Zobacz pełną wersję : Zmiana oleju z Mineralnego na Polsyntetyk. Doswiadczenia.
Wojtek_Wojtek
04-08-07, 16:31
Kupilem Hondziawke, 5d, 1.4, '98 , 180 000 przebiegu. Nie wiem jaki jest olej zalany (zakladam, ze mineralny) i przykladam sie sie do zmiany na polsyntetyk. Przeczytalem wiele na forach ale nie zauwazylem, zeby kytos mial w takim przypadku zle doswiadczenia.
Oczywiscie bedzie procedura z zalanie polsyntetyka, przejechaniu 1500-2000km i ponownej zmianie.
Pytanie: Ma ktos przykre doswiadczenia z taka zmiana????????
A moze ktos ma dobre? (zmiana z mineralnego na polsyntetyk)
P.S. Brak wyciekow i nie wiem czy bierze olej bo zrobilem dopiero 500km. Zamierzam zalac Castrol Magnatec.
tata lal mineralny i zalal wlasnie teraz magnateca nic sie nie dzieje!! A o tej procedurze 1 raz slysze!
Wojtek_Wojtek
04-08-07, 18:19
Hmmm, ale jaki Magnatec? Magnatec moze byc syntetyczny, polsyntetyczny i minerlany. Ja mysle o polsynetyku. A co do procedury - podobno jak byl mineralny przez jakis czas lany to sie jakies syfy poodklejaja, ktore moga (ale nie musza) cos namieszac.
Jeśli auto długo jeździło na mineralnym, to raczej nie powinno się zmieniać oleju o klasę wyżej (czyli na półsyntetyk). Jak masz pewność, że auto nie bierze za dużo oliwki, to zmień na porządny półsyntetyk, oczywiśćie kontrolując zużycie. Castrola (tak jak Mobil1 i inne) odradzam, ale to twój wybór.
Wojtek_Wojtek
04-08-07, 19:20
Dzieki raMMzes. W sumie tak mysle, ze dobry mineral nie jest zly. A ze lubie, jak autko jezdzi wymieniam olej regularnie.
Co do Castrola -rozumiem, ze odradzasz polsysyntetyk ale przeciw mineralnemu nic nie masz.
skolopendra
04-08-07, 20:40
A moze ktos ma dobre? (zmiana z mineralnego na polsyntetyk)
jeśli autko nie bierze oleju to zmień na polówkę ;)
....................ja u siebie tak zrobiłem
z połówki na pełen syntetyk,przy przebiegu ok 150 tys
.................................................. ...............................i jest OK
najlepiej na motul z powodu jego większej gęstości
:aloha:
przykladam sie sie do zmiany na polsyntetyk i masz racje , zalej go w 98 % nie zaszkodzi :d
Co do Castrola -rozumiem, ze odradzasz polsysyntetyk ale przeciw mineralnemu nic nie masz.
Nie polecam obu :)
najlepiej na motul z powodu jego większej gęstości
Motul lepiej zalej dopiero, jak się przekonasz, że po zmianie nic złego się nie dzieje. Trochę ten olej kosztuje i szkoda go potem wylewać ;)
mowilem oczywiscie rowniez o polsyntetyku!
Wojtek_Wojtek
05-08-07, 00:56
Dzieki chlopaki. Jak widze nikt przykrych doswiadczen jeszcze nie opisal :aloha: wiec juz na 75 % na polsyntetyk sie zdecydowalem. Niech autko tez cos z zycia ma. Wlasciciel lubi dobre trunki wiec co bedzie zalowal kompanowi :-)
Dalej czekam na tych, co im sie nie udalo.
Wlasnie wykrecilismy prawie setke na 2-jce. Nie przypuszczalem ze auta na takich obrotach chodza (z wyjatkiem formuly I :d )
P.S. Przesiadlem sie z Golfa III i jakos mi sie spodobalo tym japoncem.
P.S. Przesiadlem sie z Golfa III i jakos mi sie spodobalo tym japoncem.
Wcale sie nie dziwie :aloha:
A co do oleju to są minerały o wiekszych właściwościach dyspersyjnych od półsyntetyków, i nie uważam tego rodzaju oleji za gorsze, bo to kolejne błędne uogólnienie oparte na mitach pseuomechaników. Lepszy dobry minerał niż kiepski półsyntetyk. Ja leje Castrola semisynt 10/40 ale mam wrażenie że jest ujowy i trzeba go zmienić, ale ciągle mam jakieś wewnętrzne opory i ciągle leje to badziewie ;) bleee
Ciekaw jestem czemu ciągle krytykujecie oleje różnych firm. Macie jakieś dane,parametry, wyniki doświadczeń czy cuś, że jeden jest ble a drugi super? Czy to tylko subiektywne odczucia? Co do przejścia z mineralnego na półsyntetyk czy w skrajnych przypadkach syntetyk, uważam, że to bez sensu.
Niby teraz nic się nie będzie działo, ale żywotność silnika w wielu przypadkach ( nie mówię, że zawsze) skraca się i to sporo. Jeśli traktujecie auto, że za jakiś niezbyt odległy czas i tak je zmienicie to ok, ale jeśli chcecie nim długo i bez niepotrzebnych wydatków pojeździć to lepiej zalać jakiś dobry mineralny(o ile na takim jeździcie).
Jeszcze te teksty, że jak olej bardziej gęsty to lepiej, i że lepiej smaruje ... bez komentarza.
Wszyscy się podniecają tym motulem a ja uważam, że to nic specjalnego. Jak już piszecie, że motul taki super to sprecyzujcie, który dokładnie, bo kilka ich jest. Poza tym kupując olej trzeba zastanowić się nad tym jak jeździmy, bo wiadomo, że do sportowej i emeryckiej jazdy wybiera się inne oleje.
Doświadczeń nie mam co do przechodzenia między tymi olejami bo od kiedy mam auto na syntetyku jeżdżę, ale mam sporo zmotoryzowanych znajomych, stąd te moje opinie.
Pzdr
Ciekaw jestem czemu ciągle krytykujecie oleje różnych firm. Macie jakieś dane,parametry, wyniki doświadczeń czy cuś, że jeden jest ble a drugi super?
Mamy :d stąd mój wywód
Ciekaw jestem czemu ciągle krytykujecie oleje różnych firm. Macie jakieś dane,parametry, wyniki doświadczeń czy cuś, że jeden jest ble a drugi super?
To może dajcie ?
wcale nie trzeba przechodzic z syntetyka na mineralny ,tak robilo sie kiedys bo z zlozenia mineralny byl gesciejszy od syntetyka i przyjete wartosci byly ;0-5w syntetyki,10w polsyntetyki,15w mineralne.Olej syntetyczny jak nazwa mowi jest wytwarzany sztucznie i mozna go tak skonstrolowac ze moze miec dowolna wartosc nawet 30 w.Wiec nie kierujcie sie wyborem w taki sposob,przedewszystkim jesli szukacie oleij do samochodow z duzym przebiegiem to radze poszukac gestych syntetykow od 10w z dodatkami chemicznymi ktore uzdatniaja prace silnika np po 100tys km ,bo takie sa na rynku.
To może dajcie ?
Nie da rady :/ kolega ma to w formacie nieelektronicznym, w zasadzie nic szczególnego ale można porównać właściwości myjące niektórych oleji, jakieś tam temperatury itd. :d coś można powiedzieć po zobaczeniu tego. Przejżałem to raz i wiem tylko tyle że Castrol którego używam nie wypadał najlepiej...
Może chodziło o tego typu zestawienie?
http://seicento.autokacik.pl/baza/oleje.htm
Edit:
To chyba bardziej aktualne:
http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
Wojtek_Wojtek
06-08-07, 15:06
Ale sie rozkrecilo to forum. Ale co do olei to mnie juz niedlugo nikt nie zagnie ;)
Dzieki chlopaki
Może chodziło o tego typu zestawienie?
http://seicento.autokacik.pl/baza/oleje.htm
Edit:
To chyba bardziej aktualne:
http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
Coś jak to :)
Nie bedę nikogo przekonywał do swojej racji ale jak auto nie bierze oleju od zmiany do zmiany to znaczy że silnik nie jest specjalnie zużyty więc jaki jest sens zalewania pół syntetykiem a potem mineralnym?
Ja mam przelot 160 tys, szwagier w takiej samej hondzie ma 190 tys i obaj lejemy syntetyk i żadnych ubytków nie mamy między wymianami.
I tego się bede trzymał, że jak nie ubywa oleju to nie ma potrzeby kombinować.
Nie bedę nikogo przekonywał do swojej racji ale jak auto nie bierze oleju od zmiany do zmiany to znaczy że silnik nie jest specjalnie zużyty więc jaki jest sens zalewania pół syntetykiem a potem mineralnym?
Ja mam przelot 160 tys, szwagier w takiej samej hondzie ma 190 tys i obaj lejemy syntetyk i żadnych ubytków nie mamy między wymianami.
I tego się bede trzymał, że jak nie ubywa oleju to nie ma potrzeby kombinować.
no bo i po co :)
Wojtek_Wojtek
02-09-07, 14:55
Oki chlopaki... zaby zamknac juz ta dyskusje powiem tyle, ze wlalem polsyntetyk Castrol Magnatec. zrobilem juz 400km i jest OK. Ale sie mialem, pojechalem do warsztatu a gosc nie mogl dobrac filtra do oleju i zeby mnie zbyc powiedzial ze silnik byl zamieniony i ma to w d.... powiedzialem mu zeby durnia ze mnie robil i niech szuka po wszystkich modelach civica. Baran nie znalazl. Dyskusja byla zazarta, bo chcial mi wsadzic stary filtr i policzyc za olej wiec mu powiedzilaem ze niech szuka od innego samochodu. Wsadzil ostatecznie od jakiejs Mazdy. Wszystkie wymiary filtra OK. A jeszcze co - baran wlal 1cm na miarce za duzo. Pojechalem odessac... w morde co za baran i jeszce chcial mi rozrzad robic :-)
P.S. Silniczek ma 180 000 lekko klekocza zawory ale zajme sie tym wkrotce.
Wojtek_Wojtek, zmien mechanika....
Slawkowski
02-09-07, 15:55
A jeszcze co - baran wlal 1cm na miarce za duzo.
to chyba plaga... to samo mialem przy wymianie, moze oni wlewaja 4 l z baniaka i nie sprawdzaja poziomu......
a ile dolkadnie wchodzi? 3,3 litra chyba?
mialem taki przypadek w corsie ze zalalem polsyntetykiem castrola a po jakims czasie kumpel powiedzial ze skoro nie bierze oleju to czemu nie sprobowac syntetyka.
no wiec zalalem silnik syntetykiem i zaczal chodzic jak ciagnik zetor.na domiar zlego wilnik tak wyplukalo ze pod wlewem korka oleju pojawilo sie maselko piekne a pozniej kropelki cieczy chlodzacej.Co to oznacza kazdy wie.uszczelka do wymiany,tak sie skonczyla moja przygoda z cudowaniem na temat olejow.
wojto , z tego co sie orientuje to olej sie wazy jak jest walnieta uszczelka pod glowica i sie chlodniczy plyn miesza z olejem. a co do syntetyka to niedawno zmienilem z polsyntetyka castrol magnatec na szntetyka castrol magnatec gtx i poczatkowo chodzil troche glosno, ale sie ustabilizowal z czasem mam 130 tys przebiegu.
pozdro
user cypiz zmienial minerala mobila na polsyntetyk motula 4100 15w50. przed wymiana przeplukalismy silnik. po tej operacji zero wyciekow, spadlo tez zuzycie oliwy.
Wojtek_Wojtek
14-09-07, 22:51
tez mam uczucie, ze troche glosniej chodzi ale nie wiem czy tak jest rzeczywiscie bo wiadomo... im dluzej czasu czlowiek jezdzi tym wiecej rzeczy slyszy. Spadku oliwy nie zauwazam narazie.