Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Malowanie EG HB Czego i ile?

Bboydamien
01-06-12, 22:41
Witam, sprawa przedstawia się tak iż będę chciał pomalować swoje EG (zmienić kolor), no i moje pytanie:

Ile będzie potrzeba na pomalowanie całego auta (tak aby mieć zapas, co by zostało trochę w razie nieprzewidzianych napraw):
-podkładu
-bazy
-klaru
+ milion papierów do matowienia/przycierania :cool:

Z góry dzięki :)

zakit
07-06-12, 00:11
zalezy jakim kolorem, zalezy kto jak maluje, itp.
ja ci powiem ze 2L a inny ci pomaluje 1 litrem... klaru w zaleznosci ile warstw itp...

kup po 2L wszystkiego i powinno starczyc, to nie jest az taki wydatek. jakim kolorem malujesz, bo niektore duzo gorzej kryją od innych...

Infi
07-06-12, 10:43
2l? przy zmianie koloru? 3l musza byc jesli nie ma byc malowane po zydoo opcji, ja malowalem w tamtym roku bez zmiany koloru i 2.5 l poszlo ale robione tak ze nie ma oszczednego lakierowania bo szkoda bylo mi dokupic troche wiecej lakieru... i bazy

kaczy_skc
07-06-12, 11:52
Teraz malowałem auto bez zmiany koloru to poszło 7 setek (została do pomalowania maska, tylna klapa i zderzak tył- tu potrzeba jeszcze 500ml). Więc jak ktoś ogarnia to starczy 1,2l bez malowania wnęk.
Rok temu kolega zmieniał kolor u tego samego lakiernika to poszło niecałe 2l z wnękami oczywiście (oprócz komory silnika). Oba auta to coupe.

Bboydamien
10-06-12, 14:08
Rozumiem, kolor bedzie zmieniany na niebieski metalic. Malowane bedzie wszystko, procz maski, tak ze pewnie wezme 2,5litra zeby na spokojnie pomalowac :) a jak jest z podkladem? Slyszalem ze cale auto dac w podklad, a od innych ze tylko miejsca szpachlowane, jak lepiej?

piroman
10-06-12, 14:12
cale auto w podkład

SpritZer
15-06-12, 22:40
Dach, maska, burta czarny mat a reszta w kolor (wnęki też bez komory) po 1l powinno starczyć bez problemu? maluje amator:P

Brylant1
15-06-12, 22:53
Matu wez sobie wiecej, z matem jest o tyle problem ze jesli wyjdzie Ci zaciek albo wpadnie jakis smietek to nie naprawisz tego przy pomocy polerowania bo bedzie sie blyszczec w tym miejscu i trzeba malowac jeszcze raz.