PDA

Zobacz pełną wersję : D14A3 nie odpala na ciepłym..

haizer
09-06-12, 10:59
Witam wszystkich. Mam problem następującej treści. Od wczoraj borykam się z moim EJ9 ponieważ nie chce zapalić na ciepłym silniku. Na zimnym pali na dotyk lecz jak już się zagrzeje gaśnie tak jakbym sam go zgasił.. Później nie da się ponownie uruchomić.. Rozrusznik kręci ale nic nie łapie. Paliwo jest, pompa paliwa chodzi, przekaźnik pompy załącza więc nie wiem co to może być. Doszedłem do wniosku tylko takiego, że na bank to coś związane z jakimś czujnikiem bądź całym ECU. Proszę o pomoc :)

haizer
09-06-12, 14:56
sprawdziłem ECU i wyskoczył błąd nr15 i nie ma iskry na świecach - przczyściłem juz kopułkę oraz paluch ale nadal nic.. czy to może być cewka?

marko83
13-09-12, 20:42
I co Haizer dałeś sobie z tym rade mam identyczny problem tylko jeszcze nie sprawdzałem czy jest iskra na świecach. Wywala mi błąd 15 silnik ten sam.

KAMIL21
13-09-12, 21:19
Ja miałem taki problem w d15b2 tylko u mnie problem ustąpił po wymianie krokowego

skolopendra
13-09-12, 21:35
czy to może być cewka?

tak

marko83
13-09-12, 22:24
Doczytałem, że to może być cewka, moduł lub kopułka tylko jak to sprawdzić:)

FaziRBK
14-09-12, 00:45
Generalnie często jest tak, że uszkodzona cewka kiedy się nagrzeje przerywa i dlatego występuje problem z odpaleniem auta kiedy jest już rozgrzany silnik.
Jeżeli moduł byłby uszkodzony to silnika nawet na zimnym byś nie odpalił.
Generalnie może to być jeszcze przekaźnik pompy paliwa, który trzeba przelutować.
Jednakże nikt z nas nie wróży z fusów ani z kart tak więc będziesz musiał zlokalizować przyczynę lub oddać auto do kogoś kto jest w stanie Ci z tym pomóc.

marko83
14-09-12, 17:49
Więc tak teraz już nawet na zimnym nie odpala, przekaźnik sprawdzony działa, jutro założe nową cewkę, kopułkę i palec, modułu nigdzie nie moge dostać nie wiecie czy ten moduł dostępny jest z zamiennika jakiegoś czy szukać używki oznaczenie modułu to RSB-57 tak przynajmniej wygląda. Pozdrawiam

skolopendra
14-09-12, 19:28
modułu nigdzie nie moge dostać

za kilkadziesiąt złotych kup używkę na allegro

FaziRBK
15-09-12, 10:07
Generalnie kolego mam sprawny cały aparat zapłonowy od d14 jakbyś chciał :)

marko83
15-09-12, 10:14
Generalnie kolego mam sprawny cały aparat zapłonowy od d14 jakbyś chciał :)

Ok dobrze wiedzieć odezwe się jakby co gdyby nie pomogła wymiana cewki, kopułki i palca. Części już mam więc dzisiaj dam znać jak poszło.

marko83
19-09-12, 20:37
No i sprawa rozwiązana, wymieniłem aparat zapłonowy prawdopodobnie moduł padł jeszcze raz dzięki FaziRBK