Zobacz pełną wersję : Hamulce - pisk przy zwalnianiu pedału bądź dźwigni ręcznego.
Witam. Mam następujący problem z tylnymi bębnowymi hamulcami w moim ej9.. Objawia się on tym, że podczas zwalniania (tylko i wyłącznie zwalniania) czy to hamulca ręcznego czy nożnego słychać tak jakby pisk (nawet wtedy gdy auto stoi). Z zewnątrz auta jest on słyszalny znacznie bardziej niż z wewnątrz. Wiecie Panowie czego to może być przyczyna? Bardzo prosiłbym o radę bo nie mogę dojść czego to jest wina..
mam dokładnie to samo, identyczne objawy. Wlasnie na dniach planuje zerknąć na tył
ja już zerkałem ale nic.. jak dojdziesz do czegoś to bardzo bym prosił żebyś podzielił się swoją opinią :)
zdjąć koło, zsunąć pokrywę bębna, przesmarować ruchome elementy - zwłaszcza dźwigienkę od ręcznego (przymontowaną do jednej ze szczęk, lewej, tak na dole bodajże), rozruszać.. zmontować całośc i cieszyc się ciszą, u mnie wystepowało to piszczenie najpierw z prawej , potem z lewej strony, smar miedziany dał rade i jest cisza.
jozek_marek
05-06-12, 22:52
u mnie wystarczyło WD40. Co prawda dużo go wylałem, tak że elementy były praktycznie czyste - jak nowe.
Operację przeprowadziłem z 2miesiące temu, jeździłem w deszcz i pisku nie ma.
tak jak koledzy mówią, posmarowałem elementy ruchome i cisza:)
A ja wymieniłem szczęki i po problemie chociaż na początku wydawało mi się że to cylinderki ;)