PDA

Zobacz pełną wersję : Świerszcze w kole

patrykk
14-06-12, 14:05
Doszedł mnie nowy dźwięk (kolejny) z okolic przedniego zawieszenia.

Kiedy jadę, przy prawym przednim kole słychać bardzo głośno coś, co brzmi dokładnie jak odgłos świerszcza - jakby jakaś blaszka bez przerwy o coś stukała i wydawała taki wysoki ton. A przez ostatnie dni jest coraz głośniejsze, i coraz bardziej przypomina szuranie. Co to może być? Saomochód jedzie normalnie, hamuje normalnie, skręca chyba też... Niczego poluzowanego tam nie widać.

Niczego podejrzanego tam nie widzę, a czeka mnie jazda do Berlina więc zastanawiam się, czy to coś mnie nie uziemi po drodze...

wrcsti
14-06-12, 14:10
Klocki się kończą i szura blaszka. Za jakis czas odpadnie i przestanie szurać:)

patrykk
14-06-12, 14:13
Ale to słychać wtedy, jak nawet nie dotykam hamulców? I dokładnie w taki sam sposób w momencie, kiedy hamuję?

wrcsti
14-06-12, 14:18
zdjąć koło i trza zobaczyć. może to osłona zacisku, a może dużo innych rzeczy.

Momek
14-06-12, 20:57
Witam. To będą prawie na bank blaszki od klocków hamulcowych. Musisz to rozebrać, wyczyścić, przesmarować i ewentualnie trochę dogiąć (sam zobaczysz jak to rozbierzesz).
Pozdro

marceli93
14-06-12, 21:05
u mnie był bardzo podobny odgłos gdy miałem niedokręcone przednie koło

generał
14-06-12, 21:49
Ja obstawiam na metalową osłonę tarczy hamulcowej. Pewnie przerdzewiała na śrubach które ją trzymają i obciera o tarczę. Skręć kołami maksymalnie w lewo, przyklęknij tuż za tym kołem a będziesz od wewnętrznej strony felgi widział tę osłonę. Sprawdź lewą ręką czy się mocno trzyma. Ewentualnie zdejmij to koło i sprawdź osłonę.

patrykk
15-06-12, 09:27
Ok, po pracy zdejmę to koło i zobaczę. To kolejny raz jak coś się dzieje u mnie przy prawym przednim z hamulcami. Już je mechaniory 3 razy czyścili, 2 razy mi się blokowały w czasie jazdy... ciągle to samo.

Co trzeba zrobić, żeby to było porządnie naprawione, jeśli czyszczenie się nie sprawdza? Zmienić zacisk? W sklepie z cześciami do hondy mi powiedzieli, że zacisku na przód nie można kupić. To prawda?

zdz007
15-06-12, 09:49
z przodu czy z tyłu? możliwe że łożysko z przodu a jak z tyłu to całą piastę trzeba;P

lako
01-07-12, 13:33
Ostatnio usłyszałem u siebie podobny problem, w przodzie odgłos jakby właśnie blaszki. Zastanawia mnie co to ponieważ klocki w przodzie wymieniłem 6tyś km temu więc podejrzewam, że są jeszcze dobre. Ktoś rozwiązał już u siebie taki problem?

Son - Goku
01-07-12, 17:11
a może to łożysko ??

Dextero
01-07-12, 19:29
łożysko buczy, więc może być:
-blaszki na których ślizgają się klocki
-osłona tarczy
-klocki

zdz007
03-07-12, 13:14
ukochana blaszka pewnie od trzymania klocków tak jak u mnie to było na prawym przednim kole a teraz mam na lewym ale na razie brak czasu na ściągnięcie koła i zrobienie:)