PDA

Zobacz pełną wersję : sprężarka klima

abrabra
25-05-12, 17:41
cześć,

coś mi się stało ze sprężarką.
zatarło się łożysko (zaczęło moooocno hałasować), stopiła się cewka, nie wiem czy coś więcej.

łożysko zostało przez mechanika wymienione i na razie jest rozsprzęglone od sprężarki, żeby się dało jeździć.

miał ktoś taki przypadek i może podpowiedzieć co począć dalej?
naprawiać to jakoś to szukać nowej sprężarki?

zna ktoś jakiś sensowny zakład na śląsku (górnym), który coś może pomóc w tym przypadku?
tzn. nową sprężarkę pewnie zamontuje ktokolwiek, ale może da się coś jeszcze uratować?
a może ma ktoś sprężarkę do tego modelu na zbyciu? :)

dzięki.

Krzysztof1969
25-05-12, 19:26
http://www.hcforum.pl/threads/28971-Cz%C4%99sty-problem-z-klimatyzacj%C4%85

Zarejestruj się jak trzeba. Podobny przypadek.

Cytat.

Proszę o pomoc, moja sprężarka klimatyzacji wymieniana była trzy razy, uszkodzeniu ulega sprzęgło napędowe, spalona cewka, uszkodzenia łożyska, serwisant rozkłada ręce.”

Nie raz spotkaliśmy się z taką sytuacją, układ klimatyzacji samochodowej w Hondzie CR-V przy uszkodzeniach kompresora wymaga- oprócz standardowej wymiany osuszacza- wymiany skraplacza (chłodnica klimatyzacji). Kompresor montowany w tych autach to VISTEON HS 110R a jego uszkodzenia w przypadkach problemów z układem auto klimatyzacji to w pierwszej kolejności wytopienie izolacji cewki elektromagnesu i jej uszkodzenie, a w skrajnych przypadkach przegrzanie i uszkodzenie łożyska sprzęgła, aż po przypadki zatarcia kompresora. Ale co to ma wspólnego z układem klimatyzacji samochodowej? Nie trzeba być mechanikiem ,żeby wyciągnąć właściwe wnioski jeśli wymieniamy trzy razy kompresor a uszkodzenia są te same. W tym układzie klimatyzacji osuszacz (a właściwie jego wkład) montowany jest w skraplaczu o konstrukcji równoległej. Jeśli zabrudzenia układu przedostają się z niewymienionego skraplacza do dalszej części układu powodują skoki ciśnienia, a wręcz blokadę układu. W takich warunkach impuls zasilania cewki podawany jest przez czujniki temperatury, napęd kompresora włączony przez cewkę próbuje tłoczyć ciśnienie do zablokowanego układu. W tej sytuacji tarcza sprzęgła (zabierak) ślizga się po kole pasowym wytwarzając wysoką temperaturę. Prowadzi to wytapiania izolacji uzwojeń cewki i do przegrzania łożyska. Takie uszkodzenia sprężarki jednoznacznie wskazują na problem z układem klimatyzacji. W wielu przypadkach nie wystarcza sama wymiana skraplacza ! konieczna jest też wymiana parownika jak i standardowa wymiana zaworu rozprężnego. W wielu przypadkach uszkodzenia napędu sprężarki występują w ciągu kilku dni lub kliku tygodni, narażając użytkownika auta na postoje w warsztatach. Mamy nadzieję że te informacje pozwolą kierowcom Hondy uniknąć wielu problemów.

abrabra
26-05-12, 16:10
dzięki za info, ciekawe.
jakby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki albo warsztat do polecenia, który takie przypadki jak wyżej opisany rozumie i czuje, to proszę o namiary.

LemonR
14-10-12, 20:00
Czy orientuje się ktoś czy koło pasowe sprężarki klimatyzacji ma lekki luz, wyraźnie wyczuwalny po zluzowaniu paska? Coś mi świergoli spod maski podejrzewam jakieś łożysko, koło na alternatorze stoi sztywno a na sprężarce ma luz. Teraz nie wiem czy tak ma być i szukać dalej czy znalazłem świerszcza?

owsikk
14-10-12, 20:10
Powinno być sztywno. Jak ręką zakręcisz kółko to szumi?

LemonR
14-10-12, 20:23
Nie zakręciłem kółkiem bo paska nie zdjąłem tylko poluzowałem ale ruszając kołem słychać stukanie takie typowe dla wyrobionego łożyska. Natomiast nie wiem czy to nie jest luz na sprzęgle sprężarki i czy może taki powinien być. Kiepskie tam dojście jest a kanału chwilowo nie mam.
Tak z rysunku to wygląda że typowego łożyska nie ma.
http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_large_image_C50.php?block_01=19S5A KD1&block_02=B__5700&block_03=12335

owsikk
14-10-12, 21:24
Jak klima jest wyłączona to kółko od klimy powinno poruszać się swobodnie bez żadnych oporów. Stukanie pochodzi pewnie z nierównych kulek łożyska.
Musi tam być łożysko. Za duże opory i ciężkie warunki żeby zrealizować łożyskowanie w inny sposób.