Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem sonda / kat D16Y7

jacek147
30-07-07, 09:49
Na wstępie mówię, że użyłem "szukaj" i nie znalazłem dokładnie czego szukam :(
Problem wygląda tak na przeglądzie w ASO po kompie koleś powiedział mi, że "sonda nie grzeje i należy ją wymienić" niby ok gdyby nie koszt u nich 800 + wymiana + kasowanie błędu w kompie (bo coś jest) pojechałem później na przegląd do rejestracji i na spalinach wyszło że jest coś do bani (spaliny do d***) diagnosta podbił ale powiedział, że to kat do wymiany :) wspomniałem mu o tej sondzie ale kolo mówi, że to na 99% nie to ale "jak chcesz to se wymień" i tu moje pytanie. Jak to zdiagnozować co jest nie tak ?? jak sonda to bym kupił NGK/NTK pewnie a nie z ASO bo taniej wymienię, se sam a na kasowanie błędu sie gdzieś wybiorę jak to kat to też do wymiany chyba albo do kosza :) ale to nie poprawi spalin :( co radzicie ? teraz po przejechaniu w trasie 450km spalanie bylo 6,08/100km czyli chyba nawet mało przy zwalonej sondzie powinno być więcej ? PLZ HELP bo kaski szkoda na niepotrzebną wymianę :)

majsterus
30-07-07, 10:42
podjedź do gazownika, albo do mechanika mają takie testery do sondy, na których mierzą napięcie na sondzie czy jest sprawna. są równiez na allegro takie testery ale trochę drogie żeby zmierzyć sobie raz sondę :d
a jak sonda by padła to w spalinach współczynnik nadmiaru powietrza jest nie taki tzn w ogóle go nie ma a powinien wynosić 1,0-1,14