Zobacz pełną wersję : xenon a klosze lamp rzeźbionych
siema, usłyszałem i nie wiem ile w tym prawdy, że raczej do lamp rzeźbionych czyli takich jak w mojej niuni z 93 roku nie ma sensu montować przetwornic ksenonowych bo i tak to mi nic nie da bo mam lampy rzeźbione i światło będzie się źle rozpraszało. prawda to ? :P
prawda jest taka, że będzie źle i na dodatek pierwszy lepszy patrol będzie wiedział że coś jest nie tak.
Przepisy wymagają do ksenonu:
gładkiego szkła
spryskiwaczy
samopoziomowania
Dwie ostatnie rzeczy można "dorobić" a szkła spolerować, ale nie wiem jaki jest tego efekt. Na allegro znajdziesz ludzi, którzy polerują i się dowiedz ile biorą i jaki jest efekt.
a więc to prawda :( no ale nic zeszlifowanie szkieł to koszt około 60 złotych za jedno więc ok :) orientujecie się może ile kosztuje montaż spryskiwaczy i samopoziomowania?
jestem zainteresowany tymi zestawami: http://moto.allegro.pl/item217547906_xenony_h1_h4_h7_8000_k_xenon_montaz_ wroclaw.html
ile kosztuje montaż spryskiwaczyna sztukę zamkniesz się w 100PLN za części stosując graty np. od poloneza
samopoziomowaniastosując tak jak ja rezystancję zastępczą do oryginalnych silników około 60PLN za części i samodzielny montaż. Wyceniać montażu jednego i drugiego ze złożeniem w kupę układu przełączającego się nie podejmuję bo robiłem to sam.
Przepisy wymagają do ksenonu:
gładkiego szkła
tu się nie zgodzę, a jako przykład podam mercedes s-klasa rocznik w zasadzie od 91 do 01
Pomijając aspekty prawne: można to zrobić, że będzie świeciło tak jak ma świecić, właśnie wykorzystując przesłony z w/w mercedesa. Będzie to świecilo na pewno dużo lepiej niż zestawy p&p wkladane do np. 6gen z reflektorami typu FF (gladkie szklo i lustro), bo szkla w technologii "denka od słoików" dużo lepiej rozpraszają (tam gdzie mają rozpraszać) i bardziej równomiernie oświetlają drogę. Jak się poświęci odpowiednio dużo czasu na ustawienie, to nie będzie to świecić po gałach jadącym z przeciwka