Zobacz pełną wersję : Czy wsteczny bieg w skrzyni S40 w EK3 jest synchronizowany?
Jak w temacie... Pytam z ciekawości, chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie :confused:. Dziś podczas jazdy przy ok. 30-40 km/h zamiast dwójki omal nie wbiłem wstecznego przez pomyłkę. Nic się nie stało, tylko trochę zazgrzytało. Zastanawiam się też czy warto się tym przejmować i np. zmienić olej w skrzyni (na tym zrobiłem dopiero 9 tys. km).
Pozdrawiam.
nic sie nie stalo, nie wymieniaj oleju. wsteczny bieg nie jest synchronizowany
nic sie nie stalo, nie wymieniaj oleju. wsteczny bieg nie jest synchronizowany
Dzięki. Przewrażliwiony jestem jak widać ;).
Z ciekawości zapytam..jak to zrobiłeś, że zamiast 2 poszedł wsteczny ? zgrzytnięciem się nie przejmuj ;)
Z ciekawości zapytam..jak to zrobiłeś, że zamiast 2 poszedł wsteczny ? zgrzytnięciem się nie przejmuj ;)
Tak, zamiast dwójki drążek zmiany biegów wędrował w stronę wstecznego biegu. Zagadałem się z pasażerem przed dojazdem do skrzyżowania i tak wyszło (biegu nie wbiłem, usłyszałem zgrzyt i odpuściłem). Dawno nie jeździłem ze względu na przesiadkę na rower i chyba wyszedłem z wprawy ;).
dla pewnoci mozesz spuscic olej w c os czystego i przez cos przelac np sitko do lakierow koszt 50gr w kazdej mieszalni lakierow dostaniesz zawsze jakies nieczystosci czy opilki wylapie jesli sa
oj oczywiscie dawaj olej przez silto a najlepiej zalej świerzuteńki MTF :rolleyes:
dla pewnoci mozesz spuscic olej w c os czystego i przez cos przelac np sitko do lakierow koszt 50gr w kazdej mieszalni lakierow dostaniesz zawsze jakies nieczystosci czy opilki wylapie jesli sa
w skrzyni jest cos takiego jak magnes, ktory juz dawno wszystkie opiłki zdazyl wylapac jeszcze zanim do domu dojechał....tak niech z silnika tez zleje i sobie przefiltruje, i plyn chlodniczy tez...
w skrzyni jest cos takiego jak magnes, ktory juz dawno wszystkie opiłki zdazyl wylapac jeszcze zanim do domu dojechał....tak niech z silnika tez zleje i sobie przefiltruje, i plyn chlodniczy tez...
:D
O tym magnesie to nie wiedziałem.
Hmm, a czy takim wybrykiem nie można przypadkiem zmielić skrzyni ? On co prawda nie wbił w końcu biegu, więc raczej spokojnie. Ale jadąc 30km/h i wrzucając wsteczny przecież zmienia się kierunek napędu i są to na pewno ogromne siły.
przestancie panikowac, pojechal do domu wiec nic sie nie stalo. nie wrzucisz wstecznego bo nie jest synchronizowany i koniec.