Zobacz pełną wersję : Malowanie EG HB Czego i ile?
Bboydamien
01-06-12, 22:41
Witam, sprawa przedstawia się tak iż będę chciał pomalować swoje EG (zmienić kolor), no i moje pytanie:
Ile będzie potrzeba na pomalowanie całego auta (tak aby mieć zapas, co by zostało trochę w razie nieprzewidzianych napraw):
-podkładu
-bazy
-klaru
+ milion papierów do matowienia/przycierania :cool:
Z góry dzięki :)
zalezy jakim kolorem, zalezy kto jak maluje, itp.
ja ci powiem ze 2L a inny ci pomaluje 1 litrem... klaru w zaleznosci ile warstw itp...
kup po 2L wszystkiego i powinno starczyc, to nie jest az taki wydatek. jakim kolorem malujesz, bo niektore duzo gorzej kryją od innych...
2l? przy zmianie koloru? 3l musza byc jesli nie ma byc malowane po zydoo opcji, ja malowalem w tamtym roku bez zmiany koloru i 2.5 l poszlo ale robione tak ze nie ma oszczednego lakierowania bo szkoda bylo mi dokupic troche wiecej lakieru... i bazy
Teraz malowałem auto bez zmiany koloru to poszło 7 setek (została do pomalowania maska, tylna klapa i zderzak tył- tu potrzeba jeszcze 500ml). Więc jak ktoś ogarnia to starczy 1,2l bez malowania wnęk.
Rok temu kolega zmieniał kolor u tego samego lakiernika to poszło niecałe 2l z wnękami oczywiście (oprócz komory silnika). Oba auta to coupe.
Bboydamien
10-06-12, 14:08
Rozumiem, kolor bedzie zmieniany na niebieski metalic. Malowane bedzie wszystko, procz maski, tak ze pewnie wezme 2,5litra zeby na spokojnie pomalowac :) a jak jest z podkladem? Slyszalem ze cale auto dac w podklad, a od innych ze tylko miejsca szpachlowane, jak lepiej?
Dach, maska, burta czarny mat a reszta w kolor (wnęki też bez komory) po 1l powinno starczyć bez problemu? maluje amator:P
Matu wez sobie wiecej, z matem jest o tyle problem ze jesli wyjdzie Ci zaciek albo wpadnie jakis smietek to nie naprawisz tego przy pomocy polerowania bo bedzie sie blyszczec w tym miejscu i trzeba malowac jeszcze raz.