PDA

Zobacz pełną wersję : Zapłon

bartex_92
02-06-12, 20:52
Witam.
dział elektryki wiec mysle ze moj problem nadaje sie tu. mianowicie - dzis jadac na zajecia do szkoly (studia wykanczaja...) wsiadam do Hanii, odpalam, jade i szczesliwie dojezdzam do celu, bez zadnych przygod. po zajeciach tj o godzinie 17:30 wsiadam do samochodu, kreci dosc ciezko ale odpala. jade przez miasto, redukcja biegu na 3 zeby wyprzedzac a wskazowka zamiast w gore idzie w dol. zgubil obroty, zgasl... noo i tu pies pogrzebany - aparat zaplonowy wyzional ducha (chyba). krece go- nic. chwile pozniej - bez zmian. otwieram mache, sprawdzam kable - wszystko oke. dzwonie do majstra ktory ustawial mi zawory a on mi mowie - "jak ustawilem luzy zaworowe, pozniej chcialem go odpalic to nie odpalal... aparat zaplonowy jest do wymiany bo tam przyspieszacz itp..." no to dzieki koles za informacje -.-

pytanie do was - czy aby napewno musze wymienic caly aparat zaplonowy czy moze sama kopulke z palcem a moze cewke? nie wiem.
a moze to nie wina aparatu zaplonowego tylko diabel tkwi w czyms innym? dodam ze silnik d15b2 (90km) w gazie i czasem strzela...;/

ciemalek
02-06-12, 21:14
mam troszke inny model silnika , ale u mnie z aparatem zapłonowym były jak dotąd 2 sytuacje a mianowicie , gdy padł moduł to robiąc samodiagnostyke wyskoczyl mi bład nr 15 i hania odpalała tylko na zimnym a po rozgrzaniu poprostu gasła, natomiast gdy padła mi cewka to błedu zadnego nie pokazało wtedy hania zgasła i zero odzewu az do wymiany na nową , tak to bylo u mnie...
pozdro

Greg001k
03-06-12, 00:20
Wchodza w grę 2 rzeczy - cewka lub moduł zapłonowy.

Van_Dal
03-06-12, 00:26
pytanko
czy przed regulacją zaworów auto odpalało bez problemów ??

pozatym jak strzela Ci w dolot to spróbuj przesunąć aparat w stonę zderzaka troche

poprostu popuść te 3 śruby ustaw aparat bliżej zderzaka, zobacz czy będzie poprawa.

bartex_92
03-06-12, 07:37
pytanko czy przed regulacją zaworów auto odpalało bez problemów ??

przed regulacja bylo podobnie. odpalala na zimnym, jechalem duzy odcinek trasy, gasilem samochod i po doslownie 2minutach nie chciala odpalac. musialem chwile, nawet 2 odczekac i wtedy laskawie to zaskoczylo.

pozatym jak strzela Ci w dolot to spróbuj przesunąć aparat w stonę zderzaka troche

mysle ze to po czesci jest wina wlasnie tego ustawienia ale bardziej biore opcje ze jest gdzies przebicie i strzela lpg.