PDA

Zobacz pełną wersję : Hamulce - pisk przy zwalnianiu pedału bądź dźwigni ręcznego.

haizer
02-06-12, 16:03
Witam. Mam następujący problem z tylnymi bębnowymi hamulcami w moim ej9.. Objawia się on tym, że podczas zwalniania (tylko i wyłącznie zwalniania) czy to hamulca ręcznego czy nożnego słychać tak jakby pisk (nawet wtedy gdy auto stoi). Z zewnątrz auta jest on słyszalny znacznie bardziej niż z wewnątrz. Wiecie Panowie czego to może być przyczyna? Bardzo prosiłbym o radę bo nie mogę dojść czego to jest wina..

rafal86
02-06-12, 16:17
mam dokładnie to samo, identyczne objawy. Wlasnie na dniach planuje zerknąć na tył

haizer
02-06-12, 18:17
ja już zerkałem ale nic.. jak dojdziesz do czegoś to bardzo bym prosił żebyś podzielił się swoją opinią :)

subbler
04-06-12, 09:16
zdjąć koło, zsunąć pokrywę bębna, przesmarować ruchome elementy - zwłaszcza dźwigienkę od ręcznego (przymontowaną do jednej ze szczęk, lewej, tak na dole bodajże), rozruszać.. zmontować całośc i cieszyc się ciszą, u mnie wystepowało to piszczenie najpierw z prawej , potem z lewej strony, smar miedziany dał rade i jest cisza.

jozek_marek
05-06-12, 22:52
u mnie wystarczyło WD40. Co prawda dużo go wylałem, tak że elementy były praktycznie czyste - jak nowe.
Operację przeprowadziłem z 2miesiące temu, jeździłem w deszcz i pisku nie ma.

rafal86
06-06-12, 18:17
tak jak koledzy mówią, posmarowałem elementy ruchome i cisza:)

targi
12-06-12, 23:48
A ja wymieniłem szczęki i po problemie chociaż na początku wydawało mi się że to cylinderki ;)