Zobacz pełną wersję : Zawieszenie tył
Witam. Ostatnio moja honda odwiedziła mechanika ponieważ chciałem wymienić tulejki z tyłu. Jak mechanik zaczął szukać które tulejki wymienić okazało się że wszystkie z tyłu tulejki do wymiany. Mam takie pytanie jakie tulejki zamontować itp z tego co widziałem idą po cztery z jednej strony. Chciałbym zapytać jakie koszta są tych tulejek. Posiadam Civica 5D 96r D14A5.
na jedną stronę:
wahacz dolny 3 szt.
wahacz górny 2 szt.
wahacz od zbieżności 2 szt.
wahacz wzdłużny 1 szt.
razem wychodzi po 8 sztuk, wymienić cały tył żeby było trwałe nie będzie tanio, gdzieś przewijał się taki temat z cenami, poczytaj też o poliuretanach, zrobisz dobrze to będzie na lata
ja nie wiem czy ktoś do tyłu zaglądał do mojego Civica od 96 roku i teraz dziwić się czego tyle do roboty
Skoro nie wiesz, a jest to 'Twój Civic' to możesz mieć pretensję jedynie do siebie, że nie zajrzałeś wcześniej, bo to pozwala uniknąć narastającyh kosztów.
Jak już masz robić, nie wkładaj byle g..na, bo szkoda będzie i kasy za części i za robocizne jak Ci się wysypie za jakiś czas i będzie trzeba robić to po raz kolejny.
Na pewno nie są do wymiany "wszystkie", nie ma takiej opcji... Tym samochodem nie dałoby się w ogóle jeździć.
Pewnie "mechanikowi" chodziło o wszystkie w poprzecznym dolnym wahaczu albo coś podobnego. Podpytaj tego swojego mechaniora ile ich dokładnie jest do wymiany i będziesz wiedział, nie daj się wykiwać.
MisieK1989
31-05-12, 12:42
hmm :) ja u siebie sam wyciągnąłem całe tylne zawieszenie, zutylizowałem stare gumy i dałem poliuretan :D jeździ się o niebo lepiej ! nie gnie się na zakrętach tak bardzo i lepiej się prowadzi ^^ koszt 550 zł za cały komplet bez dużych cukierków plus cena Finlandii dla mechanika za wprasowanie nowych tulejek do wahaczy :)
Umówiłem dzisiaj się z innym mechanikiem na przyszły tydzień tak więc zobaczymy co wymyśli on:)