PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyczny przełącznik świateł po przekręceniu stacyjki

dezpol
31-05-12, 22:06
Witam. Chciałem się zapytać czy ktoś testował automatyczny włącznik świateł po przekręceniu/odpaleniu silnika (nie chodzi o ledy z automatem tylko o normalny automat do świateł mijania)? Jak to się sprawdza, czy nic się z tym nie dzieje? Jakie są koszty założenia takiego czegoś? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

walusb
31-05-12, 22:45
Działa i to całkiem przyzwoicie. Tylko nie kupuj najtańszego modułu. Mój znajomy elektryk kasuje jakieś 200,- za całość. Pozdrawiam

dezpol
31-05-12, 22:57
O dzięki, widzę ze kolega tez jest z Poznania. Mogę prosić o jakieś namiary na PW?

karas
01-06-12, 12:09
Ja ostatnio montowałem co prawda nie w Hondzie ale w nissanie sunny taki oto moduł
http://sklep.avt.pl/p/pl/481416/automatyczny+wlacznik+swiatel+samochodowych+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html
Z modułem dostajesz instrukcje elektryczna jak to podłaczyć i jezeli masz choc troche pojęcia o elektryce ( znasz pojecie masy, +, -, posiadasz najtańszy multimetr cyfrowy )to sobie poradzisz z instalacją sam. Nie wiem ile elektryk moze wziazc za montaz takiego urzadzenia

SorryAleNiChu
01-06-12, 12:17
A nie lepiej kupić przekaźnik za 5 zł i zrobić to samemu ?

Działa i to całkiem przyzwoicie. Tylko nie kupuj najtańszego modułu. Mój znajomy elektryk kasuje jakieś 200,- za całość. Pozdrawiam

WoW sporo jak za takie coś.

walusb
01-06-12, 23:08
Ja wiem czy sporo. Pewnie że można zastosować przekaźnik tyle że wtedy po włączeniu stacyjki światła się włączą a powinny włączać się z delikatnym opóźnieniem żeby nie pobierać prądu podczas rozruchu.

Feniks333
01-06-12, 23:24
Są przecież przekaźniki czasowe

lopi83
04-06-12, 18:22
zwykly przekaznik + tranzystor, rezystor, kondensator (3 elementy) i masz opoznione zalaczenie przekaznika