Zobacz pełną wersję : Civic 1.4 EJ93 3D - dziwny problem z silnikiem
Witam,
Mam dość nietypowy i poważny problem z moją Hondą. Silnik D14Z2. Mianowicie po przejechaniu kilkunastu kilometrów obwodnicą auto szarpnęło raz czy dwa, potem już pedał gazu przestał reagować. Po zjechaniu na pobocze zgasł. Odpalił od razu i jedzie dalej - po chwili to samo. Po ostygnięciu silnika znowu przejechałem kilkanaście km i sytuacja się powtórzyła. Pojeździłem jakiś czas po mieście i zapaliła się żółta diodka od silnika. W komputerze był błąd P0420. W jeździe miejskiej auto sprawuje się OK, silnik pracuje równomiernie, zapala od kopa. Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi ?
Pozdrawiam
Edit: Dodatkowe informacje - auto jeździło bezawaryjnie 4 lata. Jako drugi właściciel zostałem nieoryginalny katalizator firmy bosal.
P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold - masz odpowiedź, a w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś - przyczyną błędu jest katalizator. Nie wiem czy będą takie objawy jak opisałeś wyżej, ale od usunięcia tej usterki bym zaczął na Twoim miejscu. Na dobry początek skasuj błąd i zobacz czy wywali znowu.
P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold - masz odpowiedź, a w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś - przyczyną błędu jest katalizator. Nie wiem czy będą takie objawy jak opisałeś wyżej, ale od usunięcia tej usterki bym zaczął na Twoim miejscu. Na dobry początek skasuj błąd i zobacz czy wywali znowu.
To że bład dotyczy katalizatora wygooglałem ale to może być zbieg okoliczności. Nie wiem czy katalizator może dawać takie objawy jak opisałem w czasie jazdy na obrotach 3000. Bardziej bym oczekiwał spadku mocy i zamulenia auta przy ruszaniu.
A code P0420 may mean that one or more of the following has happened:
1. Leaded fuel was used where unleaded was called for
2. A damaged or failed oxygen sensor (HO2S)
3. Downstream oxygen sensor (HO2S) wiring damaged or connected improperly
4. The engine coolant temperature sensor is not working properly
5. Damaged or leaking exhaust manifold / catalytic converter / muffler / exhaust pipe
6. Retarded spark timing
7. The oxygen sensors in front and behind the converter are reporting too similar of readings
8. Leaking fuel injector or high fuel pressure
9. Cylinder misfire
10. Oil contamination
Jak dla mnie nr. 6, 9.
A code P0420 may mean that one or more of the following has happened:
1. Leaded fuel was used where unleaded was called for
2. A damaged or failed oxygen sensor (HO2S)
3. Downstream oxygen sensor (HO2S) wiring damaged or connected improperly
4. The engine coolant temperature sensor is not working properly
5. Damaged or leaking exhaust manifold / catalytic converter / muffler / exhaust pipe
6. Retarded spark timing
7. The oxygen sensors in front and behind the converter are reporting too similar of readings
8. Leaking fuel injector or high fuel pressure
9. Cylinder misfire
10. Oil contamination
Jak dla mnie nr. 6, 9.
Dzięki za wskazówki. W międzyczasie pojawiły sie nowe symptomy. Dziś po przejechaniu ok. 20km na mieście jechałem pod spory podjazd. Potem jak sie juz zatrzymałem to silnik zgasł i kaplica. Nie umiał zapalić, albo zapalał pochodził chwile i gasł (najpierw zapala się dioda akumulatora,potem ciśnienia oleju, o ile to ma znaczenie). Już myślałem że będzie laweta. Musiałem coś załatwić i po 30 minutach wróciłem do auta, zapalił i pojechałem.... Podsumowując: silnik musi być rozgrzany i musi być górka żeby zaczęły się problemy z zapłonem. Jakiś mechanik mi dziś powiedział że aparat zapłonowy to słaby punkt civiców 90KM. Chociaż element przechylenia auta bardziej by wskazywał na problemy z dostarczaniem paliwa do silnika ?
czyli bym obstawiał retarted spark timing... Nie wiem też czy to dobry pomysł, jeździć ciągle z tą usterką?
czyli bym obstawiał retarted spark timing... Nie wiem też czy to dobry pomysł, jeździć ciągle z tą usterką?
Musiałem z tym troche pojeździć bo nikt nie był w stanie zdiagnozować problemu. Wygrzewali go, zrobili rundke - "Panie, wszystko działa".
Przypomina mi to trochę problemy w V gen z przekaźnikiem pompy paliwa. Jak był ciepły to potrafił zgasnąć i nie dało się uruchomić silnika, dopóki nie postał z pół godziny i ostygł - wtedy objawy znikały. Przelutowanie przekaźnika pomagało - może poszukaj w tym kierunku? Jak zgaśnie i nie będziesz mógł uruchomić posłuchaj, czy po przekręceniu kluczyka słychać pracę pompy paliwa - powinno być słychać - jak jest cisza i nie możesz uruchomić silnika to może to być to.
A może tak w odpowiednim dziale te dyskusje