Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co tam trzeszczy z tylu przy klapie? EJ9

Wally
01-08-07, 20:25
Witam,

ostatnio troche to zignorowalem ale musze sie troche pozalic. Mianowicie mam 3 trzeszczace problemy z tylkiem Hani:

1. trzeszczy mi tyl auta w momencie wjezdzania i zjezdzania np. na lekkie potwyzszenie. Jeszcze w zime bym sie kompletnie tym nie przejmowal o tyle w obecnych warunkach troche mnie to martwi, auto nie bylo walone, gumy 1.5 roczne, zawieszenie trzyma dobrze?? Auto podczas wjezdania na podjazc przed domem trzeszczy jakby buda cala chodzila - ok nadwozie jest samonosne ale bez przesady!! Co sprawdzic?

2. w momencie wpadania w male dolki i podczas przejezdzania przez nierownosci dosc mocno trzeszczy mi jakby polka/plastiki z tylu.

3. gdy robi sie mokro, dosc wyraznie "strzela", zgrzyta mi tylu auta. Wydaje sie jakby sprezyna obcierala o cos lub jakby dostal sie miedzy nia piasek. Gdy jest sucho problemow nie ma.

Czy winne moga byc cukierki?? Moj mechanik powiedzial ze sa juz troche nadwyrezone, jeden jest naderwany. Fakt, przy wjezdzaniu w male dolki lub w poprzeczne nierownosci tyle troche wali. Dodam ze amory trzymaja slicznie, sprezyny sa cale, auto obnizone jest ok 35-40mm, alusie. Pls o sugestie.

Petrus
02-08-07, 00:38
to na 99% cukierki u mnie bylo to samo caly czas cos trzeszczalo i skrzypialo podnioslem na podnosniku zeby zobaczyc ten nieszczesny "cukierek" ale nie wygladal zle dopiero jak popatrzylem na kanale pod obciazeniem okazalo sie ze jest zerwany wymienilem i cisza

Ps. zeby wiedziec na 100% sprobuj go posmarowac np wazelina lub czyms innym tylko tak zeby weszlo miedzy zerwane gumy jak przestanie to bedziesz juz wiedzial

Wally
02-08-07, 08:32
Petrus, dzieki, moze jeszcze dzis nawale tam towotu i sprawdze efekty :)

Czy u Ciebie tez trzeszczala i polka, i klapa (ogolnie tyl auta) przy wjezdzaniu na jakies podjazdy ??

sszamann
03-08-07, 12:25
Mam dokładnie takie same objawy, zawieszenie sprawdzane i niby w porządku. U mnie najbardziej słychać jak jadę powoli po nierównościach, jakby trzeszczenie metalu, sprężyny. O dziwo na postoju jak rozbujam tył ręcznie nic nie słychać. Jakbyś znalazł przyczynę to chętnie sprawdziłbym u siebie.

matss17
04-08-07, 12:21
Co to są cukierki :/ Bo nie kumam :bicie:
U mniee tez trzeszczy w tyle i piska WRRR brutalnie denerwujaca sprawa...

marcov
04-08-07, 12:30
sprawdz taka sprawe- u mnie tez cos trzeszczalo i tez myslelm ze to "cukierki" okazalo sie jednak ze to balwanek na amorku i takie podkladki tra o sztyce amortyzatora wydajac taki dzwiek, rozebralem, przesmarowalem i cisza

woPo
23-09-07, 20:56
Mam podobne objawy więc chciałbym wiedzieć co to są Cukierki, żeby móc kupić i wymienić :)

Wally
23-09-07, 21:02
Przejrzyj szukajke - to tuleje wahacza tylnego wzdluznego - takie duze ok 10cm srednicy

s3kawek
25-09-07, 12:11
Witam,

1. trzeszczy mi tyl auta w momencie wjezdzania i zjezdzania np. na lekkie potwyzszenie. Jeszcze w zime bym sie kompletnie tym nie przejmowal o tyle w obecnych warunkach troche mnie to martwi, auto nie bylo walone, gumy 1.5 roczne, zawieszenie trzyma dobrze?? Auto podczas wjezdania na podjazc przed domem trzeszczy jakby buda cala chodzila - ok nadwozie jest samonosne ale bez przesady!! Co sprawdzic?

Wykręć te gumy na klapie co dystansują klape od karoserii albo wjedź na to podwyższenie przy otwartej klapie i spradz czy wtedy skrzypi - powinno pomóc.

2. w momencie wpadania w male dolki i podczas przejezdzania przez nierownosci dosc mocno trzeszczy mi jakby polka/plastiki z tylu.

j.w.

3. gdy robi sie mokro, dosc wyraznie "strzela", zgrzyta mi tylu auta. Wydaje sie jakby sprezyna obcierala o cos lub jakby dostal sie miedzy nia piasek. Gdy jest sucho problemow nie ma.

Ten typ tak ma - sprężyna

Czy winne moga byc cukierki??

Nie

Moj mechanik powiedzial ze sa juz troche nadwyrezone, jeden jest naderwany. Fakt, przy wjezdzaniu w male dolki lub w poprzeczne nierownosci tyle troche wali.

Po zmianie cukierków też będzie waliło, a przynajmniej u mnie tak było. Po zmianie cukierków absolutnie nie poczułem żadnej różnicy.

matss17
25-09-07, 23:06
U mnie coś stuka.. Z tyłu po prawej stronie jakby panceż linki o coś sie obijał, myślałem że to napinacz pasa tylnego.. ale napinacz jest ok. Wyjąłem tą plastikowa osłonke i sprawdziłem linke, kable, wężyk od spryskiwacza tylnej szyby.. Linka od klapy tylnej i kable idące w tym plasyikowym peszlu są OK podobnie jak wężyk.. straciłem już nadzieje na znalezienie przyczyny Denerwuje mnie to bo chałasuje prawie cały czas podczas jazdy :/ nawet na małych nierównościach...