PDA

Zobacz pełną wersję : 75 -> 90 Czy napewno wystarczy tylko wymiana uszczelki?

jarcu
30-07-07, 10:06
Witam Wszystkich i od razu mam problem

Kupiłem niedawno Civica, do dziś sądziłem że 90 konnego. aż do momentu kiedy znalazłem się na tym forum. Moja Honda posiada silnik D14A7 czyli z tego co znalazłem tylko 75 konny.
Ale znalazłem także informacje że odblokowanie go na 90 to żaden problem.
Dzwoniłem od razu do salonu Hondy w Rybniku aby umówić się na przywrócenie pełnej mocy, jednak gość z którym rozmawiałem powiedział mi że w wersji 5D a taką posiadam nie wystarczy sama wymiana uszczelki w przepustnicy, trzeba też wymienić kolektor ssący na ten z wersji 90 konnej, który kosztuje około 1500 zł.
Co wy na to??Mam nadzieję że on się nie zna:)

Dołączam jeszcze zdjęcie, może ktoś rozpozna czy czasem silnik nie jest już odblokowany chociaż z wrażeń z jazdy nie sądzę żeby miał 90 Km
http://img339.imageshack.us/img339/8472/photo0238yn8.th.jpg (http://img339.imageshack.us/my.php?image=photo0238yn8.jpg)
http://img517.imageshack.us/img517/5242/photo0240wt7.th.jpg (http://img517.imageshack.us/my.php?image=photo0240wt7.jpg)[center:6bcac718c2][/center:6bcac718c2]

majsterus
30-07-07, 10:24
nie wiem bo nie miałem w rekach obydwóch kolektorów razem dla porówania.
Ale oczywiście serwis wie najlepiej...
gdyby kolektory były inne jaki sens byłby instalować zwężkę na przepustnicy??
Na moc ma większy wpływ przepustnica a nie kolektor.

Powiem ci tak - jak najdalej od serwisu. wszystko wiedza najlepiej tylko nic nie potrafią zrobić.
widziałem jak serwis fiata naprawił auto po stłuczce....geometria skorupy im uciekła - drzwi poobwieszane, niejeden "papudrok" by to lepiej zrobił.

poczytaj forum wiecej wyniesiesz niż z serwisu. :d :d :d :d

Respev
30-07-07, 10:41
Jeśli i tak z tym kolektorem to była by prawda, zawsze można znaleźć jakiś używany (np. ze szrota) na allegro za marne pieniądze (nawet 200zł).

dudek83
30-07-07, 10:47
nie sugeruj sie tym co pie*rzą w serwisie,bo ja już nie raz sie przekonałem ze to banda gamoni :bicie: (nie wszyscy oczywiście :kirczak: )-jak sam pojechałem po uszczelke od d14a4(1.4is)wyśmiał sie pajac,ze"jak to możliwe,ze to tylko uszczelka klinuje te 15KM :d !?)a jednak-chodz nawet w dyskusje nie wchodziłem,kupiłem i już-jeszcze na koniec dodał,ze wogóle"nie trawi japońskich samochodów" :box: -no to pierwzsze to bym jeszcze wybaczył,ale co takie debile robią w salonach "H"...więc

s3kawek
30-07-07, 13:05
Witam Wszystkich i od razu mam problem

Kupiłem niedawno Civica, do dziś sądziłem że 90 konnego. aż do momentu kiedy znalazłem się na tym forum. Moja Honda posiada silnik D14A7 czyli z tego co znalazłem tylko 75 konny.
Ale znalazłem także informacje że odblokowanie go na 90 to żaden problem.
Dzwoniłem od razu do salonu Hondy w Rybniku aby umówić się na przywrócenie pełnej mocy, jednak gość z którym rozmawiałem powiedział mi że w wersji 5D a taką posiadam nie wystarczy sama wymiana uszczelki w przepustnicy, trzeba też wymienić kolektor ssący na ten z wersji 90 konnej, który kosztuje około 1500 zł.
Co wy na to??Mam nadzieję że on się nie zna:)

Zawsze patrz z dystansu na to co Ci mówią w ASO bo raczej patrzą pod kątem własnych zysków a nie dobra klienta.
Jak szukałem sworznia górnego wahacza to w każdym ASO powiedzieli mi że wahacz jest nierozbieralny i nie ma samych sworzni. Jak powiedziałem że jestem pewien że są, to powiedział że na pewno nie i samego sworznia nie kupię.

abarth81
01-08-07, 17:38
Jarcu cale info masz na PW....a ztym kolektorem to ściema pewnie zeby Cie skroic na kase, nie daj sie w maliny wpuscic. U mnie jest takisam silnik i zadnego kolektora nie zmieniałem tylko ta uszczelke i gra.

skolopendra
04-08-07, 20:50

zdecydowanie kolektor ;)
...............................zmień na większy a sie przekonasz
a jak zamontujesz sobie przepustnicę np z h22,to szału nie zrobisz :agent:

może ktoś rozpozna czy czasem silnik nie jest już odblokowany

powinieneś raczej przesłać foto wnętrza przepustnicy :bicie:
..lecz wydaje się ze jest tam już papierowa uszczelka,a nie zweżka :/

abarth81
10-08-07, 08:23

zdecydowanie kolektor ;)
...............................zmień na większy a sie przekonasz
a jak zamontujesz sobie przepustnicę np z h22,to szału nie zrobisz :agent:

może ktoś rozpozna czy czasem silnik nie jest już odblokowany

powinieneś raczej przesłać foto wnętrza przepustnicy :bicie:
..lecz wydaje się ze jest tam już papierowa uszczelka,a nie zweżka :/
to jest wlasnie zwęzka ta wąska w tym silniku to tak wygląda normalna jest gruba ma 6 mm i jest metalowa a nie papierowaq :hinczyk:

jarcu
10-08-07, 16:52
Dzięki Wszystkim za odpowiedzi, szczególnie Abarthowi81 który najbardziej mi pomógł.
Już zamówiłem odpowiednią uszczelkę w Hondzie i będę ją zakładał, lejąc na to co mówią w ASO Hondy. Przecież pół Polski nie może się mylić:)
Gdyby ktoś szukał takiej uszczelki znalazłem także na Allegro do silnika D14A3 oraz D14A7:
http://www.allegro.pl/item223707396_15_km_wiecej_dla_hondy_civic_1_4i_wy sylka_gratis_.html
Trochę drogie ale są.

Gruszka
10-08-07, 16:56
Dzięki Wszystkim za odpowiedzi, szczególnie Abarthowi81 który najbardziej mi pomógł.
Już zamówiłem odpowiednią uszczelkę w Hondzie i będę ją zakładał, lejąc na to co mówią w ASO Hondy. Przecież pół Polski nie może się mylić:)
Gdyby ktoś szukał takiej uszczelki znalazłem także na Allegro do silnika D14A3 oraz D14A7:
http://www.allegro.pl/item223707396_15_km_wiecej_dla_hondy_civic_1_4i_wy sylka_gratis_.html
Trochę drogie ale są.

:brawo2:
W ASO sa polowe tansze.

KiTT
12-08-07, 10:59
u mnie ta z aso cos sie nie sprawdzila, nie moglem zestroic kompa pozniej. dziwne troche ale obroty falowaly i gasl po zalaczeniu wentylatora po ponownym uruchomieniu to juz totalna padaka byla (ruszyc nawet nie moglem). wycialem wg tej z aso szablon z tektury i o dziwo dziala, nie wiem czy jakas wadliwa mialem uszczelke (moze gdzies puszczala powietrze) ale u mnie do tej pory jest wszystko ok. a na oryginale z aso probowalem na wszelkie sposoby (myslalem ze neiszczelnosc w dolocie ale wyzstko rozkrecalem i skrecalem 3 razy i ciagle to sammo)

Yo87
15-08-07, 15:30
u mnie ta z aso cos sie nie sprawdzila, nie moglem zestroic kompa pozniej. dziwne troche ale obroty falowaly i gasl po zalaczeniu wentylatora po ponownym uruchomieniu to juz totalna padaka byla (ruszyc nawet nie moglem). wycialem wg tej z aso szablon z tektury i o dziwo dziala, nie wiem czy jakas wadliwa mialem uszczelke (moze gdzies puszczala powietrze) ale u mnie do tej pory jest wszystko ok. a na oryginale z aso probowalem na wszelkie sposoby (myslalem ze neiszczelnosc w dolocie ale wyzstko rozkrecalem i skrecalem 3 razy i ciagle to sammo)

Wyciąłeś ją z tym malutkim kwadratem, który jest na zwężce czy tylko wg tej z ASO?:) i użyłeś grubszej tektury?:)

KiTT
16-08-07, 16:37
wycialem wg tej z aso identyczna bym powiedzial, a tekturka taka zwykla kartka z bloku technicznego :)

jarcu
24-09-07, 10:48
Nie słuchając tego co powiedzieli mi w salonie Hondy niedawno w własnym zakresie wymieniłem uszczelkę na przepustnicy na tą z modelu D14A8. I muszę powiedzieć że odczuwam wyraźną poprawę, silnik szybciej wkręca się na obroty, i wydaje mi się że autko lepiej przyśpiesza:) Całkowity koszt jaki poniosłem to 100 zł.
Nie było żadnych problemów z falowaniem obrotów czy coś w tym stylu, jak w niektórych przypadkach o których czytałem na forum.
Co do spalania to tylko troszeczkę wzrosło.
Dzięki wszystkim za pomoc!

skolopendra
24-09-07, 14:24
http://www.allegro.pl/ite...ka_gratis_.html

czyste złodziejstwo................. :bicie:

cena w aso to 14 zł.............. ;)
................poza tym ja swojego czasu zamontowałem na czerwonym silikonie i śmigało wiele miesięcy bez przedmuchów........... wiec po co przepłacać

koide
05-10-07, 12:26
Witam jak można sprawdzic czy w mojej Hondzie juz ta uszczelka jest wymieniona na "odpowiednia" ???

jarcu
05-10-07, 13:41
Jeżeli masz silnik D14A7 tak jak ja to w miejscu zaznaczonym na zdjęciu na czerwono powinna być uszczelka,jeżeli jej nie ma to wygląda to tak jak na zdjęciach zamieszczonych w pierwszym poście tego tematu. Uszczelka ta ma około 6 mm grubości.
http://img104.imageshack.us/img104/9695/photo0240wt7px7.th.jpg (http://img104.imageshack.us/my.php?image=photo0240wt7px7.jpg)
Postaram się zrobić aktualne zdjęcie już po wymianie uszczelki.

abarth81
07-10-07, 19:55
Witam jak można sprawdzic czy w mojej Hondzie juz ta uszczelka jest wymieniona na "odpowiednia" ???
podaj kod silnika bo np w d14a7 jest inaczej ptrzepustnica zamontowana niz np w d14a3 a potem sie zobaczy

Gandalf500
18-04-08, 09:30
Mam pytanie, czy do silnika D14A5 moge zamiast zwezki zamontowac uszczelke od D14A7 czy jakas inna. Moja Honda Civic 5D 97r - VI gen. ?

Gandalf

superman2
18-04-08, 10:36
Gandalf500, poczytaj ten temat http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=29968, tam wszystko jest wyjasnione. do silnika D14A5 nalezy zastosowac uszczelke z silnika D14A2.... pod koniec tematu są moje wypowiedzi na temat mozliwych problemow po zalozeniu tej innej uszczelki... :D wazne zeby to dobrze skrecic i dobrą tekturkę dobrac... ;)

Gandalf500
23-04-08, 11:16
superman2 wielkie dzieki za cenne wskazówki :d Moja Honda jakby lepiej sie zbiera. Mam jeszcze ostatnie pytanie, bo nie jestem pewien czy reset zrobilem prawidlowo. Mianowicie po wyjeciu bezpiecznika na ok 20sek zegar owszem sie zresetowal, ale radio sie nie rozkodowalo, wszystkie ustawienia jak byly tak sa. Czy tak ma byc? Dalsza procedure przeprowadzilem wg. wskazówek resetowania.
Pozdrawiam

KiTT
23-04-08, 17:34
Gandalf500, jesli radio ma pamiec (podtzrymanie zzasilania) wbudowana to nie musi sie rozkodowac, wazne zeby zegarek kojtnal

abarth81
23-04-08, 18:40
wazne zeby zegarek kojtnal
no włąsnie umnie po wyjęciu bezpiecznika 7,5 A zegarek sie nie resetuje,dopiero jak rozłacze aku...więc jak to jest ma sie zresetowac czy nie

Gandalf500
24-04-08, 10:56
Mam pytanie. Posiadam skrzynke bezpiecznikow taka jak tutaj http://www.aukcjoner.net/gallery/192533-civic-skrzynka-bezpicznikow.html#I2 ale niestety na mojej mam zamazane oznaczenia na obudowie, jedyne co udalo mi sie odczytac to ze w lewym górnym rogu jest bezpiecznik (niebieski) oznaczony jako 15 - na wieczku jest opiasny jako ECU. Obok niego jest bezpiecznik (fioletowy) ktory ma napisane 7,5. Ja robiac reset wyciagnalem ten oznaczony jako 7,5 i zegar sie wyzerowal, radio tak jak wyzej opisane ma funkcje podtrzymania wiec sie nie rozkodowal. Czy reset jest prawidlowy? A moze trzeba wyciagnac ten bezpiecznik ECU? Od czego on jest?

KiTT
24-04-08, 16:06
nie wystarczy ten co jest opisany back up
wypnijcie go i poczekajcie z 5 minut a nie stoicie z zegarkiem w reku 10 sekund. na pewno sie zresetuje, nie powinno sie robic resetu przez odpiecie klem!

abarth81
27-04-08, 10:09
wypnijcie go i poczekajcie z 5 minut a nie stoicie z zegarkiem w reku 10 sekund. na pewno sie zresetuje
dokładnie tak u mnie zresetował sie po 2 min :d

augustflacha
27-04-08, 11:05
witam...odmuliłem swoją hanię ostatnio ale nie wymieniałem uszczelki tylko ściąłem boszką tą kopółkę żeby otwór miał ok. 5 cm i gitara...odczuwalna różnica szybciej się wkręca na obroty, jest bardziej elastyczny...ale nie resetowałem kompa...w takim razie mam pytanie...można tak zostawić???czy lepiej go zresetować???...a co do ASO to chciałęm powiedzieć tyle, że w cze-wie gdy spytałem sie o ten myk z odmuleniem silnika to goście powiedzieli że tak właśnie się robi a uszczelka kosztuje 12 zeta z hakiem...byłem zdziwiony tym co usłyszałem bo na forum czytałem same złe opinie o serwisantach...ale nie chciało mi się czekać dwa dni to zrobiłem z tego co miałem...pzdr

jjurgiel
27-04-08, 20:11
...byłem zdziwiony tym co usłyszałem bo na forum czytałem same złe opinie o serwisantach...

oni też czytają to forum :)

abarth81
27-04-08, 21:29
spytałem sie o ten myk z odmuleniem silnika to goście powiedzieli że tak właśnie się robi a uszczelka kosztuje 12 zeta z hakiem...byłem zdziwiony tym co usłyszałem
wyjątek potwierdza regułe hehe a reset zrób profilaktycznie nie zaszkodzi..

yaceek
02-05-08, 00:37
cześć

tez chciałbym odmulić moja D14A3, ale nie wiem jaki to będzie miało wpływ na spalanie, zwłaszcza że codziennie pokonuje po 60 km.

Więc pytanie do was: czy zauwazyliście zwiększone zuzycie paliwa, a jesli tak to o ile?

superman2
02-05-08, 11:26
moje D14A5 pali 2litry wiecej

skolopendra
03-05-08, 06:44
tez chciałbym odmulić moja D14A3, ale nie wiem jaki to będzie miało wpływ na spalanie,
po pierwsze nie ten dział
po drugie to :szukaj: :szukaj:
bo jest wiele na ten temat :agent:

Gandalf500
05-05-08, 11:07
cześć

tez chciałbym odmulić moja D14A3, ale nie wiem jaki to będzie miało wpływ na spalanie, zwłaszcza że codziennie pokonuje po 60 km.

Więc pytanie do was: czy zauwazyliście zwiększone zuzycie paliwa, a jesli tak to o ile?

Może to wyda się dziwne, ale Ja w mojej D14A5 po odmuleniu zauważyłem spadek zużycia paliwa:) Wcześniej na trasie przy oszczędnej jeździe na pełnym baku 44l ledwo robiłem 700km, teraz na pełnym robie spokojnie 750km przy dość dynamicznej jeździe, momentami miałem prędkość 180km/h:) Nic tylko się cieszyć :brawo: Zobaczę teraz jak sprawa ma się w mieście.
Pozdrawiam

KiTT
05-05-08, 16:47
Gandalf500, 44 litry? a nie 55? :)

superman2
05-05-08, 19:19
bak ma 55 litrów, bylo o tym wiele razy... ;)

KiTT
05-05-08, 22:40
no to racja tylko co dziwne u mnie juz 2 razy paliwa mi braklo i wlalem chyba wtedy max 47 litrow ;] mozliwe ze pompka jest troche wyzej bo byla wyjmowane ale.. ;/

kristek86
21-06-08, 18:58
Witam, juz czytalem pare artykułów odnosnie odmulania i zapytam tak kontrolnie czy jesli mam honde 1,4i d14a7 to potrzebna bedzie uszczelnka od silnika d14a8?!?! Bylbym wdzieczny jesli by ktos mi odpowiedział bo w koncu mam troche czasu zeby sie tym zajac ;-) pozdro :-)

jarcu
22-06-08, 13:12
Dokładnie taka uszczelka, jeśli poszukasz na forum znajdziesz dokładne oznaczenie numeru częsci według Hondy!

ala
27-09-11, 08:35
czy ktoś poda mi numer katalogowy uszczelki przepustnicy do silnika D14A5 75KM (czyli do D14A2) i powie gdzie kupię bo w aso w lublinie nie mają.

mafia35
27-09-11, 11:47
Zadzwoń do Hond Caru na Męczenników Majdanka - oni wiedzą wszystko

Lucas.FK2
27-09-11, 16:13
czy ktoś poda mi numer katalogowy uszczelki przepustnicy do silnika D14A5 75KM (czyli do D14A2) i powie gdzie kupię bo w aso w lublinie nie mają.
Chłopie po jakiego grzyba Ci nowa uszczelka wytnij z niej większy otwór i po problemie. Przy okazji wyczyść sobie przepustnicę. Zresetuj kompa i jedź testować.

ala
27-09-11, 22:18
no zamówiłem uszczelkę w autowescie w wawie;) zresetować kompa tzn wyjąć bezpiecznik 7,5V ECU? a może ktoś pokaże mi który to:) tak profilaktycznie.