Zobacz pełną wersję : odblokowanie obrotow czyli kompletny VTEC
Siemanko!
Otoz mam takie pytanko mianowicie moj brahol kupil D16V1 i z tego co sie orietuje vtec zalacza sie przy 5600rpm (nie wiem bo jeszcze nia nie jezdzilem), a paliwo odcina przy 6000rpm pytanie brzmi czy duzo zabawy jest z odblokowaniem? a moze sie myle i vtec zalacza sie wczesniej w kazdym razie odciecie nastepuje przy 6000rpm jak to mozna odblokowac zeby pociagnac do konca bo praktycznie najlepsza czesc jazdy jest zblokowana :/ z gory dzieki za pomoc pozdro
VTEC przełącza się dużo wcześniej bo to jest SOHC...i to jeszcze raczej dupowozowy...chyba koło 4600rpm. A kręcić powinien jednak sporo wyżej niż 6000...na obrotku to 6500 powinno się pojawiać bez problemu.
Mi VTEC włącza się ok. 4100 - 4300, a kręci do 6600 także coś chyba jest u Ciebie nie tak...
Z tego co kiedyś wyczytałem w modelach przed FL silnik kręci się nawet do 6900...
odcinka czerwone pole przy 6500 odcinka 6700. wg moich obserwacji nagly "kop" widac po okolo 4500 obrotow.
mala poprawka dobrze mowicie odciecie nastepuje tak w granicach 6500rpm na czerwonym polu aczkolwiek interesuje mnie odblok jak gdzie i u kogo szukac i czy duzo z tym zabawy? chce krecic do konca bez ograniczen. I pytanko jeszcze do posiadaczy tego wlasnie modelu bo sprawa wyglada tak ze jak jezdzilem z kumplami starszymi hankami to jak sie zalaczal vtec to bylo to czuc dosyc dosyc czy w tym modelu tez powinno sie go odczuwac wyraznie mam na mysli lekka zmiane pracy silnika i jak jechalem z kumplem starszym cifem to bylo czuc takie charakterystyczne szarpniecie czy w tym modelu jest rowniez to samo czy honda wprowadza jakies zmiany ze vtec nie jest juz tak odczuwalny z gory dziex i pozdro
Co to znaczy kręcić do końca bez ograniczeń? To jest koniec...ten typ tak ma. To nie jest sportowy VTEC, gdzie kop jest na 6 i ciągnie do ponad 8. Teoretycznie pewnie możnaby nawet przesunąć odcięcie wyżej tylko po co. W D16V1 powyżej 6 czy tak już krzywe lecą na pysk...nic się nie zyska. To jest zwykły dupowozowy silnik, nie wiertarka.
Nigdy nie zrozumiem tunerów silnika. Po co wydawać kupe kasy na rożne turbiny, odblokowywanie itp jak można kupić silnik i większej pojemności i mieć wyższą moc bez problemów i bez szkody na trwałośc silnika
D16V1 jest cywilizowany :) , VTEC włącza się miękko i nie ma szarpnięcia :d Taki własnie dupowóz.
Ja mam też blokadę na luzie się kręci tylko do 4000
Pzdr
To akurat normalne. I nie na luzie a na postoju, bo bierze sygnał z VSS. Na luzie, ale jadąc spokojnie dobije do odcięcia.
taka hondowska procedura startowa :D
Witram apropo tej hondowskiej procedury startowej to daje rade te 4000 tys obrotów jakoś zmienic wyzej bo to troszke utrudnia sprawe gdy sie ma chęc zrobić troszke pisku a tu przegazuwa do 4000 strzał i koła sie kręcic za bardzo niechcą, czy moze jest jakis inny sposób pięknego ruszenia z miejsca. a moze w moim przypadku to moze kwestia opon bo są bardzo przyczemne i moze dlatego słabo kręci ale za to dobrze sie zbiera, opnki to Continental premium contact 2.
Witram apropo tej hondowskiej procedury startowej to daje rade te 4000 tys obrotów jakoś zmienic wyzej bo to troszke utrudnia sprawe gdy sie ma chęc zrobić troszke pisku a tu przegazuwa do 4000 strzał i koła sie kręcic za bardzo niechcą, czy moze jest jakis inny sposób pięknego ruszenia z miejsca. a moze w moim przypadku to moze kwestia opon bo są bardzo przyczemne i moze dlatego słabo kręci ale za to dobrze sie zbiera, opnki to Continental premium contact 2.
Tu właśnie chodzi o dobry start, to bardzo dobre rozwiązanie, dzięki temu koła bardzo krótko buksują w miejscu i szybko ruszasz, no chyba że lubisz mielić 2 s w miejscu...
VTEC w tym modelu jest sterowany ciśnieniem oleju silnikowego w odróżnieniu od elektronicznego i-VTEC. Dlatego mogą być różnice pomiędzy poszczególnymi samochodami. Mało tego, po wyminie oleju, a zwłaszcza po zmianie typu oleju np. z mineralnego na syntetyk, następuje zmiana obrotów przy których włącza się VTEC. Inna sprawa, że w SOHC jest to czasami trudne do wyczucia, gdyż nie następuje nagle. W moim przypadku VTEC włącza się przy ok. 4100 obr./min.
Robert