PDA

Zobacz pełną wersję : klimatyzacja

gadoslaw87
16-06-12, 18:01
witam mam małe pytanie, chciałbym wiedziec czy było by możliwe zamontować w mojej hondzie civic z 92 roku sedan klimatyzacje. Jesli myło by to mozliwe to co by było potrzebne jaki koszt i wogóle. a moze znacie jakies warsztaty w dolnoślaskim które sie tym zajmuja

Brylant1
16-06-12, 18:41
Potrzebne ci będzie: sprężarka, chłodnica z wentylatorem, skraplacz, rurki, kabelki panel z przyciskiem A/C. Widziałem takie swapy w dziale sprzedam za 500-600zł. Podzwoń do zaprzyjaźnionych sprzedawców forum i się dowiedz

spychu
16-06-12, 23:23
Potrzebne ci będzie: sprężarka, chłodnica z wentylatorem, skraplacz, rurki, kabelki panel z przyciskiem A/C. Widziałem takie swapy w dziale sprzedam za 500-600zł. Podzwoń do zaprzyjaźnionych sprzedawców forum i się dowiedz
Wiec tak chlodnica i skraplacz to jedno i to samo :) potrzebuje chlodnicy (skraplacza) i parownika :)

poza tym co wymieniles potrzebne sa jeszcze przekazniki z kawalkiem wiazki pod maske, nie trzeba zmieniac calego panelu wystarczy wyciagnac zaslepke i wcisnac przycisk.

Bedziesz rowniez potrzebowal delikatnej przerobki wiazki od czujnika temp w parowniku bo u Ciebie w aucie jest kostka na 2 piny (dla instalacji pod R12) a ta co kupisz bedzie miala czujnik na 3 piny (dla instalacji R134A)

Musisz rowniez pamietac, ze instalacja musi byc na R134A bo na R12 juz nidzie na legalu nie nabijesz, na nielegalu jest to tez graniczace z cudem :)

Wojtec12345678
17-06-12, 17:04
na nielegalu jest to tez graniczace z cudem :)

mała podpowiedź dla ludzi którzy mają na ten czynnik klimę, ludzie którzy naprawiają lodówki, głównie Ci bardziej doświadczeni (czytaj starsi) mają dojścia do freonu :)

Można taką klimę wychaczyć nawet za 50 zł :) ale podobno jest beznadziejna i na ten nowszy czynnik działa lepiej

Spychu, tak na marginesie, też musze przerabiać wiązke o której wspominasz ?

airman
17-06-12, 20:03
Musisz zajrzeć za schowek i zobaczyć jaka masz tam wtyczkę, na 2 czy 3 piny. Starsze auta miały na 2 a chyba od 94 na 3. Całość jest prosta i sprowadza się do dołożenia jednego kabelka 12V.

Jeszcze można kupić stary termostat na 2 piny i też będzie działać.