Zobacz pełną wersję : Silnik tylnej wycieraczki
Witam. Silniczek tylnej wycieraczki czasami chodzi po prostu głośno. Słychać dość wyraźne buczenie w trakcie pracy. Sama wycieraczka działa prawidłowo, płynnie, nie zacina się. Kiedy dłużej popracuje staje się bardziej cicha i słychać normalny odgłos pracy. Co może byc powodem takiego działania, może gdzieś trzeba przesmarować. Miał ktoś już z tym do czynienia? Nie chcę się zabierać do rozbiórki przed zebraniem opinii. Pozdrawiam przedmeczowo ;)
Krzysztof1969
16-06-12, 17:03
Ja taki silniczek do HB posiadam sprawny. Mogę sprzedać jeśli ci się przyda. Zdejmij plastiki z tyłu i niech ktoś patrzy co się dzieje a ty włączaj wycieraczkę. Łatwo to zdjąć. W środku uchwytu jeden wkręt, koło uchwytu dwie spinki należy je do polowy wcisnąć a następnie wyjąć. Teraz pozostaje ci poodpinać zaczepy. Uważaj przy demontażu listwy tej która ma wejście na śrubokręt przy światełku stopu bo pękaja zaczepy ale nawet jak to normalnie poskładasz. Resztę pociągnij a spinki puszczą i zdjęte.
nie wiem czy w naszych 7 genach silniczek jest rozbieralny, ale bawiłem się już kilkoma w innych wozach i zawsze był ten sam problem - ciężkie warunki, czyli piach+woda zacierają mechanizm i niedługo po prostu stanie, także jak się da to rozbieraj, przeczyść i nasmaruj
Dzięki za informacje, będziem więc rozbierać i smarować. Jeśliby kogo interesował schemat rozbiórki plastików tylnej klapy w HC5D to proszę bardzo:
https://lh3.googleusercontent.com/-9QZwwRwJlk4/T98kmSkCfCI/AAAAAAAAL8k/eNBKyzD0I4c/s576/Snap47.jpg
no i silnika wycieraczki tytlnej szyby też:
https://lh3.googleusercontent.com/-cNowI_n4JGQ/T98nFTZOVOI/AAAAAAAAL8w/GcqP0Nmalk0/s514/Snap49.jpg
Uważaj przy ściąganiu ramienia wycieraczki z wieloklinu. Do tego trzeba mieć specjalny ściągacz, opierasz go o nakrętkę trzymającą ramię (oczywiście pierw poluzuj nakrętkę). Zapomnij o kombinowaniu z podważaniem o szybę lub o ściąganiu udarowym młotkiem bezwładnościowym.
Krzysztof1969
19-06-12, 18:31
Ja kombinowałem i zdjąłem bez ściagaczy i super sprzętu.
Może ktoś przed Tobą niedawno ściągał. Jak od nowości nie jest ruszane to cholernie ciężko jest zdjęć bez uszkodzenia.
Krzysztof1969
20-06-12, 18:38
Od nowego nie był zdejmowany a pod wieloklinem było coś białego. Ruszałem na boki podważałem nie chciał zejść ale się udało.
Exedy24_pl
25-06-12, 17:11
Racja, tutaj ciężko jest zdjąć go bez żadnego uszkodzenia jeżeli nikt wcześniej tego nie robił, od nowości. Przynajmniej ciężko jest samemu i nie polecam.