Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "Coś" drży,chrobocze (chyba z prawej strony) z przodu auta

zbikman
26-05-12, 22:50
Witam Mam pewien nie wiem czy typowy problem a mianowicie
Coś mi drży z prawej strony auta. Występuje to głównie przy małych prędkościach jakby przy kole
Głównie przy skęcie w prawo i jak zjeżdzam autem w dół np. na wielopoziomowym parkingu itp.
Drżenie występuje też przy hamowaniu (ale nie zawsze) i podczas tego drżenia jakby mi na chwile "puszczał" hamulec
Nie umiem tego dobrze wytłumaczyć: wsciskam lekko hamulec (auto dalej się toczy) i zaczyna coś drżeć jakby w prawym kole. Drgania sa lekko wyczuwalne na pedale hamulca.
Ale również drży przy skręcaniu (tylko) w prawo (bez hamowania) wiec chyba można wykluczyć krzywe tarcze itp.

Może to być np. przegub? (jezdze juz drugi tydzień z walniętą gumą na przegubie, ale takie objawy mam juz od paru miesiecy, tylko ostatnio się bardzo nasiliły)
Dlaczego dzieje się tak tylko przy skręcie w prawo lub lekkim hamowaniu gdy auto jest nachylone w dół (zjazdy itp.)
Na postoju przy kręceniu kierą wszystko jest w normie...

Dextero
26-05-12, 23:10
A gumę masz pękniętą z której strony? Jak przy skręcie w prawo, to powinien walić lewy przegub.

zbikman
26-05-12, 23:14
gumę mam pękniętą z prawej strony

dodam że na forum Opla znalazłem taką odpowiedź w podobnej sprawie:

"(...) okazało się ze to chłodnica się kolebie i wiatrak przyciera o coś
gumy które są pod łapami silnika to już historia więc wystarczy dociąć nowe i po bólu"

Może takie coś być przyczyną w Civicu? Gumy silnika??

Dextero
26-05-12, 23:38
To przegub odpada, bo skoro uszkodzony w prawej, to będzie walić przy skręcie w lewo. Oglądałeś nadkole? Może opona ociera.

zbikman
26-05-12, 23:53
To przegub odpada, bo skoro uszkodzony w prawej, to będzie walić przy skręcie w lewo. Oglądałeś nadkole? Może opona ociera.

Oglądne jutro to nadkole
Co by mogło ociarać jakby któraś z gum silnika była walnięta? Bo jakieś 3 lata temu miałem wymieniany silnik.
Pamiętam że zimą na sniegu podczas hamowania przy samym końcu (ok 1 sekunde przed calkowitym zatrzymaniem auta) też mi tak coś tarło, chrobotało z przodu

zbikman
27-05-12, 21:46
Sprawdziłem i nic nie widać żeby nadkole było obtarte, ale przy skręcie w prawo to jest mało miejsca miedzy oponą a nadkolem (dolną częścią nadkola) jakieś 2-3 cm. Moze tak powinno być?

Zdobyłem kompletną półośkę, więc jutro wymienie i dam znać czy pomogło.

Przy okazji pojawił się nowy problem:
podczas wcisniecia pedału hamulca coś mi zaczyna piszczeć z prawej strony gdzieś w okolicach pedału hamulca. Jakby coś przy przewodach, w okolicach bezpieczników. ciężko dokładnie zlokalizować. jakby jakiś przekaźnik piszczał. Przestaje jak przekręce kluczyk w pozycję II (gdy świecą się kontrolki). nie wiem co to może być. Może ktoś miał taki problem ?????

zbikman
28-05-12, 22:19
Wymienilem póloske ale nadal coś mi chrobocze przy hamowaniu. Ale już nie jestem pewien czy to po prawej stronie się dzieje. Tak jakby coś przeskaskiwalo podczas hamowania i czuć wibracje na pedale hamulca. Dzieje się tak tylko przy malych predkosciach :-/

Dextero
28-05-12, 23:23
Już było o tym na forum. Być może ci pada czujnik ABS. Weź miernik w dłoń i pomierz rezystancję.
Przód 600-950 Ohm / 20 st C
tył 700-110 Ohm / 20 st C

U mnie padł lewy tylni. Na razie nie wymieniłem, bo patrząc na ceny na allegro ręce opadają. Ponad 100zł za używany, który nie wiadomo ile pochodzi.

zbikman
28-05-12, 23:50
Jak to dokładnie zmierzyć ? Tzn. Gdzie podlaczyc miernik? Gdzie + a gdzie - ? Auto na chodzie ma byc?
Btw dzieki Dextero za jakikolwiek odzew w mojej sprawie

Pamietam jak kilka lat temu padł mi czujnik abs (prawy przód ) i nic dziwnego sie nie działo oprócz swiecenia kontrolki abs

Dextero
29-05-12, 01:21
Musisz znaleźć wtyczki (chyba pomarańczowe). Z tyłu wiem, ze jedna jest koło baku, a z prawej widoczna jak się ściągnie koło. Z przodu nie pamiętam. Ale raczej bez kanału się nie obędzie. Przy mierzeniu rezystancji nie jest ważne gdzie jest plus, a gdzie minus. Mierzysz sam odłączony czujnik, więc stan auta nie ma znaczenia (on/off).
Jak mierzyłem swój padnięty czujnik, to po podłączeniu na mierniku rezystancja cały czas rosła (nie wiem czemu).
Ostatnio ktoś na forum opisywał, ze w ostatniej fazie hamowania załącza mu się bez przyczyny ABS. U mnie w tym walniętym czujnikiem, zanim się kontrolka zapali, też czasami zadrży pedał hamulca w ostatniej fazie hamowania. Ale u mnie jest to bardzo delikatne drżenie.

MikeFoto
29-05-12, 13:11
Jak to dokładnie zmierzyć ? Tzn. Gdzie podlaczyc miernik? Gdzie + a gdzie - ? Auto na chodzie ma byc?

Zobacz linka w przykejonym zrób to sam.

Skoro problem pojawia się przy hamowaniu - radziłbym dokładnie obejrzeć tarcze, klocki oraz sprawdzić czy prowadnice zacisku się nie zapiekły.

zbikman
10-06-12, 17:20
oglądnałem klocki tarcze itp. i na wewnętrznych klockach są dwa "wcięcia" ponieważ wewnętrzne tarcze maja dośc spory rant przy wewnętrznej i zewnętrznej części. Rant jest ok 0.5mm tak na oko.
Myślicie że to by mogło być przyczyną?

zbikman
11-06-12, 19:41
Ktoś ma jakiś pomysł ?