PDA

Zobacz pełną wersję : CIVIC 6 - Elektryczne szyby - brak zasilania

lufkenzi
01-06-12, 20:06
Witam!

Mam problem z eletryczni szybami w Hondzie Civic VI Coupe.
Mianowicie szyby nie reagują na "przyciski" ani prawa ani lewa strona. Brak napięcia w kostkach, które przyłacza sie do paneli. Pod maską na bezpieczniku od szyb napięcie jest, bezpiecznik sprawny. Pod deską rozdzielczą bezpieczniki również sprawne. Był niesprawny przekaźnik szyb elektrycznych MITSUBA 5001 (2 piny do cewki, 2 piny - styk NO). Niestety nie posiadam pokrywy bezpieczników. W manualu znalazłęm tylko numery i opisy bezpieczników, niestety nie mam opisanych przekaźników i wtyczek.

Może ktoś posiada jakieś schematy takiej instalacji? Chociaż ktore wtyczki są od czego w puszcze pod deską rozdzielczą, żeby mogł sprawdzić czy jest napięcie doprowadzone do puszki i na wyjściu.

Poprzedni włąściciel coś kombinował przy instalacji, peszle są porozcinane i sporo taśmy izolacyjnej... podobno chciał podłączyć centralny zamek.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam, Dawid.

Dżilu90
04-06-12, 18:42
O takie objaśnienie Ci chodziło? --> http://imageshack.us/g/594/cats5g.jpg/

lufkenzi
05-06-12, 12:14
To znalazłem bez problemu :) Ale dziękuję za dobre chęci! Chodzi mi o podłączenie przewodów do puszki pod deską i które przewody wychodzą z pod maski. Oczywiście chodzi o szyby elektryczne. Chcicałbym sprawdzić wiązki, stan połeczenia, przejście, napięcie. BO wszystkie bezpieczniki są sprawdzone, przekaźnik też a napięcia brak.

Pozdrawiam!

Dżilu90
05-06-12, 13:54
To skoro masz już wszystko co potrzeba to leć kablami od szyb po kolei, jak widzisz w manualu nie jest ich dużo. Mówisz, że poprzedni właściciel chciał założyć centralny, więc może pokombinował coś przy zasilaniu ze stacyjki. Do szyb masz wchodzący od strony puszki pod maską biało-czarny, następnie łączy się w biały, który wchodzi w stacyjkę, a wychodzi dalej czarno żółty. Oczywiście +12V. De facto masz bardzo mały obszar do poszukiwań bo skoro sprawdzałeś puszkę bezpieczników i przekaźnik pod deską i nie ma tam napięcia to zostaje sam odcinek puszka pod maską-stacyjka-puszka pod deską.

lufkenzi
11-06-12, 11:58
Dzięki serdeczne! o to włąsnie mi chodziło!