Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie: D16Y3 97 rok, sonda lambda
Witam, czy do D16Y3 będzie pasowała sonda od innego silnika. oczywiście zakładając że gniazdo jest takie samo. Samodiagnostyka pokazuje 41 błąd. przepraszam ze od razu pytam zamiast przeszukać forum ale jestem pracującym po zajęciach studentem i niestety nie mam czasu a bez sondy to troszkę chyba zbyt bogatą mieszankę spala mi silnik:p z góry dziękuje za odpowiedź.
W tym silniku jest sonda czterożyłowa. Błąd 41 to uszkodzona grzałka sondy. Sonda z innego silnika może i będzie pasować, błąd zniknie, ale nie wiadomo jak ona wpłynie na twoje spalanie. Najlepiej kup sondę dedykowaną do twojego silnika: np. ngk.
Ja mam sonde jednożyłową w moim D16Y3 95'
W moim D16Y3 '97 jest czterożyłowa. U niego też, skoro mu wyskoczył błąd grzałki sondy. Sonda z grzałką = sonda czterożyłowa
bo od 97 roku były 4 zyłowe (tak gdzies wyczytalem). juz szukam dedykowanej sondy do tego silnika, dzięki za pomoc. aa i rozumiem ze w moim silniku jest tylko jedna sonda i za reaktorem katalitycznym nie powinienem mieć już drugiej?
Niema drugiej. Z tego co mi wiadomo 2 sondy miał wyłącznie D14Z4 z 2000r. Żeby spełniał ostrzejsze normy spalin.
Ps. Reaktor Katalityczny ;) ale to brzmi :p
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
studiuje na wydziale SiMR (Samochody i Maszyny Robocze) za użycie słowa katalizator byliśmy bici przez profesorów:p pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc:)
Niema drugiej. Z tego co mi wiadomo 2 sondy miał wyłącznie D14Z4 z 2000r. Żeby spełniał ostrzejsze normy spalin.
Ps. Reaktor Katalityczny ;) ale to brzmi :p
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
jeszcze d14z2 chyba :)
studiuje na wydziale SiMR (Samochody i Maszyny Robocze) za użycie słowa katalizator byliśmy bici przez profesorów:p pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc:)
to jak mówić? katalityczny dopalacz gazów spalinowych ? :P dopalacz zamiast reaktor :D
Z tego co mi wiadomo 2 sondy miał wyłącznie D14Z4 z 2000r
'99 już też miał w D14Z4 dwie.