Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nietypowy ogranicznik prędkości

JeNNy_forever
01-08-07, 13:49
Witka wszystkim ;)

Jadąc sobie dzisiaj na dłuższym odcinku dwupasa przycisnąłem Ńuńę trochę i jak podchodziłem pod ok. 160-170 km/h nagle włączyły mi się przednie wycieraczki, czy tylna też to nie wiem bo przy tej prędkości czas zerknięcia w środkowe lusterko powoduje ślepe pokonanie ok. 47 m/s :D I teraz moje pytanie: czy jest to jakaś forma zabezpieczająca przed nadmierną prędkością (pracująca wycieraczka utrudnia widok a więc nakłania do zwolnienia) czy jest to jakaś awaria elektryki albo po prostu takie działanie wiatru? Spotkaliście się z takim przypadkiem?

Skoti
01-08-07, 13:52
Pierwszy raz o tym słysze ale jechałem juz takimi pradkosciami swoja hania i nie mialem takich objawów. dziwny przypadek. Przedzwoń do ASO. Może w którymś się już spotkali z czymś takim

MacK
01-08-07, 14:24
czy jest to jakaś forma zabezpieczająca przed nadmierną prędkością (pracująca wycieraczka utrudnia widok a więc nakłania do zwolnienia)
tak, w hondach z tych lat to normalna sprawa, honda zawsze dbała o bezpieczeństwo pasażerów i pieszych, u mnie przy 190 km/h zaciąga się sam ręczny a z głośników leci "U wrót Twoich stoję Panie"...

skolopendra
01-08-07, 14:41
u mnie przy 190 km/h zaciąga się sam ręczny a z głośników leci "U wrót Twoich stoję Panie"...

tak potwierdzam u mnie jest to samo ;) :d

the.ghost.dog
01-08-07, 15:15
tak, w hondach z tych lat to normalna sprawa, honda zawsze dbała o bezpieczeństwo pasażerów i pieszych, u mnie przy 190 km/h zaciąga się sam ręczny a z głośników leci "U wrót Twoich stoję Panie"...buahaha :D :D :D

to na pewno nie jest fabryczny ogranicznik prędkości chyba ze to auto montowali pierwszego kwietnia...zwykle ogranicznik prędkości jest elektroniczny...
honda nie jest stworzona do takich prędkości, masz szczescie ze cie nie poderwało do góry bo mi juz przy 115kmh przód unosi...
poza tym mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze złamałeś prawo i bedziemy musieli zwiadomić odpowiednie organy...(tzn.nerki i wątrobe)

siwas
01-08-07, 15:32
a moze poprostu powietrze tak parlo przy tej predkosci na wycieraczki ze lataly po szybie a Tobie sie wydawalo ze pracuja... ;)
przed 10 minutami lecialem swoja 180 i zadnych objawow nie bylo,poza bijacymi tarczami podczas hamowania...bijace tarcze tez mi ogranicznik;-)

s3kawek
01-08-07, 15:35
honda nie jest stworzona do takich prędkości, masz szczescie ze cie nie poderwało do góry bo mi juz przy 115kmh przód unosi...

To zdejmij wszystkie spojlery made in "henio garage" to bedzie ok :d

JeNNy_forever
01-08-07, 15:35
a moze poprostu powietrze tak parlo przy tej predkosci na wycieraczki ze lataly po szybie a Tobie sie wydawalo ze pracuja... ;)
przed 10 minutami lecialem swoja 180 i zadnych objawow nie bylo,poza bijacymi tarczami podczas hamowania...bijace tarcze tez mi ogranicznik;-)

no tez mi sie tak coś właśnie wydaje ale wolałem zapytać :)

tak, w hondach z tych lat to normalna sprawa, honda zawsze dbała o bezpieczeństwo pasażerów i pieszych, u mnie przy 190 km/h zaciąga się sam ręczny a z głośników leci "U wrót Twoich stoję Panie"...

zabiłes mnie tym tekstem :D :brawo: 11/10, pozdro :D a co do tego podnoszenia przodu to przynajmniej ja nic nie czuje bo Ńuńa siedzi niżej z przodu niż z tyłu ;)

the.ghost.dog
01-08-07, 15:40
hyhyhy :aloha: i wy z tym przodem tak na poważnie... ;) :d ;) :d

karpik85
01-08-07, 16:03
A może przypadkiem trąciłeś włącznik wycieraczek i Ci przeleciały po szybie. W życiu nie słyszałem o takiej akcji, zeby wycieraczki sie włączały same przy określonej prędkości :aloha: :aloha: :aloha:

Aquarius
01-08-07, 16:13
U mnie przy przekroczeniu 130 (jak przepisy zabraniaja) biegi zaczynaja sie redukować i wkleszcza sie wsteczny i mnie wychamowuje do zera..i za kare auto nie ruszy przez 3min... ;) a tak na poważnie to może musiałeś trącic nogą albo jakiś silny podmuch wymusił jeden cykl wycieraczek...

LIO
01-08-07, 17:00
włączyły mi się przednie wycieraczki
a masz płyn w zbiorniczku spryskiwaczy ?
bo nic nie opisujesz o spryskiwaczach, a powinny sie tez załączyc i ograniczyc widocznosc w celu zwolnienia.
Ja tak mam u siebie. To bylo tylko na rynek francuski robione !!

jakub476
01-08-07, 17:17
A były jakieś ograniczniki w EJ9 bo u mnie jakoś 170 nie chce przekroczyć, albo za mało się staraliśmy.:D

JeNNy_forever
01-08-07, 18:53
A może przypadkiem trąciłeś włącznik wycieraczek i Ci przeleciały po szybie. W życiu nie słyszałem o takiej akcji, zeby wycieraczki sie włączały same przy określonej prędkości :aloha: :aloha: :aloha:

na pewno nie trąciłem bo przy takich prędkościach zawsze trzymam kierownicę dwoma rękami ale możliwe że było tak, że kiedyś sobie troszeczkę przypadkiem trąciłem, wycieraczki przesunęły się co nieco ale nie na tyle żeby zrobiły pełny cykl wycierania - do góry i na dół a przy takiej prędkości jak zawiał wiatr to sie może nieco bardziej odchyliły i zostało to przez elektronike potraktowane jako manualne włączenie bo wytarły do góry, na dół i tyle, płynu do spryskiwaczy dolałem ostatnio 2l a dziś jeszcze sprawdzałem i nie wycieka nic - słabo bo słabo ale cośtam plumka w zbiorniczku :D zdravim ;)

SPUTNIK1957
01-08-07, 20:12
JeNNy a ja myslę że Ty masz jakąś limitowaną wersje przeznaczoną na kontynent afrykański i to tak inżyniery japońskie specjalnie tak zrobili by przy tej predkości wycieraczki same się włączały, much jest tam dużo i by te muchy zabijane przy tej prędkości zostały automatycznie usuwane z pola widzenia :aloha: :d

Lcfr
02-08-07, 18:00

no ja tak ostatnio miałem kilka razy :)
smigam czesto po katowickiej i powyzej 200 to juz nawet nie odbijają tylko stoja pionowo
dzieje sie tak w wietrzne dni i tylko jak wiatr kierunkiem temu sprzyja...

w opisywanym przypadku dziwne było ze trylna wycieraczka tez tak zadziałała...

włączyły mi się przednie wycieraczki
a masz płyn w zbiorniczku spryskiwaczy ?
bo nic nie opisujesz o spryskiwaczach, a powinny sie tez załączyc i ograniczyc widocznosc w celu zwolnienia.
Ja tak mam u siebie. To bylo tylko na rynek francuski robione !!

ziom... w qp na ameryke od 200 do 230 nie działa spryskiwacz bo wtedy ped powietrza lepiej czysci szybe niz wycieraczka i spryskiwacz...
wiem bo sprawdziłem tez ostatnio :)
mówie Ci kup sobie wersje usa badz japan - a nie tym zabojademn jeździsz.. :d

JeNNy_forever
02-08-07, 19:31

ady gdzieś ostatnio znalazłem note że VIN zaczynający sie od JHMEG...... to japoniec wiec uwierzyłem że to japoniec :P btw - tylna wycieraczka nie wiem czy sie włączyła (czytaj wyżej) ;)

Neurochirurg
03-08-07, 11:02
Może przy 170 km/h jesteś w takim stresie, że masz odcinkę świadomości i nie pamiętasz że włączasz wycieraczki hehehh :)

Pozdrawiam

JeNNy_forever
03-08-07, 12:20
Może przy 170 km/h jesteś w takim stresie, że masz odcinkę świadomości i nie pamiętasz że włączasz wycieraczki hehehh :)

Pozdrawiam
musiałbym to zrobić nogą bo obie rączki mam na kierownicy :D :hinczyk:

tomek_m
03-08-07, 14:16
Witka wszystkim ;)

czy tylna też to nie wiem bo przy tej prędkości czas zerknięcia w środkowe lusterko powoduje ślepe pokonanie ok. 47 m/s :D ?

czy to znaczy ze jadac 170km/h nie patrzysz w lusterka wsteczne????

nie chcialbym sie w takim razie spotkac z toba na drodze...
sa tacy ktorzy jezdza troszke szybciej i fajnie byloby ogarniac sytuacje na drodze (nie tylko to co sie dzieje z przodu)

-=MARIO=-
03-08-07, 20:38
a nie jest tak ze im szybciej jedziesz tym szybciej chodza wycieraczki? ;)

Lcfr
04-08-07, 10:04

ady gdzieś ostatnio znalazłem note że VIN zaczynający sie od JHMEG...... to japoniec wiec uwierzyłem że to japoniec :P btw - tylna wycieraczka nie wiem czy sie włączyła (czytaj wyżej) ;)

chodzi o napis na tabliczce informujacy, ze jest to wersja france :)

JeNNy_forever
09-08-07, 17:54
Witka wszystkim ;)

czy tylna też to nie wiem bo przy tej prędkości czas zerknięcia w środkowe lusterko powoduje ślepe pokonanie ok. 47 m/s :D ?

sa tacy ktorzy jezdza troszke szybciej i fajnie byloby ogarniac sytuacje na drodze (nie tylko to co sie dzieje z przodu)

małe sprostowanie - dochodząc do max prędkości zaczynał się łuk, którego nie zaryzykowałbym podjąć z taką prędkością, do tego na pasie obok sporo samochodów i wolałem się skoncentrować na drodze bo nie sądze że ktoś miałby tam odwagę wchodzić szybciej niż 170 km/h czyli tak jak mówisz ;)

zdravim

michu_gno
09-08-07, 18:56
w 1992 roku Honda jako jedyna firma wprowadziła w tamtych czasach, technologie odpowiedzialna za poprawe osiagow i bezpieczeństwa.
Powyżej 160 załączają sie wycieraczki, służy to temu ze jest lepszy docisk na lewa i prawa stronę gdy opona ma nierówno zużyty bieżnik.
Ta technologie (FMPbH Front middle power by Honda) po 2000 roku zaczely montowac firmy produkujace sportowe samochody (np porsche) , akurat oni uzywali tylnych spojlerow ktore sie pochylaly zależnie od predkości, nie stosowali juz mechanizmu FMPbH poniewaz koszt instalacji byl na tyle wysoki ze auto kosztowalo znacznie wiecej.
jesli masz taki bajer, uwazaj na niego i dbaj bo to kosztowny rzacz!

civicmax
10-08-07, 09:46
Jak milo wlaczyc rano w pracy forum i ze smiechu wpasc pod biurko:)Macie chlopaki fantazje..a ja mam wersje USA wiec zaraz po pracy pedze na najblizsza dluga prosta rozpedze sie do 170 i pochwale sie co u mnie sie wlacza, chowa lub wychyla:)

Acha a tak serio, serio to ostatnio wyprzedzajac na 3 czy 4 wylaczylo mi sie radio , zdarzylo mi sie to juz dwukrotnie- a kierowca z naprzeciwka byl widocznie takze tym faktem zaskoczony po podniosl reke i pokazywal cos na czoło:)

Konrad84
10-08-07, 10:26
Witka wszystkim ;)

małe sprostowanie - dochodząc do max prędkości zaczynał się łuk, którego nie zaryzykowałbym podjąć z taką prędkością, do tego na pasie obok sporo samochodów i wolałem się skoncentrować na drodze bo nie sądze że ktoś miałby tam odwagę wchodzić szybciej niż 170 km/h czyli tak jak mówisz ;)

zdravim

Ale panika 170 km/h uuu. Przeciesz to jes normalna prędkość. Nie patrzących w lusterka wyprzedam i chamuje do zera.

Lcfr
10-08-07, 10:37
Ale panika 170 km/h uuu. Przeciesz to jes normalna prędkość. Nie patrzących w lusterka wyprzedam i chamuje do zera.

bardzo mądre...
i bardzo bezpieczne dla uzytkowników dróg.

temat raczej wyjasniony
zaczynaja sie opowiesci dziwnej tresci...

:zamkniety temat: