PDA

Zobacz pełną wersję : Czy aby na pewno silnik 1.4 ?

Flapu
02-08-07, 14:09
Witam wszytskich.
Przymierzam się do zakupu Civica 1.4 Comfort (ze wzgledu na mój raczej spokojny typ jazdy i koszta). Obecnie poruszam się Astra II z silnikiem 1.4 o mocy podobnej jak ten Civic. Jesli chodzi o dynamikę silnika w Astrze to w zasadzie mi odpowiada jadnak jak włacze manulna klime to daje się odczuć znaczny spadek mocy - jednak jak dla mnie ciągle akceptowalny (przy wyprzedzaniu klimę wyłączam).

Zwracam sie do posiadaczy Hondy 1.4 o przedstawienie swoich opinii na temat tego silnika w tym autku ? Może ktoś jeździł podobna Astra i ma porównanie ?
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowicie poziom hałasu przy powiedzmy 130 km/h. Rozumiem że wtedy jedziemy na 6 biegu ale czy jest cicho i ile obrotów ma wtedy silnik ?

Niestety u mnie w Łodzi jedyna Honda jaką moge pojeździć u dilerów ma silnik 1.8

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

Milek
02-08-07, 16:05
1.4 to porazka i nie nadaja sie do takiego auta. 1.4 ma szostke skrzynie???? :|

gongor
02-08-07, 21:33
Tu chyba każdy kto ma silnik 1.8 powie ci że 1.4 to porażka. Proponuje podzwonić do dilerów w innych miastach - może tam znajdzie się ten silnik na jazdę. Przymierzasz się do salonówki czy używki??

Flapu
02-08-07, 22:57
W zasadzie myślałem o używce z 2006 ale jak się czyta niektóre posty to strach kupować (ponoć nieocynkowane nadwozie (trudno uwierzyć), dużo usterek wieku dziecięcego) Civica z roku modelowego 2006. Tak więc szczerze mówiąc zaczynam poważnie myśleć o nowym z roku 2007.

No ale czy wszyscy którzy twierdzą że to porażka ten 1.4 to czy rzeczywiście mieli okazję tym jeździć ?

Milek
02-08-07, 23:35
Nowy Civic jest za ciezki jak na 1.4
Jezeli masz w planach taki malutki silnik to proponuje zastanowic sie nad innym autem. 1.8 pali nieduzo wiecej niz 1.4 a przy tym jest bez porownania dynamiczniejszy, ladniejszy, lepiej wyposazony i wzbudza zazdrosc innych uzytkownikow drog. Mysle, ze warto dolozyc te 'kilka' groszy i cieszyc sie ze swietnego samochodu niz pluc potem sobie w brode, ze 'a to nie jedzie a to, ze sie ludzie smieja a to, ze jest slabo wypasiony'.
Dobrze miec ta swiadomosc, ze w kazdej chwili mozesz zredukowac bieg, wkrecic go na 7000obr/min i bez wiekszych problemow wyprzedzic inne pojazdy czy to w trasie czy w miescie.
1.4 tego zdecydowanie nie daje i zawsze bedziesz czul niedosyt

Maciek CIVIC SPORT
03-08-07, 07:09
Nowy Civic jest za ciezki jak na 1.4
Jezeli masz w planach taki malutki silnik to proponuje zastanowic sie nad innym autem. 1.8 pali nieduzo wiecej niz 1.4 a przy tym jest bez porownania dynamiczniejszy, ladniejszy, lepiej wyposazony i wzbudza zazdrosc innych uzytkownikow drog. Mysle, ze warto dolozyc te 'kilka' groszy i cieszyc sie ze swietnego samochodu niz pluc potem sobie w brode, ze 'a to nie jedzie a to, ze sie ludzie smieja a to, ze jest slabo wypasiony'.
Dobrze miec ta swiadomosc, ze w kazdej chwili mozesz zredukowac bieg, wkrecic go na 7000obr/min i bez wiekszych problemow wyprzedzic inne pojazdy czy to w trasie czy w miescie.
1.4 tego zdecydowanie nie daje i zawsze bedziesz czul niedosyt
Ma rację, polać mu :d

Barti88
03-08-07, 13:42
Milek ma święta racje...1.4 w tym autku to pomyłka, Honda powinna usunąć ten silnik z oferty i zamiast tego 1.6. Jak ktoś ma kase na nowego Civica to nie powinno być problemem znalezienie tych "paru" dodatkowych tysiączków na 1.8. Jechałem tym i tym to zupełnie inna bajeczka.

[ Dodano: Pią 03 Sie, 2007 ]

1.4 ma szostke skrzynie???? :|
tak ;)

michalmacpro
03-08-07, 14:40
Witam
Pisałem,przy okazji tematu lakieru,jeszcze jestem posiadaczem wersji 1.4 Comfort.Ten silnik do tego pojazdu to porażka.Na szczęście panowie z salonu w ramach rekomp.za wadliwy lakier przyzwoicie spuścili z ceny za 1.8 Executive(chciałem sporta)i w poniedziałek odbieram.
P.S
Mój 1.4 od poniedziałku do sprzedania,dach pomalują na gwarancji:):):):)
michalmacpro

ryszard.m
03-08-07, 20:13
W zasadzie myślałem o używce z 2006 ale jak się czyta niektóre posty to strach kupować (ponoć nieocynkowane nadwozie (trudno uwierzyć), dużo usterek wieku dziecięcego) Civica z roku modelowego 2006. Tak więc szczerze mówiąc zaczynam poważnie myśleć o nowym z roku 2007.

No ale czy wszyscy którzy twierdzą że to porażka ten 1.4 to czy rzeczywiście mieli okazję tym jeździć ?

Ja jeżdziłem civikiem 1,4 na jeździe próbnej. Dealer miał akurat ten silnik w wersji comfort do jazd próbnych.
Samochodzikiem przejechałem ok. 200 km, ponieważ dostałem go do dyspozycji na ponad pół dnia.
Moje wrażenia były następujące (ale to tylko moje subiektywne):
- co do tych nieszczęsnych 83 KM w silniku, to jak na ową moc, samochód sprawował się bardzo dobrze. Kilka lat temu jeździłem focusem 1,4 z 75 KM, i jakoś nie narzekałem. Civik pod tym względem był wyraźnie lepszy, i chyba nie było większej różnicy między civikiem 2005 1,4 90 KM, a civikiem 2006 1,4 83 KM...
Ja kupiłem model 1,8, ale takie było założenie od początku.

- co do usterkowości, to bez przesady. Ja użytkując swojego, nie miałem praktycznie żadnych większych perypetii z samochodem. Jedyna rzecz to radio, które ostatecznie wymieniono (pisałem o tym w innych tutaj wątkach) oraz nieszczęsna klapka od wlewu paliwa, ale to już też historia. Jej naprawa trwała ok. 20 minut !.
Co do blach, to na razie nic nie rdzwieje. Kilka raz miałem drobne otarcia, ale szybko pojechałem do firmowego blacharza i po naprwie (bardzo solidnej) wszystko znów jest ok. Nie ma powodów aby wersje 1,4 i 1,8 różniły się pod względem usterkowości.

Korzystne wg mnie jest to, że wersja 1,4 jest pomimo małej mocy, dość dobrze wyposażona (6biegów, esp).
Gdybym jeszcze raz miał wybierac, ponownie wybrałbym nowego civika.
Oczywiście wersja 1,8 jest lepsza, bo można poszaleć, ale jak ktoś nie lubi szaleństw na drodze, a ceni normalną, spokojną jazdę, to powinien być zadowolony....

Flapu
07-08-07, 10:03
No to w końcu jakieś światełko w tunelu odnosnie silnika 1.4 :-))

Tak czy owak chyba najlepszym rozwiązaniem będzia jazda próbna z tym silnikiem (1.8 juz jechałem - całkiem, całkiem...). Wczoraj sie dowiedziałem że jeden z łódzkich dilerów ma za jakiś miesiąc mieć wersję Civica z silnikiem 1.4 do jazd próbnych, a więc szansa jest.

Dziękuje wszytskim za wszelkie sugestie - spróbuję coś napisać jak juz się przejadę tym 1.4.

Pozdrawiam

robanio
07-08-07, 12:57
Ja też zapalam kolejne światełko w tunelu.
Odebrałem 1.4 Comfort w piatek i jak narazie do jazdy miejskiej jest super (mówię o tu o silniku). Za ok. 1-2 tygodnie ruszam w Polskę :-)) i okaże się. Ale z tego co wiem jazda Ibiza 1.4 czy nawet Felicia 1.3 o podnej lub słabszej mocy nie stwarzała problemu wiec dlaczego w Hondzie, która słynie z dobrych silników ma być źle.
Oczywiście jak ktoś zawsze musi być 5 minut przed wszystkimi to jego problem.
Pozdrawiam,
Robanio

[ Dodano: Wto 07 Sie, 2007 ]
a sorki zapomniałem napisać 1.8 comfort na takie same wyposażenie co 1.4 comfort a jest ono całkiem niezłe

Pik
07-08-07, 21:19
Felicja czy Ibiza to klasa B i jest klasa nizej niz Civic. Auta te waza ze 200 kilo mniej, tak wiec silnik wystarczajacy do tych autek bedzie raczej za slaby w kompakcie. Oczywiscie, odniesione wrazenia sa poniekad relatywne i jesli ktos jezdzil jakims slabszym samochodem, to nie odczuje duzego dyskomfortu. Moim zdaniem silnik 1.4 jest jednak zalosny, zapewnia Civicowi osiagi na poziomie np fiata pandy z podstawowym silnikiem! :/

Jesli ktos jest mlodym i niedoswiadczonym kierowca, to pewnie nie zauwazyl, ze w polskich warunkach drogowych, mocny silnik nie jest potrzebny po to, zeby SZYBKO jezdzic, choc oczywiscie daje taka mozliwosc. Rajdowe startowanie spod swiatel tez mozna sobie darowac...

Ale nadmiar mocy jest potrzebny (a nawet niezbedny) do BEZPIECZNEGO wyprzedzania!!! Jesli ktos probowal wyprzedzic np kolumne TIRow, to pewnie wie o czym mowie... W takich sytuacjach zapas mocy jest wiecej warty niz te wszystkie systemy bezpieczenstwa jak pasy, poduszki czy kontrola trakcji razem wziete.

tulis
12-08-07, 10:50
Według mnie wszystko zależy jak często lubisz sięgać do lewarka zmiany biegów a i to nie daje spodziewanego efektu bo jadąc 1.4 (miałem taki silnik w VII gen jest trochę mocniejszy niż te co teraz wkładają, teraz VIII gen 2,2 i-ctdi więc wiem co mówię) musiałem nieźle go wkręcać a co idzie za tym spalanie itp..

Ja osobiście już nigdy nie kupie auta z takim silnikiem i nikomu nie polecę no chyba że poruszasz się w 95% tylko po mieście to mogę jeszcze zrozumieć wybór ale już po za miastem to nie ma żadnej przyjemności z jazdy a nie daj boże włączyć klimatyzacje spadek mocy jest znaczny, to możesz mieć trudności z wyprzedzeniem czegokolwiek na drodze.

Podsumowując naprawdę warto dołożyć parę złotych i kupić 1.8 a to jeszcze z jednego powodu łatwiej będzie go w przyszłości sprzedać !!

Flapu
25-09-07, 13:39
Niestety łódzki dealer nie będzie miał Civika z silnikiem 1.4.
Czy w zwązku z tą złą dla mnie wiadomoscią, " robanio " mógłby już się podzielić wrażeniemi z trasy ?

Pozdrawiam

Adam79
25-09-07, 16:40
Na trasy ten samochód słaby jest do wyprzedzania, a problem zaczyna się większy gdy używamy klimy. W wakacje byłem w lubelskim, średnie spalanie ze Szczecina przy prędkości 100-120 km/h wyniosło 5,2 l/100km(trasa około 800kilometrów), na mieście pali mi około 7,5 wszystkie dane według kompa pokładowego który o 0,5 l/100km zaniża.Często trzeba redukować biegi jeśli zamierzasz coś wyprzedzać np. TIRy jadące 90km/h. Ale sama jazda tym autem i moc silnika(jeśli nie jesteś piratem drogowym), jest dla mnie i mojej żonki wystarczająca.

MoRrIs
25-09-07, 16:57
Na trasy ten samochód słaby jest do wyprzedzania
Oj tam ja czesto swoim ( pojemnosc 1,4 ) wyskakuje wyprzedzac przy 120-130 i spokojnie biore :D

Adam79
25-09-07, 17:05
Tylko biegami trzeba troche pomachać i klime wyłączać ;) przy wyprzedzaniu.

tulis
25-09-07, 23:25
no właśnie z tego tylko robi się aż, zapraszam do salonu na jazdę próbną 1,8 a w szczególności 2,2 dieslem naprawdę to coś co nie można opisać słowami a później wejdźcie w 1,4 sam ocenisz czy warto wydać więcej

monika_gru
30-09-07, 18:21
Ja mam 1.4 Comfort.
Generalnie trochę więcej mocy by się przydalo... z klimą, pod górkę.... nie jest jakos super.
Wylączma klimę i jest duzo lepiej :)

Pozdrawim

robanio
01-10-07, 11:05
Na trasy ten samochód słaby jest do wyprzedzania, a problem zaczyna się większy gdy używamy klimy. W wakacje byłem w lubelskim, średnie spalanie ze Szczecina przy prędkości 100-120 km/h wyniosło 5,2 l/100km(trasa około 800kilometrów), na mieście pali mi około 7,5 wszystkie dane według kompa pokładowego który o 0,5 l/100km zaniża.Często trzeba redukować biegi jeśli zamierzasz coś wyprzedzać np. TIRy jadące 90km/h. Ale sama jazda tym autem i moc silnika(jeśli nie jesteś piratem drogowym), jest dla mnie i mojej żonki wystarczająca.

Potwierdzam dane o spalaniu.

Choć ja zrobiłem już ponad 7 tys. z tego jakies 4,5 -5 tys. w trasie (Chorwacja, w 2 os. z bagażami) i raz podróż do Pragi.

Powiem tak wyprzedzac się da, a to spalanie wg komputera 5.2 - 5.5 przy ciągłej jeżdzie z klimą prędkości 100-130 km/h + góry (polskie, czeskie, chorwackie).

Nie narzekam, do jazdy miejskiej (spalanie max 8.5 przy ostrej jezdzie, przy spokojnej 7,2-7,6) jest w porządku a i w 4 os. da się jezdzic. Jak ktos nie jest piratem drogowym to spoko.

Wiadomo jak ktos ma za duzo kasy i dużo jeżdzi w trasy dalekie to kupuje wiekszy np. 2.2 l

Kazdy wybiera to co chce. Ja wybrałem 1.4 bo jest odpowiedni do mojego stylu jazdy i do mojego portfela.

Do jazdy miejskiej i sporadycznych wyjazdów w trasę autko spoko - a do tego jak wygląda :-)

Pozdrawiam
Robert

Flapu
01-10-07, 11:41
Dziekuję bardzo wszytkim za uwagi.
W ostateczności zdecydowałem się nieodwołalnie na silnik 1.4 i podzielam (jak i tez biore pod uwagę) opinie uzytkowników 1.4 i 1.8.
Pomimo tego ze prowadziłem testowego Civica tylko z silnikiem 1.8 zaryzykuję i kupię z 1.4. Myślę że to będzie optymalny wybór do moich potrzeb.

Pozdrawiam

PS: Pozostaje jeszce problem tej nieszczęsnej wody w dzwiach - zachęcam wszystkich do wypowiedzi na ten temat w wątku dotyczacym wad fabrycznych tego modelu.