Zobacz pełną wersję : Nieprawidłowo działający obrotomierz i prędkościomierz.
Mam następujący problem:
Obrotomierz - po odpaleniu auta dopiero po jakiś 2-3min zaczyna działać, ponad to momentami się zacina.
Prędkościomierz: Zawyża prędkość o ok 15-20km w momencie przekroczenia 60km/h zaczyna zbyt szybko rosnąć.
Co może być powodem takiego zachowania? Jakieś bezpieczniki/styki? Czy po prostu zegary szlag trafił?
Zielony11499
29-05-12, 10:34
obrotomierz zacina się w momencie jak ruszasz i po chwili wskakuje na odpowiednią prędkość? może ktoś rozbierał zegary (np w celu wymiany podświetlenia na inny kolor) i docisnął za mocno wskazówkę i źle założył wskazówkę od prędkościomierza. jak się zatnie to puknij w obrotomierz, jeśli odblokuje się to wada mechaniczna, a jeśli dalej będzie tak samo to wada może leżeć po stronie elektryki. a co do prędkościomierza to spróbuj jeszcze przeczyścić styki z tyłu zegarów, tam gdzie wpina się kostki, aczkolwiek wydaje mi się że to nie w tym problem. :p
Żeby wyciągnąć zegary musisz odkręcić dwie śrubki znajdujące się nad licznikiem, wyciągnąć przycisk awaryjnych, odkręcić pod nim śrubkę i ściągnąć czarną obudowę z wylotami nawiewów. potem tylko śrubki i złącza od zegarów.
Całodzienna motanina nie przyniosła efektu - przygoda zakończona kupnem nowych zegarów.
Wiem ze po fakcie ale moze komus to sie przyda. W moim przypadku pomoglo przelutowanie stykow na zegarach. Problemem byly zimne luty i wskazniki wariowaly.