Zobacz pełną wersję : zgrzytanie/szum na biegu jalowym przy wciskaniu sprzegla
Przymierzam sie wlasnie do zakupu Cifki 1.5 Vtec z roku okolo 97-99. Przygladalem sie juz kilku i zastanawia mnie czy normalnym jest, to ze jak puszczam sprzeglo (na luzie) to slyszalny jest lekki szum, cos jakby obciera. Owo zjawisko zauwazylem juz w kilku egzemplarzach i nie wiem, czy sie tym przejmowac, czy jest to zjawisko absolutnie normalne. Jak nie jest to typowe, to prosilbym o sugestie, z czego moze to wynikac.
Rzecz wiadoma, chcac kupic autko czlowiek chce sie wpakowac w jak najmniejsze klopoty, co generalnie jest nieuniknione w przypadku zakupu uzywanego auta.
Dzieki z gory za odpowiedz!
szum to zapewne sprzegło a dokładniej łozysko jesli szumi juz bardzo to trzeba wymienic raczej komplet bo samego łozyska chyba nie sprzedają.
czyli raczej nie grozi mi duza inwestycja i nie przejmowac sie tym za bardzo?
Moja wiedza na temat motoryzacji jest raczej nikla i stad glupkowate pytania.
jak ci coś szumi na biegu jałowym a po wciśnięciu sprzęgła przestaje to może to być któreś łożysko w skrzyni
u mnie tak było w Preludzie...
szumiało, szumiało aż się sprzęgło skończyło
a wymiana sprzegla w tej Hondzi to jest koszt mniej wiecej jaki? Jak patrzylem na ceny to oscyluja w okolicach 400-600 zl... nie wiem ile robota, ale zaczyna mnie to przerazac...
sprzeglo ~500zl, skrzynia ~500zl, robocizna ~300zl
ten szum to łozysko wałka sprzęgłowego w skrzyni biegów
tez mnie niedlugo czeka wymiana :)
tez mnie niedlugo czeka wymiana
łożyska czy skrzyni, co lepsze? (zakładając, że sam rozbiorę skrzynkę, a używka będzie niepewna)
tez mnie niedlugo czeka wymiana
łożyska czy skrzyni, co lepsze? (zakładając, że sam rozbiorę skrzynkę, a używka będzie niepewna)
troche cie nie rozumiem co chciales napisac
troche cie nie rozumiem co chciales napisac
Co lepsze:
wymiana łożysk w skrzyni na nowe poprzez jej rozbiórkę, czy wymiana całej skrzyni na używkę?
Jaśniej nie potrafię ;)
tam jest do wymiany tylko jedno lozysko i wyezej napisalem jak sie nazywa wiecwoleje wymienic niz szukac skrzynik ktora moze okazac sie o zalozeniu tez do roboty
mam to samo i znajomy powiedział mi że póki co może wystarczy zalać nowym dobrym olejem. Mi wydaje się, że skoro łożysko jest już zużyte to należy wymienić. W każdym razie póki co spróbuję z samym olejem. Koszt nie wielki bo dwa litry więc koło 40 zł...
w każdym razie ja bym proponował zbierać powoli kaske na zrobienie sprzęgła
a jak już płacić za wyciąganie skrzyni te 300pln to lepiej zrobić wszystko od razu żeby potem nie było kolejnych niespodzianek czyli łożysko, docisk i tarcze
w zeszłym roku robiłem w Preludzie z F20A4 i na zamiennikach wyszło w okolicach jakoś 700pln
odkopie i zapytam ;)
jak szumi to do wymiany jest łozysko skrzyni czy sprzegło?
czy to i to?
pytam bo dzis poniedziałek i nic nie rozumiem ;)
to do wymiany jest łozysko skrzyni
w wiekszosci przypadkow.... :speszony: