PDA

Zobacz pełną wersję : za mało prądu po włączeniu suba

BARTAS998
06-08-07, 11:28
Włączając suba światła mi przygasają. Myśle ze mam za cienkie kable zasilajace od wzmacniacza, ale nie wiem czy grubsze poprwily by cos a nie chce wyrzucac pieniedzy sa one dosc drogie,a moze da sie zalozyc drugi alternator do D15B2 albo jakos go podkrecic?Jest taka mozliwosc?

Konrad84
06-08-07, 11:32
Jakie masz te przewody? (średnica)
Jeżeli przewody ok to wstaw kondensator przed wzmacniaczem.
Oprócz tego sprawdź akumlator i ładowanie.

w1lko
06-08-07, 11:46
sprawdz regulator napiecia...

BARTAS998
06-08-07, 14:00
kable 8 mm2
ako ok
ładowanie ok

jak sprawdzić regulator napięcia? Z reszta nic sie z nim nie dzialo.Przygasa bo od suba jest taki pobór mocy.

Czy przy takich kablach kondensator sie sprawdzi?

NFS
06-08-07, 14:33
jaki sub/wzmacniacz?

sprawdz napiecie na aku voltomierzem po właczeniu silnika i przed.

drosk
06-08-07, 22:00
Moim zdaniem to przewody sa za cienkie. Przy takich przewodach i dużej długości na kablach pojawiają się duże straty energii. Np. system o poborze mocy 400W wymaga kabla o przekroju 16mm2 przy długości 5m... W necie jest opisanych wiele sposobów jak to obliczyć.

Sprawdż też czy klemy dobrze trzymają, jeżeli są zaśniedziałe to je wyczyść, sprawdź mocowanie kabli zasilających wzmacniacz do klem.

Kolejnym elementem który należało by sprawdzić to wszelkie bezpieczniki i instalacji audio (przy słabej jakości styków również te miejsca są źródłem dużych strat energii).

Jeżeli wyeliminujesz straty energii to znikną przeciążenia instalacji elektrycznej autka. (no i poprawisz jakość dźwięku i zlikwidujesz zakłócenia)

Powodzenia :d

emg
06-08-07, 22:05
nie masz kasy na lepsze kable, a chcesz cudować z drugim alternatorem ?? :bicie:

dobre zasilanie wzmacniacza to podstawa, a kondensatory nie do końca rozwiążą taki problem. a jeszcze kwestia czy na jałowym czy w czasie jazdy od 2tys. w górę

BARTAS998
06-08-07, 22:10
Tez mi sie wydaje ze to kable i od nich zaczne.

[ Dodano: Sro 08 Sie, 2007 ]
Wczoraj zalozylem kondensator na kable 8 mm2. Kondensator 2 F Alpharda i jak reka odjął.zero przygasania swiatel jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam