Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze szyb
Witam,
Jak w temacie - kiedy włączam spryskiwacze szyby, powinny na chwiklę włączyć się wycieraczki - jakieś 4-5 cykli, u mnie się tak nie dzieje i muszę je włączać oddzielnie - trochę to denrwujące jest kiedy się jedzie i albo trzeba najpierw włączyć wycieraczki a potem spryskiwać lub na odwrót. W związku z tym moje pytanie - słyszałem że w 5 genach po prostu tego nie było - przynajmniej w niektórych,a w 6 genach w niektórych były na pewno ;) tak więc - czy mam coś popsute czy po prostu nie mam aż tak luksusowego wyposażenia ? Niezależnie od tego - macie jakieś pomysły żeby to zrobić, lub jeśli to usterka to gdzie jej szukać ? I drugie pytanie - czy w 6 genach było coś takiego jak interval tylniej wycieraczki ? bo u mnie jest tylko on/off ... szukalem w wyszukiwarce ale nic nie znalazlem, dzial chyba dobry ... ?
witam, ja mam tak samo jak ty tazkze nie jestes sam. a tylna wycieraczka nie ma INT....
JAkieś pomysły jak to zrobić ? wymienić przełącznik zespolony czy ewentualny układzik odpowiedzialny za wycieraczki jest urkyty gdzieś głębiej ... ? myślałem o tym żeby zewrzeć styki odpowiedzialne za spryskiwacz i chwilowe włączenie wycieraczek w przełączniku ale to by mi dało tylko jeden cykl a to za mało żeby przetrzeć szybki ...
Slawkowski
06-08-07, 12:02
ja tam sie ciesze, ze nie mam tego patentu, ze spryskiwacz zalacza od razu wycieraczki, przynajmniej jak zabraknie mi plynu w spryskiwaczu to sobie szybek nie porysuje "wycierajac je na sucho".
w polaju sluzbowym kiedys mialem tak, ze zanim cos siknelo to wycieraczka zdazyla pozgrzytac po szybie :/
załóż sobie dysze spryskiwacza od cytryny C3.mgłowe tak zwane.walą po całej szybie od razu a nie strumieniem.i pasują :)
Mam już takie, ale nie tego dotyczy temat - czytaj uważnie
no fakt,przepracowany jestem :) u mnie też nie działa razem spryskiwacz z wycieraczkami
U mnie też nie działa tak i lepiej, jak ktoś już mówił, nie porysuje szyby.
np w 6 genie w 5D spryskiwacz uruchamia wycieraczki tylko w VTI
W VI gen. Aerodecku też jest to połączone - a ja akurat wolałbym jednak mieć te funcje rozdzielone ale przeboleje.
Co do przerywanego cyklu wycieraczki tylnej to w kombiaku mam tak, że po włączeniu wycieraczka robi kilka cykli (chyba ze cztery) a potem po jednym z przerwami (tak samo chyba działało to w VII gen.). Może wystarczy zamontować tylko jedną część z kombiaka zamiast oryginalnej aby to osiągnąć?
CZy jest w VI gen. Regulacja szybkości wycieraczek? Tzn chodzi mi o regulację przerwy pomiędzy machnięciami w trybie Interval. Nie znalazłem nic o tym na forum
Pozdr
A nie da się czasem zrobić regulacji czasu biegu INT poprzez wymianę przekaźnika, który można programować przy pomocy włączania wycieraczek.
Dokładnie działa to tak, że włączam wycieraczkę na 1s i czekam aż szyba będzie odpowiednio mokra od deszczu i załączam na stałe. Wycieraczka pracuje cyklicznie w zapamiętanym czasie.
Nikt nie próbował tego ?
da się zrobić nawet płynną regulację czasu. Ja teraz pracuję nad układem z czujnikiem deszczu, którego odczyty będa zmieniać prędkość pracy wycieraczek :)
Na czujniku deszczu to mi nie zależy specjalnie ale będę wdzięczny za podanie typu przekaźnika, który dałby się programować w sposób jaki opisałem. Jak dla mnie jest to wystarczające.
Na czujniku deszczu to mi nie zależy specjalnie ale będę wdzięczny za podanie typu przekaźnika, który dałby się programować w sposób jaki opisałem. Jak dla mnie jest to wystarczające.
Ludziska, naprawdę nikt nie próbował dopasować innego przekaźnika ? ? ? Doradźcie coś.