Zobacz pełną wersję : Civic VII - Stłuczka potrzebuje szybkiej pomocy
Witam, posiadam Honde Civic 2004 po lifcie, miałem małą stłuczkę do wymiany mam:
- lampa lewa - jest inna niż przed liftem
- maska - ???
- błotnik lewy - ???
- zderzak chyba sobie sam pospawam ale wiem że jest zmieniony
Poszukuje informacji 100%-towej czy maska oraz błotnik będzie pasował od modelu przed liftem, albo wskazać gdzie mogę tego szukać
Następne pytanie to czy owe części brać nowe w zamienniku czy używane w oryginale, różnica jest taka że nowy zamienniki kosztują około 1000zł a używane około 1800zł. poradzono mi kupić używane, co wy na to.
Jakby ktos posiadał lewa lampę albo części blacharskie z łódzkiego to jestem chętny.
Zależy mi na czasie bo nie czym śmigać.
pozdrawiam
Maska jest taka sama w modelach przed i po liftem, zarówno w 3D jak i 5D.
Błotniki przednie również są takie same przy tych przed i po lifcie. Niektóre wersje miały kierunkowskazy w lusterkach, inne w błotnikach. Musisz zatem szukać błotników z dziurami lub bez dziur na kierunki.
Zderzak poliftowy to droga sprawa, więc jak się da pospawaj swój i lakieruj.
Lampę musisz szukać. Najlepiej gdybyś znalazł lampę europejską. Jeśli nie, a masz zdolności majsterkowicza to możesz kupić lampę angielską, rozkleić i podmienić przesłonę na EU.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Zderzak ma urwane dwa zaczepy więc żaden problem, ale ogólnie wgniecenie porządne.
Jeszcze chciałem się zapytać czy brać nowe w zamienniku czy używki w oryginale.
Tak generalnie to przeważnie oryginały są lepsze pod kątem spasowania i zabezpieczenia antykorozyjnego.
Czy może ktoś jeszcze potwierdzić czy błotnik jest ten sam przed liftingiem i po liftingu, ponieważ jak dzwoniłem to gość który sprzedawał powiedział że ktoś był już niedawno i szukał takiej samej części, różnica polega na tym że po lifcie jest bardziej wyprofilowany, miał racje?
Nie ma racji. Są tylko dwa typy, z dziurą i bez dziury na kierunek.
Czy może ktoś jeszcze potwierdzić czy błotnik jest ten sam przed liftingiem i po liftingu, ponieważ jak dzwoniłem to gość który sprzedawał powiedział że ktoś był już niedawno i szukał takiej samej części, różnica polega na tym że po lifcie jest bardziej wyprofilowany, miał racje?
Przed liftingiem właśnie miał dziurę,a po liftingu jest bez niej,kolega LemonR trochę się zakręcił,także jak masz polifta,to szukaj poliftowego bez dziury :).
I bierz tylko oryginały,innej opcji nie rozpatruj,bo jakość i spasowanie będą dużo gorsze.
,kolega LemonR trochę się zakręcił.
Ty też!
Przed liftingiem właśnie miał dziurę,a po liftingu jest bez niej
Przed liftem z dziurą, po lifcie z dziurą lub bez w zależności od wersji!
Ja mam polifcie i z dziurką na 100% - tylko chciałem wiedzieć czy będzie pasował.
Czy ktoś wie jak rozpoznać oryginały od zamienników. Gość powiedział że teraz ciężko rozpoznać, kiedyś można było wagowo, ale w tych już nowszych wersjach oryginały ważą tyle samo co zamienniki.
To dziury w 5-drzwiówkach chyba,bo w EP-kach nie ma takiej opcji,chyba,że walony i nie mieli innych części pod ręką :D.
Wydaje mi się, że to po prostu zależy od wersji wyposażenia... a tu przykłady błotników z dziurami w EP
http://otomoto.pl/honda-civic-C24181380.html
http://otomoto.pl/honda-civic-1-4-90-km-piekna-C24582443.html
http://otomoto.pl/honda-civic-wersja-ls-2005-1-7-ctdi-C23316884.html
ddeenniiss
08-06-12, 10:38
Przeszedłem to samo jakiś miesiąc temu.
Bujam się jeszcze z lampą, szukam oryginału lub anglika. Nie kupuj zamiennika bo ja kupiłem i jest porażka (przynajmniej te z Intercars)
Co do zderzaka, ratuj jak się da :) problem jest tylko taki, że nie masz pewności czy pajęczynka nie wyjdzie po lakierowaniu, ale warto zaryzykować!
Maskę raczej dopasujesz, ja kupiłem używkę w kolorze moim, ale i tak lakierowałem. Ogólnie stłuczka była mała ale narobiło się kosztów. Civic to droga sprawa przy takich naprawach, więc uważaj :)
Co do lamp zagadaj z Cień696 , miał w rozsądnej cenie org lampy do sprzedania.
Może jeszcze ma.