Zobacz pełną wersję : 4-2-1
Chcę założyć do swojego sedana d15b2 kolektor 4-2-1.
Czy przy montażu potrzebuje jakieś redukcji do reszty wydechu, ten 421 ma chyba 2 cale?
Macie jakieś rady przy tego typu operacji, odkręcenie śrób,sondy itp.
Czy wogóle bez specjalistycznego sprzętu zrobie to sam;)
JA zmieniałem u siebie właśnie niedawno i raczej żadnych problemów z zamianą nie było,wszystko po delikatnym naciągnięciu u mnie pasowało.Ale mam dosyć zglebioną hondę i musiałem troszkę przerobić kolektor bo wszędzie zaczepiałem
U mnie jest seryjny zawias:p
Odkręcałeś na ciepłym silniku? Jak tam sonda nie ma raczej problemu z demontażem?
Odkręcany był na ciepłym ale dało się go wziąć w ręke,a sondę najpierw rozpiąłem na kostce i dopiero odkręcałem
ja ostatnio zmieniałem kolektor ale byłem u kolegi który się trudni robieniem układów wydechowych.
i powiem Ci ze sam bym tego nie ogarnął bo wyszło ze sonda wyszła na wprost półośki, i trzeba było przespawać gniazdo dalej (a taki miał być dopasowany ten kolektor;) ).
śruby odkręcane na ciepłym kolektorze przy pomocy WD40 i poszły bez problemu, sonda odkręciła się bez problemu.
Ale może w B-seri jest inaczej,u mnie w kolektorze miejsce na sąde było prawie jak w serii,z reszta wizualnie widać czy podejdzie czy nie
Marcinie widze że też masz d15b2. Jakie wrażenia z jady po założeniu kolektora? Owijałeś bandażem?
ja ma kolektor z b16a2 zalozony do D serii ,po przespawaniu flanszy przy glowicy , nawet sonda pasi pod miske tez sie miesci jakby stamtad byl;)
Marcinie widze że też masz d15b2. Jakie wrażenia z jady po założeniu kolektora? Owijałeś bandażem?
Wiadomo że sam kolektor nie zrobi bolidu z tego silnika:p,ale czuć że poprawił się dół,troszkę szybciej się wkręca z niższych obrotów na wyższym biegu.Bandażem nie owijałem,ale pewnie owinę jak będę robił remont z mini
a jak już jesteśmy przy owijaniu bandażem to ile metrów na to schodzi? 10m starczy czy nie bardzo?
Z tego co czytałem to 10m to góra i 5m dół tylko nie każdy dół owija.
a dół w jakim celu? chyba to już nie przeszkadza w temperaturze komory silnika, chyba że chodzi o temperature spalin
a dół w jakim celu?
Sztuka dla sztuki, 10m na górę starczy z zapasem :)
Sztuka dla sztuki, 10m na górę starczy z zapasem
i taka odpowiedź mi się podoba! :) dzięki :)
ja owijałem 421 do B serii i weszło mi 20mb, ale mam owinięty jak trzeba do samego końca.
10m styknie na góre+kawalek dolu. dalej u mnie bynajmniej nie robilem bo i tak zawawdzam i by sie starla.
10m styknie na góre+kawalek dolu. dalej u mnie bynajmniej nie robilem bo i tak zawawdzam i by sie starla.
x2 mnie nawet przy glebie -30mm zdarza się zachaczyć na kolinach lub wybojach także nie widzę sensu w owijaniu dołu
4-2-1 do D serii owinalem 10 metrami gore i caly dol.
Nie ma "porzadnie" lub byle jak - robi sie zakladke 1/4'' i starac sie zeby nie bylo to ani wiecej ani mniej.
Dokładnie u kumpla owinęliśmy ładnie staranie cały i co z tego jak dolna część owinięcia długo nie pożyła bo nawet przy delikatnych przytarciach zaraz sie rwie ..
Ja u siebie na górę i kawałek dołu 10m bez problemu starczyło na dokładne owinięcie ( D seria)
ok a co by nie zakladać nowego tematu, mam pytanie :
Jak prawidłowo ( i w ogóle w jaki sposób) owinąć ów kolektor ;)
Nastepnym razem, poszukaj.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?137090-jaka-technika-owijania-4-2-1&highlight=owijanie