PDA

Zobacz pełną wersję : klima i dziwne zachowanie silnika??

titek1991
09-06-12, 19:19
witam
wczoraj zaczełem uzywac klimy w d14a8 i silnik dziwnie sie zachowuje traci dużo na mocy i szarpie tak jak by nagle dostawał mocy a po czasie słabnie chyba to nie jest normalne takie zachowanie wiem ze z właczona klima auto jest słabsze ale to troche za bardzo go muli. Czy to moze byc wina klimatyzacji jej wadliwe działanie czy to normalne?? prosze o wyrozumiałośc to moje pierwsze auto

mafia35
09-06-12, 22:56
Normalne. W kazdym aucie tak bedzie. Szarpie, bo sprezarka sie wlacza/wylacza.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

lmk
09-06-12, 23:20
I przez to masz większe spalanie przy klimie :) Niestety jadąc np. ze stałymi obrotami można odczuć moment załączenia sprężarki - taki "próg" no i przy ruszaniu jest widoczna różnica z klimą i bez.

Podejrzewam, że wprzypadku tdi'ków nie ma tego typu problemu ze względu na dużo niutonometrów. Natomiast w przypadku małych benzyniaków jest bardziej odczywalne. Zresztą w którymś temacie ktoś wyrażał obawy o celowość montowania klimy do jajka 1.3...

kiko13
10-06-12, 00:47
Klima to kotwica, która kradnie ponad 20% mocy i przynajmniej litr paliwa na setkę i to jest normalne i odczuwalne :-(

KAMIL21
10-06-12, 02:52
No tak spalanie na klimie skacze ale porównaj sobie spalanie na zamkniętych szybach bez klimy a na otwartych... też potrafi wzrosnąć i to sporo... a komfort jazdy w upalne dni po mieście z klimą jest nie do porównania z opcją bez :/