Zobacz pełną wersję : oklejanie folią 3M
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak się okleja folią 3M maskę auta... folia kosztuje niecałe 400zł czyli tyle ile porządne malowanie maski. Więc jakie trudności są z tym związane, na co uważać, na rantach folię zaginać do środka? Folia to carbon czarny
Son - Goku
29-05-12, 21:48
zaginać,podgrzewać i przykładać . . .tak w skrócie :D
Ale mniej kogoś do pomocy, by mógł Ci potrzymać.
Zresztą było to już gdzieś wałkowane.
ale jakby coś się stało że będzie powietrze, czy zmarszczka to można odlepić i nalepić na nowo?
Son - Goku
30-05-12, 02:26
można.
folia 3m ma mikro pory i jak się ją podgrzewa to bąble powietrza same praktycznie uciekają, a jak nie to przebijasz folie szpilką i podgrzewasz opalarką i nie ma śladu. A do oklejania maski potrzebne są minimum 2 osoby sam będziesz miał ogromne potrzeby to ogarnąć. Ja oklejałem z kumplem to w pierwszej fazie brakowało nam rąk przy masce z ej9
a ten super zestaw do zakładania kupować, czy wystarczy aceton do zmycia i karta kredytowa do położenia? ta łopatka jest jakaś specjalna?i ile centymetrów pod spód ją zawijać?
ja żadnej łopatki nie używałem, tylko opalarki a maskę myłem benzyną ekstrakcyjną. Jeśli naklejasz i wychodzą bąble to ściągasz fragment i przyklejasz od nowa. Polecam Ci zawinąć coś koło 1 cm bo folia potrafi się później skurczyć pod wpływem ciepła od silnika czy też słońca, a dla pewności jeszcze możesz kropelką lub lakierem bezbarwnym ranty przejechać.
a nakleja tak po kawałku odrywając podkład, czy tak jak na filmikach, odrywają całość, kładą we dwoje na maskę i od środka ściągają...
Ja odrywałem podkład po kawałku bo tak jak na filmach wy nie wyszło bez bąbli i stracił bym dużo więcej czasu na "walkę" z pęcherzami powietrza. Jak byś chciał zrobić tak jak na filmach to potrzebował byś 3 osób: 2 trzymają folię a 3 stara się równo docisnąć do maski. Innej opcji nie widzę
pełno jest filmów instruktażowych jak to okleić....
trochę treningu (na czymś mniejszym) i wszystko okleisz...
pany a oklejał może ktoś laminatową parówę?
parówkę:) ja też mam to w planie:)
a porównywał ktoś folię 3m z tą dużo tańszą z allegro?? kupiłem kawałek jednej i drugiej i okazuje się że nie ma praktycznie żadnej różnicy a cenowo wychodzi 3 razy tyle.
pany czy po oklejeniu folią 3m osłony+parówy pociągnąć to wszystko bezbarwnym?
oraz jaką folię polecacie z własnego doświadczenia :)
najlepiej oddać sprawę fachowcom :) ja takie klejenie robię sam :) trening czyni mistrza - ale tak naprawdę jeśli chodzi o folie to tylko 3M, Hexis i orafol/oracal
muszą to być folie typu wrapping cast
żadne inne - ja oklejam auta i często zdarza mi się, że ktoś przywozi folię z allegro bo chciał zaoszczędzić i wychodziło na to, że ta folia do niczego sie nie nadaje.
tak więc nie dajcie się oszukać i próbujcie - ale moja przestroga jest jedna: oszczędny płaci zawsze dwa razy :) wiem z doświadczenia.
polecam moją stronkę www.wrapcar.pl
Son - Goku
12-06-12, 23:36
a ja mam takie pytanie,które miałem w myślach przed snem.
Gdybym okleił moje autko folią chrom jakies 20% tego "przyciemniania" co na szyby się daje.
wtedy mają lakier Czarny, po oklejeniu ,autko bedzie wyglądało jakby było woskowane poprzez błysk chromu?
:D
z tego co wiem nie dozwolony jest kolor chrom w PL,gdyz odbija swiatlo i oslepia kierowcow,poza tym taka folią chyba nie uda Ci sie okleic auta ladnie,bo zawsze wyjdzie jakis mankament ataka folia nie jest az tak termoplastyczna i jest zbyt twarda no chyba ,ze chcesz okleic autobus;)
kupiłem CZARNY CARBON CF-12 Z SERII 1080, dodatkowo zmatowałem całą maskę papierem 240- wg mojego mniemania powinna się lepiej trzymać:) Nakładać na słońcu, czy w garażu?
A co sądzicie o oklejeniu tylko maski taką folią http://zakupy3eu.com/view/492???
kupiłem CZARNY CARBON CF-12 Z SERII 1080, dodatkowo zmatowałem całą maskę papierem 240- wg mojego mniemania powinna się lepiej trzymać:) Nakładać na słońcu, czy w garażu?
no jak na moje to naklejka trzymac sie bedzie lepiej gladkiej potwierchni a nie matowej. najlatwiej to ocenic na szybie wez przyklej do zwyklej i do matowego szkla.
naklejka trzymac sie bedzie lepiej gladkiej potwierchni
no dokładnie! zrobiłeś najwiekszy bład matujac maske:/ Jestem tego pweiwn w 100% ze folia sie szybko odklei, bardzo szybko.
Także dobra polerka w dłoń i jedziesz przed przyklejaniem.
naklejka dobrze trzyma, maska fajnie wyglada, ale polecam nakładac filcem, ta szpatułka robi rysy
jak bedzie na masce 3-5 lat to wtedy bedzie można powiedzieć ze dobrze trzyma:P póki co trzymajmy sie tego ( jeszcze ie odpadła ) :D
Witam
Chce w najbliszym czasie oklejac "Listwe drzwi pionowa" folia carbon.
Wiec moje pytanko jest takie czy ma ktoś fotke jak się to prezentuje na civicu 5 gen?
Dzieki
Z góry można przewidzieć że kiepsko... lepiej daj czarny mat, karbon tak gdzieś nagle po kawałku to trochę wioska. Możesz napisać w dziale Styling, temat Virtual Tuning to ci ktoś machnie.
Jestem też tego zdania co mes. Widziałem to na sedanie V gen. Mimo że jestem zwolennikiem carbonu, to słabo to wygląda, efekt psuje jeszcze to że carbon u gościa nie był zawinięty do wewnętrznej strony.
A próbował ktoś z tylną burtą ?? Jak by to wygladało. Folia pewnie się tak nie podda? , I jak to wyglada jeżeli po kawałku (zwłaszcza mi chodzi o wnękę na tablice ) ?
A próbował ktoś z tylną burtą ?? Jak by to wygladało. Folia pewnie się tak nie podda? , I jak to wyglada jeżeli po kawałku (zwłaszcza mi chodzi o wnękę na tablice ) ?
burta raczej do ogarniecia:) zabawy pewnie sporo ale do zrobienia:)
odświeżę trochę temat, stosował ktoś folie carbon 4d?? niby podwójną głębią obrazu, ciekawi mnie jak to w rzeczywistości wygląda
co do 4d to jest to folia ktora ma dodatkowo okrezne przetloczenia i dzieki temu bardziej sie pierd... w oczach jak sie patrzy ale przez to nie jest tak mocno przetloczona jak zwykly dinoc 3m.
jutro zrobie zdjecia bo mam w chacie takie cos
będę wdzięczny, a według ciebie która folia bardziej przypomina prawdziwy carbon?
i jedna i druga ma swoje plusy:
3m ma wyrazne przetloczenie przeplatanki wlokna
a 4d robi lepsze wrazenie mienienia/hlologramowania jak w prawdziwym carbonie.
szkoda ze 3m nie robi tej folii bo wtedy moze byloby 2w1:)
ogolnie jak masz cos do reki wziete i tym ruszasz to 4d daje lepszy efekt ale jest bardziej plaski niz 3d dinoc
dzięki dalej nie wiem na co się zdecydować,tak jak mówisz przydałoby się 2w1:D ale dałeś mi jakieś szersze wyobrażenie na te różnice, kupie po kawałku i porównam na żywo,
Miałeś może do czynienia z tańszymi odpowiednikami foli 3M bo ze zdjęć wyglądają podobnie, krąży dużo opinii ze lipa w porównaniu z 3M, ale ciekaw jestem czym się różnią
jak dla mnie oracal wyglada lepiej niz 3m
nagralem 2 filmiki
4d vs 3d
i folia 4d w sloncu
w tej chwili sie wgrywaja ale beda dostepne pod tymi linkami:
http://www.youtube.com/watch?v=VEDEZzhbFos&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=gA5OWCFmzPs&feature=youtu.be
wlasnie filmiki sie edytuja zeby byly normalnie w poziomie. wiec dopiero za godzine bedzie mozna je ogladac w pelnej jakosci
wielkie dzięki za pomoc i fachowe podejście do sprawy, mało komu by się chciało filmiki nagrywać:) chyba bardziej mnie przekonuje 4D, chociaz mocno sie swieci, wydaje mi sie ze bardziej przypomina prawdziwy carbon, bo chociaż niemialem w rekach prawdziwego włókna, ogladajac tylko zdjecia wydaje mi sie ze niema takiej wyczuwalnej struktury jak 3M tylko jest gladki chyba polakierowany, poprawcie jesli sie myle:)
to jak ladnie poprosisz to jeszcze nagram ci porownanie z prawdziwym wloknem bo tez mam tego sporo w domu
a wiec ładnie proszę jak masz taka możliwość;) a twoim zdaniem która bliższa orginałowi?
juz pisalem :) lepszy kameleon jest na 4d a to jest moj ulubiony efekt z prawdziwego carbonu jak zaswieci slonce i dostaje sie oczo****ego szalu ;)
Do oklejenia klapy bagażnika wybrać carbon 3d czy 4d?
ile potrzebował bym foli na obklejenie eg?
myślę nad folią 3m kolor biel