Zobacz pełną wersję : wczorajsze wlamanie do hondy
Witam
wczoraj w nocy ktos smial prubowac okrasc moja honde, naszczescie nic w niej nie mialem bo jestem w trakcie pracy nad nia, polowe deski rozdzielczej nawet nie miala, nie wiem co to musialy byc za tepaki.. dopowiem ze jeszcze mieszkam w irladnii i tu te mlode gowniarze maja szajbe na punkcie tego auta i czesto tu civici to niestety dotyka...
wiec prosil bym was bardzo bardzo mocno w poradzie co najlepiej za alarm kupic z jakimi czujnikiami i inne potrzebne informacje....
niestety nie moge zrobic tego w jakims warsztacie w polsce wiec musze probowac samemu, najwyzej z pomoca elektryka samochodowego.
bardzo by mi zalezalo na pomocnych odpowiedziach..
Z gory bardzo dziekuje klubowiczom !!
ja mam u siebie założony standardowy alarm, który działa po otworzeniu drzwi lub klapy. Mam także ultradźwięki, więc zawyje w przypadku wybicia szyby i jeszcze czujnik wstrząsowy, wyregulowany tak, ze wzbudza się przy najmniejszym puknięciu - to na wypadek gdyby komuś bardzo spodobały sie moje fele. Chociaż jak wiadomo wszystko można obejść, ale myśle, ze na zwykłych młodych gnojków wystarczy.
przelacznik odcinajacy zaplon, w dobrze ukrytym, znanym tylko tobie, miejscu - to na wszelki wypadek jakby delikwent chcial hania odjezdzac :) Ja jak zalozylem to z poczatku nie mialem nawyku, aby przelaczac ten przelacznik, ale jak juz wejdzie w krew to automatycznie sie go wlacza / wylacza, kiedy potrzeba. Wg mnie bardzo dobre rozwiazanie
skolopendra
31-07-07, 17:56
dopowiem ze jeszcze mieszkam w irladnii
ja proponuje dwa kilo sentexu pod zapłon ;)
biorąc pod uwagę kraj w którym jesteś, nikogo to nie powinno zdziwić :agent:
;) :d
przelacznik odcinajacy zaplon, w dobrze ukrytym, znanym tylko tobie, miejscu - to na wszelki wypadek jakby delikwent chcial hania odjezdzac :) Ja jak zalozylem to z poczatku nie mialem nawyku, aby przelaczac ten przelacznik, ale jak juz wejdzie w krew to automatycznie sie go wlacza / wylacza, kiedy potrzeba. Wg mnie bardzo dobre rozwiazanie
Bardzo dobre rozwiązanie. Dodatkowo proponuje jakiś dobry alarm SEO np. nie są drogie, a naprawde spoko. Najlepiej tak wogóle to z jakimś powiadamianiem załóż :D.
dzieki za odpowiedzi
a takie cos moze byc wystarczy?
http://allegro.pl/item217375954_alarm_piloty_scyzoryk_duuuuuuuuuuuzo _czujnikow.html
co prawda chyba nie ma tego powiadamiania ale chyba juz da rade czy bubel.
najbardziej mi chodzi o ochrone przed gowniarzami, nie profesjonalistami bo tu raczej nie beda zainteresowani takim autem a te male pojeby w chxx "lubia" civici....
edit by Tieesto
:zasady:
głośny alarm i klamka pod poduszką ;p
a tak serio to chyba na to rady nie ma, mozna im tylko utrudnić i wydłuzyć czas kradzieży, czytaj: przypał! Dziś pewien znany spec w tej dziedzinie powiedział dosc ciekawy sposób, poza syrena na zewnątrz, dac wewnątrz, taką ze 130dB, cięzko sie mysli i pracuje kiedy coś tak głośnego wyje!
dzieki za odpowiedzi
a takie cos moze byc wystarczy?
http://allegro.pl/item217375954_alarm_piloty_scyzoryk_duuuuuuuuuuuzo _czujnikow.html
co prawda chyba nie ma tego powiadamiania ale chyba juz da rade czy bubel.
najbardziej mi chodzi o ochrone przed gowniarzami, nie profesjonalistami bo tu raczej nie beda zainteresowani takim autem a te male pojeby w ch## "lubia" civici....
Alarmy z allegro to lepiej zostaw w spokoju, produkowane są w chinach i są awaryjne.
Polecam Ci Alarm marki SEO , są produkowane w polsce i mają homologacje, dorzucisz sobie do tego czujnik wstrząsowy i bedzie super.
Jak byś był zainteresowany takim alarmem to zapraszam na PW.
to co polacacie ( do fachowcow ) jaki alarm do 700zl z wlasnym montazem?
fajnie jak by mial te czujki od drzwi klapy i maski, wewnetrzne, wstrzasowe, najlepiej ze ktos sie oprze o auto i juz by wylo tez
jestem z lekka zdesperowany wiec prosze o fachowa pomoc;]
to co polacacie ( do fachowcow ) jaki alarm do 700zl z wlasnym montazem?
fajnie jak by mial te czujki od drzwi klapy i maski, wewnetrzne, wstrzasowe, najlepiej ze ktos sie oprze o auto i juz by wylo tez
jestem z lekka zdesperowany wiec prosze o fachowa pomoc;]
Tak jak i kolega wyżej napisał, o ile się nie myle to wszystko masz w SEO i napewno będzie taniej niż 700 zł jak sam montujesz.
pewien znany speca Tobie to tylko coś powiedzieć ;) Poza tym żaden spec, a tylko marny amator, bo gdyby nie podpowiedź EMG to jeszcze nie widziałbym światełka w tunelu w zabezpieczaniu akordeona mojej zony :)
a jakies przyklady propozycje, bo szukalem tego alarmu i jest kilka opcji ogolnie i nie wiem co najlepsze??
Dziś pewien znany spec w tej dziedzinie powiedział dosc ciekawy sposób, poza syrena na zewnątrz, dac wewnątrz, taką ze 130dB, cięzko sie mysli i pracuje kiedy coś tak głośnego wyje!
Banał i rewelacja zarazem :) (przynajmniej teoretycznie)
Tylko czy takiej syreny wewnątrz nie rozwali jednym ruchem ???
mam trochę doświadczenia w alarmach z tym ze nie samochodowych lecz takich instalowanych w budynkach i powiem szczerze ze jak taka syrena zacznie wyć wewnątrz budynku bo w większości budynków sie je również instaluje to ma sie wrażenie jak by miało człowiekowi czaszkę rozwalić wiec pomysł zainstalowania takiej w samochodzie jest super na miejscu ;)
Tylko czy takiej syreny wewnątrz nie rozwali jednym ruchem ?? ?
myślę ze nie, ale nie wydaje mię sie żeby chciał ktoś jeździć z taką gdzieś w środku na widoku wiec i tak trzeba ją gdzieś ukryć np pod deską rozdzielcza i wtedy złodziej musie ja najpierw zalkalizować a ten dźwięk nie jest łatwy do lokalizacji
Jako, że za bardzo się nie znam na alarmach, pytam tutaj :d Niedawno w Wieliczce przechodziłem koło pewnego auta (nie pamietam już marki, mniejsza z tym). Gdy przechodziłem jakieś 20cm obok drzwi, z auta dopiegł taki cichszy, krótki (około 2 sekundowy) alarm. Co to mogło być? Potem wracałem znów koło tego auta i to samo się działo :P
Jako, że za bardzo się nie znam na alarmach, pytam tutaj :d Niedawno w Wieliczce przechodziłem koło pewnego auta (nie pamietam już marki, mniejsza z tym). Gdy przechodziłem jakieś 20cm obok drzwi, z auta dopiegł taki cichszy, krótki (około 2 sekundowy) alarm. Co to mogło być? Potem wracałem znów koło tego auta i to samo się działo :P
Te auto miało wstawiony czujnik mikrofalowy, że jak podchodzisz do auta to sie wzbudza prealarm .
mam trochę doświadczenia w alarmach z tym ze nie samochodowych lecz takich instalowanych w budynkach i powiem szczerze ze jak taka syrena zacznie wyć wewnątrz budynku bo w większości budynków sie je również instaluje to ma sie wrażenie jak by miało człowiekowi czaszkę rozwalić wiec pomysł zainstalowania takiej w samochodzie jest super na miejscu
masz racje ArtusiusS. taki sygnalizator robi robote. i tak jak napisal tieesto tak jest w rzeczywistosci. nie raz juz bedac na przegladzie SSWiN (system synalizacji napadu i wlamania) taki sygnalizator zawyl mi jakies pol metra od uszu. i faktycznie ciezko sie skupic. 140-150dB przerywajacego dzwieku i ciezko dodac 2+2. powaznie ;]
kiedys ktos tu na forum rzucil jeszcze inny prosty sposob. na siedzeniu kierowcy kladziesz poduszke z gwozdzaili skierowanymi w strone sufitu (oczywiscie gwozdzie sa w srodku poduszki i ich nie widac). jakis amator twojego auta wsiada w pospiechu nie zwracajac uwagi na ta poduszke, a wysiada 5 razy szybciej, i na 90 % traci ochote na jakiekolwiek auto tej nocy :P
wg mnie - bomba :D
jakis amator twojego auta wsiada w pospiechu nie zwracajac uwagi na ta poduszke, a wysiada 5 razy szybciej, i na 90 % traci ochote na jakiekolwiek auto tej nocy :P
i odpowiadasz za uszkodzenie ciała :aloha: w tym kraju złodziej ma większe prawa niż poszkodowany :/
Chwila, chwila, chwila, auto jest moja wlasnoscia i moge trzymac na siedzeniu to co mi sie zywnie podoba, kto prosil kogos o wejscie do samochodu ktory nie byl jego wlasnoscia...
...raz bylem swiadkiem razem z kolega jak amator cudzych pojazdow chcial sie wlamac do malusza a w zwiazku z tym ze kolega bardzo jest impulsywny to zlodziej stracil 3 zeby z przodu i chyba zarazem checi do dalszych kradziezy:)
Pozdrawiam
Chwila, chwila, chwila, auto jest moja wlasnoscia i moge trzymac na siedzeniu to co mi sie zywnie podoba, kto prosil kogos o wejscie do samochodu ktory nie byl jego wlasnoscia...
tak jest w cywilizowanych krajach :) Polska do nich nie należy :) np.jak masz psa na posesji to musisz umieścić tabliczkę i tak zamykać furtkę żeby z zewnątrz nie można było jej w żaden sposób otworzyć chyba że wytrychem.bo jeśli zapomnisz jej zamknąć i złodziej po prostu wejdzie furtką a Twój piesek go sponiewiera to bekniesz :) i w samochodzie też nie możesz robić takich pułapek :)
Ale jaka pułapka? Ot, tak, przez roztargnienie zostawiłem... ;)
Kto inny sie wczesniej wlamal i pewnie zostawil :aloha: ;)
Tiolemsizetjukej
08-08-07, 14:54
a znacie sposób na kotwiczki wędkarskie pod stacyjką?? :d
jakichs czas temu, koleżanka z uczelni, która niestety obraca się czasem w wątpliwym towarzystwie, powiedziała mi, że jej "znajomi" którzy mieli do czynienia z kradzieżami aut jako sprawcy, "najbardziej boją się" blokady pedałów. Nie wiem tylko ile w tym prawdy.
jakichs czas temu, koleżanka z uczelni, która niestety obraca się czasem w wątpliwym towarzystwie, powiedziała mi, że jej "znajomi" którzy mieli do czynienia z kradzieżami aut jako sprawcy, "najbardziej boją się" blokady pedałów. Nie wiem tylko ile w tym prawdy.
slyszalem taka sama opinie...od takiego samego "towarzystwa"...ale chodzilo im o samorobki
sprawcy, "najbardziej boją się" blokady pedałów
tylko pokaż mi kogoś, kto taką blokadę poważnie zabezpieczy w trakcie jazdy. Moja żona też coś takiego używała, ale zwalczyłem to skutecznie. Takie coś w środku, czy w bagażniku do niczego nie przymocowane w razie (nie daj Boże) wypadku czy kolizji stwarza kolosalne zagrożenie dla pasażerów samochodu. Ja tam wolę stracić auto, niż zeby "na własną prośbę" ktoś z mojej rodziny stracił zdrowie, czy życie... :( Ale zawsze jest wybór.
Ja stawiam na aktywne elektryczne i elektroniczne zabezpieczenia własnej adaptacji i instalacji. Oczywiście na lawetę sposobu nie ma, ale na 100% skutecznego się nie znajdzie. Pytanie tylko jak amatorom cudzej własności uzmysłowić, żeby nie ruszali cudzego dobra na kółkach.
kiedyś gdzieś widziałem alarm dymny, po wtargnięciu do środka zaczyna sie wydobywać gęsty dym, ma na celu ograniczyć widoczność w środku i przedewszystkim zwrócić na siebie uwagę :] a jakby tak zastąpić ten dym jakimś środkiem usypiająco-paraliżującym :aloha:
a jakby tak zastąpić ten dym jakimś środkiem usypiająco-paraliżującym :aloha:
a jak złodziej zejdzie na zawał?odpowiesz za usiłowanie zabójstwa :aloha: zresztą takie coś już było przerabiane :)
a to już inna sprawa że w polsce prawo jest porąbane, był chyba jakis projekt "mój dom - moja twierdza" ale coś ucichło o tym, nie raz sie słyszy o sprawach typu - złodziej przez lufcik chciał otworzyć okno, własciciel siekierą odrąbał mu tą ręke ponoć płaci mu teraz rente, inna, właściciel gonił złodzieja po podwórku i ten przeskakując zawiesił sie na bramie gdzie nadział sie na pręty afera że ojoj, własciciel miał iść siedzieć, jak to sie skończyło to nie wiem, ale to jakaś paranoja jest!
A w Ameryce palniesz w łeb włamywaczowi ze swojego Magnum 44 i jeszcze ci podziękują...
Dobrm rozwiązaniem może być "gaz na psy"tzn.gaz pieprzowy. Musiał by być podłaczony w sposób unemożliwiający uruchomienie podczas jazdy, najlepiej by był uruchamiany już przez system kontroli dstępu... Tani i legalny-powoduje jedynie łzawienie i kłopoty z oddychaniem ale nie dusi. Jazda na wdechu z załzawionymi oczami czy nawet manipulowanie przy zabezpieczeniach auta wykracza raczej po za możliwości normalnego człowieka...
A 150 db wewnątrz auta prócz w/w zalet podnosi znacznie poziom adrenaliny co jak wiadomo w położeniu włamywacza jest b.silną motywacją by zabierać nogi za pas.. To jest powód instalacji głośnej sygnalizacji alarmowej wewnątrz budynków...Jak wiadomo w polsce jak i na świecie wyjący głośno alarm w cudzym aucie czy mieszkaniu mało kogo interresuje :( co najwyżej wnerwia :djablek:
JeNNy_forever
26-08-07, 12:45
a znacie sposób na kotwiczki wędkarskie pod stacyjką?? :d
nie znam, może opowiesz? a tak od siebie: w nocy 3 szczyli chciało mi zapożyczyć metalowe nakrętki na wentyle ale usłyszeli z okna ode mnie pare ciepłych słów i uciekli :D jest jakieś zabezpieczenie na taki problem? nic mi nie przychodzi do głowy :(
Tiolemsizetjukej
27-08-07, 12:49
Type86R napisał/a:
a znacie sposób na kotwiczki wędkarskie pod stacyjką??
nie znam, może opowiesz?
podwieszasz kotwiczki pod obudową plastiku w ten sposób, że gdy koleś obrywa obrudowe, kotwiczki wbijają mu się w łapy i kradziej (złodziejnik.. jak zwał tak zwał :d ) traci ochotę na kradzież auta.
a tak od siebie: w nocy 3 szczyli chciało mi zapożyczyć metalowe nakrętki na wentyle ale usłyszeli z okna ode mnie pare ciepłych słów i uciekli jest jakieś zabezpieczenie na taki problem? nic mi nie przychodzi do głowy
celna dwururka i głośny, czuły alarm :aloha:
a tak na serio to w Polsce nie opłaca się instalować takich bajerów nie mając garażu.