Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zgrzytanie przy zmianie biegow+kilka pytan :)

krystian.NH
08-08-07, 01:19
Czesc :).Niedawno stalem sie posiadaczem D15B2 i mam kilka pytan..Jak sie domyslam pewnie kilka z nich juz bylo na forum z tym ze chcialbym miec wszystkie odp w jednym temacie..Wiec:

1. Pierwsze co mnie bardzo boli to to ze przy szybkiej zmianie z 1 na 2 bieg oraz z 2 na 3 slychac glosne zgrzytanie..ze zmiana z 3 na 4 i z 4 na 5 juz jest wporzadku..przy spokojnej wolnej zmianie wszystko jest ok..od 2 znajomych dowiedzialem sie ze jest to wina synchronizatorow(jaka cena synchronizatorow i zmiany?) i ze trzeba je wymienic,tylko czy: jest to oplacalne czy trzeba zmienic cala skrzynie(jaka cena skrzyni i zmiany?)?Czy to moze jeszcze jakas inna przyczyna?dodam ze ze sprzeglem jest wszystko wporzadku..

2.Jaki mniej wiecej bylby koszt zmiany rozrzadu+pompa wody,filtrow,plynow..Z tego co slyszalem zmiana rozrzadu w hondzie(japonczykach) to nie latwa sprawa..

Pewnie jeszcze jakies pytania z mojej strony dojda do tego wszystkiego po czasie.. ;]

Na koniec jeszcze pytanie do krakowian..Gdzie najlepiej kupic czesci i czy macie godnego do polecenia, solidnego mechanika ktory zrobi to wszystko w rozsadnej cenie..

dzieki za odpowiedzi

raMMzes
08-08-07, 08:29
1. Pierwsze co mnie bardzo boli to to ze przy szybkiej zmianie z 1 na 2 bieg oraz z 2 na 3 slychac glosne zgrzytanie..ze zmiana z 3 na 4 i z 4 na 5 juz jest wporzadku..przy spokojnej wolnej zmianie wszystko jest ok..od 2 znajomych dowiedzialem sie ze jest to wina synchronizatorow(jaka cena synchronizatorow i zmiany?) i ze trzeba je wymienic,tylko czy: jest to oplacalne czy trzeba zmienic cala skrzynie(jaka cena skrzyni i zmiany?)?Czy to moze jeszcze jakas inna przyczyna?dodam ze ze sprzeglem jest wszystko wporzadku..

Synchro się nie opłaca wymieniać, lepiej całą skrzynię. Jeśli masz ograniczone fundusze, poszukaj dobrej używki.

2.Jaki mniej wiecej bylby koszt zmiany rozrzadu+pompa wody,filtrow,plynow..Z tego co slyszalem zmiana rozrzadu w hondzie(japonczykach) to nie latwa sprawa..

Ale nie jest też specjalnie trudna. Ceny są różne, w ASO pewnie ponad 1000zł, normalnie około 300-400.

jawiem69
08-08-07, 15:47
Nie martw sie tym zgrzytaniem az tak bardzo :) u mnie tez zgrzyta z 1 na 2 i z 2 na 3, bede z tym zyl az sie skrzynia nie zakleszczy albo calkiem padnie tak ze nie bedzie dalo sie biegow zmieniac :)

piotrekksa
09-08-07, 10:54
u mnie tez zgrzyta ale tylko przy wysokich obrotach i szybkiej zmianie nie przeszkadza mi to bardzo

Sputnik
09-08-07, 11:05
Moze sprzęgło kapituluje?

JeNNy_forever
09-08-07, 17:58
Moze sprzęgło kapituluje?

przecież przy zmianie biegów docisk odsuwa sie od tarczy więc co ma sprzęgło do zgrzytania? :P no chyba że masz kłowe to może Ci troche stukać :D:D:D

michfra88
23-05-14, 21:07
a odkupując temat zmiana oleju w skrzyni może coś pomóc czy nie warto się ładować w dodatkowe koszta?

Tiga
23-05-14, 22:26
Olej w skrzyni nalezy zmieniac okresowo:
http://fotoporadnik.prv.pl/
Kliknij eksploatacja.

Moze pomoc, biegi moga (ale nie musza) latwiej sie wbijac.

Cywa
25-05-14, 14:27
Nic ty nie wymieniaj ta skrzynia to juz smietnik a synchra to trzeba bylo wymienic zaraz jak jeszcze nie zgrzytala, szukaj uzywanej w dobrym stanie.