Zobacz pełną wersję : Sprężyny H&R + amortyzator
Panowie wiem, najpierw szukam nie od dziś jestem na forum :P, ale poprostu nie moge znaleźć nic na temat tych sprężyn. Mam sprężyny H&R u siebie, były tam już jak kupiłem auto. Samochód to civic 6g vti z 97 roku. I teraz o co chodzi, auto siedzi niżej niz seria dla mnie ok już nizej nie chce, ale boje się o amorki, czy w VTi były inne amory niż w reszcie 6g, bo są seryjne z EK4 ?? Dodatkowo zauważyłem że poprostu czasami na dużych dołach potrafi mi się auto bujnąć mocno w dół i np. delikatnie dotknąć nadkola z przodu co powoduje ze non stop mam je rozwalone. To przez zbyt duży skok amora ?? Jakie amory polecacie w razie gdybym chciał wymienić ?? Myślałem o Bilstein b6 lub b8, albo Kayabie, ale nie wiem które modele są fajne. Chodzi mi o w miare tanie amorki, które dadzą rade tym sprężynom które mam. Nie latam po torze, nie jestem sprawdzaczem przyczepności na każdym zakręcie. Chodzi o w miare bezproblemowe przemieszczanie się z niewielką poprawą przyczepności do tego co mam teraz. CZyli H&r plus... no własnie co... ??
lub b8
zdecydowanie lepsze do krotszych sprezyn bo o krotszym skoku.dodatkowo mozna zawsze sobie twardosc raz dwa w warsztacie zmienic
Chodzi mi o w miare tanie amorki,
no tanie to one nie sa.zreszta tanie to tez pojecie wzgledne :)
Ja na Twoim miejscu wybrał bym chyba Bilsteina B6 gdyż jest to amortyzator utwardzony, przez co zawieszenie nie będzie Ci dobijać i nie powinno się tak bujać, ale nie mają skróconego skoku, który w przypadku Bilsteina B8 mógłby spowodować (i zapewne tak by było), że autko jeszcze troszkę poszło by w dół. Koszt to jakieś 700 na przód i drugie tyle na tył, tanie? Nie bardzo, ale jakość najwyższa. Możesz poszukać jeszcze samych amorków Koni, ale zamówienie grupowe już jest realizowane więc zniżki chyba już nie będzie, ale powalcz.
do h&r tylko b8. i to raczej dodatkowo utwardzone, bo prosto z pudelka maja za slabe tlumienie jak na te sprezyny (przynajmniej jak na moje wymagania).
skrocony b8 powodujacy nizsze posadzenie samochodu to bulszit do kwadratu, przeokrutna bzdura i nie ma zadnego przelozenia na rzeczywistosc.
Czyli co jesli wsadze b8, przy tych sprężynach to niżej już nie powinno siąść ?? Słuchajcie, a co myślicie o Koni do tych sprężyn, w dodatku są żólte i czerwone...
jesli wsadze b8, przy tych sprężynach to niżej już nie powinno siąśćnie, bo niby dlaczego mialoby sie tak stac
co myślicie o Koni do tych sprężynmaja do dupy regulacje (chyba, ze cos sie zmienilo). o jakosci nic nie powiem, bo jakos tak sie zlozylo, ze z mojego otoczenia kilka koni sie wysralo, wiec jesli to ocenie - to zostane posadzony o rzucanie cienia na marke koni :lol:
ja bym bral b8, sprawdzil jak sie spisuja jeszcze bez robienia geometrii (chwile mozesz pojezdzic, zlapiesz wrazenie) i jesli bedzie ok - zostawil i zrobil geometrie, jesli nie - oddal do utwardzenia. na swoich zrobilem 500km i uwazam, ze sa troche za miekkie do h&r'a.
skrocony b8 powodujacy nizsze posadzenie samochodu to bulszit do kwadratu, przeokrutna bzdura i nie ma zadnego przelozenia na rzeczywistosc.
co mozna zaobserwowac na moim przypadku(przod bo tyl wciaz nieogarnieta seria)
bo prosto z pudelka maja za slabe tlumienie jak na te sprezyny (przynajmniej jak na moje wymagania).
Nie latam po torze, nie jestem sprawdzaczem przyczepności na każdym zakręcie. Chodzi o w miare bezproblemowe przemieszczanie się z niewielką poprawą przyczepności do tego co mam teraz.
wiec powinny wystarczyc seryjne nastawy, zreszta wiadomo pozniej mozna kombinowac
prawdzil jak sie spisuja jeszcze bez robienia geometrii (chwile mozesz pojezdzic, zlapiesz wrazenie) i jesli bedzie ok - zostawil i zrobil geometrie, jesli nie - oddal do utwardzenia
i chyba tyle w tym temacie
Ja bym se dal spokoj z tymi HRami calymi bo sa za twarde do codzienniej jazdy, wsadzic cos miekkiego i jakis ciutke mocniejszy niz seryjne amortyzator i bedzie git, do tego jakies dwa sztywne stabilizatory i twoje wymagani spelni w 100%.
sa za twarde do codzienniej jazdya widzisz.. dupa, bo to chyba zalezy od konkretnego modelu. tez zawsze mowilem, ze h&r jest twardy, ale po tym co jest u mnie - zmienilem zdanie, sa chyba bardziej miekkie od twojej serii :chinczykk: