Zobacz pełną wersję : Jakie ET kół do HC3D...?
Hej Gej.
Mam na oku fajne koła 16x7 z ET 37. Czy będzie on dobry do mojego TypeL`a? Kompletnie nie znam się na tym... Pomocy...
Piotruś... ;)
Jak sie nie znasz leniu, to uzyj opcji szukaj, albo chociaz do FAQ zajzyj, bo tam masz wszystko na samym poczatku.
Siusiak do buzi ci sie nalezy, jak nic i z liscia oczywiscie.
:D
Przepraszam, zachowałem się jak gówniarz... :oops:
do dupy z takim ET....
Możesz jaśniej Ojcze?
Lio dobrze gada. wiem i bym Ci powiedział, ale za lenistwo odsyłam do lektury :D
pasuje jak najbardziej
Dziekuję Pati.
Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem, Nie bede wiecej leniwym gejem.
napisz to ODRĘCZNIE a nie copy/paste :D
tak jak radzi LIO fakju i opcja szukaj ale ET HC powinno być 45 chyba że się mylę to niech mnie ktoś zje...... a ja kiedyś pojeżdziłem na felgach 14" z golfa z ET 38 i tak jakoś dziwnie było poza tym looknij na hondapl.org i tam poszukaj bo było sporo wypowiedzi na ten temat jaśniej to po prostu zmienia się geometria zawieszenia i trakcja auta może być do dupy w koleinach lub zakrętach
45et to przy innej szerokosci koła może być - poniżej 6". przy 7" szerokości et wlasciwe zawiera sie miedzy 40 a 35 - 37 jest optymalnie.
napisz to ODRĘCZNIE a nie copy/paste :D
Cwaniak! Rozszyfrował mnie gej jeden no! Widze, że temat się rozkręca Ojciec mowi jedno Pati drugie... Może inaczej sformułuje pytanie: Jakie powinno być optymalne ET dla Hondy Civic 3D na kołach 16x7 z oponami 205/45/16...?
EDTI: Pati odpowiedział już wyżej. Dzieki!
ET to jest chyba odległość od środka felgi do tej płaszczyzny co się śruby przykręca ,jak felga jest szersza to rozszerza się na dwie strony i ET zostaje to samo
tu jest linka http://www.hondapl.org/fan-klub/faq/faq.html#05
wychodzi z tego że niezależnie od szerokości felgi ET pozostaje bez zmian a inne zmienia rozstaw kól i co za tym idzie geometrię zawieszenia
et zostaje to samo, ale felga bardziej wystaje na boki i dlatego musisz et skorygowac zeby za bardzo felga nie chowala sie do nadkola albo zbytnio nie wystawala na zewnątrz.
et zostaje to samo, ale felga bardziej wystaje na boki i dlatego musisz et skorygowac zeby za bardzo felga nie chowala sie do nadkola albo zbytnio nie wystawala na zewnątrz.
swiete slowa zioom
tak więc mówcie mi 'Św. Patryku'. datki na tace jak zwykle do kieszeni ;)
a jak chcesz skorygować ET?im mniejsze tym bardziej felga wystaje na zewnątrz
tak. ale jak felga 6" szeroka ma et45, to felga szerokości 7" z et także 45, bedzie szersza o 0,5" na strone, co powoduje ze bardziej wnika wgłąb nadkola i bardziej wystaje na zewnątrz. jesli masz klopot z zawadzaniem o amortyzator, musisz felgę wysunąć na zewnątrz, czyli wziąc taką, która ma mniejsze et. narysować?
nie trzeba nic rysować :) wiem o co chodzi i dlatego napisałem że felgi o ET mniejszym niż 45 jakie jest fabrycznie będą wystawać poza błotniki i jak będzie za małe to zwiększy się rozstaw kół i co za tym idzie geometria zawieszenia.miałem na swoim żelazku fele 14" 6"szerokie z ET 38 wystawały ok.1,5 cm za błotniki i samochód dziwnie się prowadził
pozdro ;)
to dziwne, bo ja mam obecnie 14'' szerokie chyba na 6,25 i ET wlasnie 38 i nic nie wystaje W poprzednim cifie bylo ET 24 :-)
ET 37 czy 38 bedzie bardzo dobre.
Tu mam taki rysuneczek dotyczacy ET. Moze sie Wam przyda :)
Aby ustalić ET (OFFSET) musimy zmierzyć następujące wartości: (patrz zdjęcie)
Całkowitą szerokość felgi – OW
Głebokość montażu od wewnętrznej strony – T
Następnie liczymy według wzoru:
ET = T – (OW/2)
http://www.comp.co.uk/pics/diagram_02.jpg
http://gs.tolan-hoechst.com/tirecalc.htm
POLECAM. Wzystko jak czarne na białym.
fajne, ale miary do bani ;)
w CRX norma to ET45 ja mam takie kola jakie PETER chce wkleic do siebie, czyli 16x7 ET35 i opony 205/45/16 jak na CRX pasuje idealnie, kola stoja troche szerzej, ale nigdny i nigdzie nie przyciera!!!
http://img117.exs.cx/img117/419/crx26po.jpg
ps: te kola mam teraz na civic'u i pasuja super...
Ojciec dobrze mowi, et powinno byc 45 bez wzgledu na szerokosc koła inaczej zmienia sie promien zataczania i auto zaczyna sie inaczej prowadzic. U siebie mialem felgi z et37 i auto byla bardzo wrazliwe na koleiny oraz inaczje prowadzilo sie na zakretach ( nie mam wspomagania( wersja canada :P ) wiec bardziej to czuc) na ET 45 jest wyrazna roznica, oczywiscie jak felga jest tak szeroka ze zawadza z ktorejs strony o nadwozie to wtedy trzeba cos korygowac.
powodzenia w zakladaniu felgi 7x15 et45...
Oj Pati, wygnie się amortyzatory do wewnątrz budy i jakoś wejdą ;)
Ja w 6gen na feldze 16/7 mam ET38 i jest idealnie,
wiec 37 będzie spoko. Pasują ET 35 - 40
o czym wy gadacie- taki prostyu temat a tyle opcji i roznych zdan, do 6 gen ida ET37-38 i zakaladaj smialo i nie marudz. ja zamykam
a ty Peeter uzyj nastepnym razem opcji SZUKAJ!!!!!!!!