Zobacz pełną wersję : denerwujce pikanie przy otwartych drzwiach
Witam, mam cos takiego ze jak otworze drzwi od kierowcy i mam wsadzony kluczyk do satcyjki to wydobywa mi sie z pod deski denerwujace pikanie. Nie moge zlokalizowac jego zrodla. Czy jest to jakas opcja w hondzie, czy tylko ja tak mam? Gdzie szukac tego "budzika" :)
P.S.
Sorki za brak polskich znakow ale pisze z telefonu
Pozdrwawiam
Jacek
the.ghost.dog
29-07-07, 13:50
to chyba sygnał ze masz właczone swiatła...
skolopendra
29-07-07, 13:53
Czy jest to jakas opcja w hondzie
tak ,,,,,,,,,,było już na ten temat
...............................to seryjne hondowskie pikadełko :d
albo ze kluczyk wlasnie w stacyjce... Tak mam w Peugeotach, moze w Hondzie masztez cos takiego...
wlasnie nie. To pikanie od wlaczonych swiatel jest ok (przydatne). Ale pika mi tez jak nie wyjme kluczyka ze stacyjki (Pikanie jak z budzika od ruskich). Od swiatel mam sygnal ciagly.
[ Dodano: Nie 29 Lip, 2007 ]
Gdzie mam szukac tego badziewia? Mam wrazenie ze to pipczy gdzies z okolic bezpecznikow.
the.ghost.dog
29-07-07, 14:17
moze twoja honda była montowana przez jakis albanów czy cos i masz ukryte ładunki w zagłowkach i jak za długo beda drzwi otwarte z kluczem w stacyjce to bedzie BOOM...:D sorry za ota... szukaj w okolicy bezpieczników, zdejmij plastik spod kiery...powinienes znalesc
edit otworz drzwi i wsadzz tam ucho :D
:D moze tak, rozebralem ten plastik. Jak to wyglada? Podobne do przekaznikow?
Mam to samo w civicu, fajnie ze przypomina o swiatlach ale dzwiek budzika przy otwartych drzwiach jest nie do zniesienia.wszyscy mnie pytaja po co woze budzik w aucie:)
Dzwiek dochodzi z pod kierownicy , problem w tym ze naprawde nie jestem w stanie ustalic gdzie dokladnie...tak wiec podpinam sie do postu z nadzieja ze ktos to juz znalazl i wylaczyl:)
Poddalem sie :/ Boje sie, ze jak zaczne za wszystko szarpac to do domu nie wroce samochodem :) (jestem na dzialce). Wkladalem banke pod kierownice i nie potrafie zlokalicawac tego ustrojstwa. Nawet chcialem odpiac jakis przewod przy samej stacyjce (bez rezultatow). Mam pozakladane kupe roznych zapezpieczen przez jakiegos elektryka (poprzedni wlascicel) i boje sie odlaczac na "pale". Jak ktos sie z tym uporal prosze o info.
Pozdrawiam
Jacek
pikanie dochodzi z modulu ktory podpinasz do skrzynki bezpiecznikow (od tylu ze tak kolokwialnie powiem :)). Jest wielkosci paczki fajek. problem w tym ze musialbys poszukac innego modulku ktory nie ma pikacza w serii. Dlatego "innego" bo steruje on tez przerywaniem wycieraczek.
Modul trzyma sie skrzynki bezpiecznikow na zatrzaski - do demontazu przyda Ci sie plaski srubokret.
pzdr
matthew_osw
29-07-07, 16:24
Mam to samo i też mnie to trochę wkurza. Jak mam postój i otwarte drzwi to po prostu wyciągam do połowy kluczyk ze stacyjki i nie piszczy :]
w hamerykanckich wersjach i także w 8gen jest pikanie przypominające o zabraniu kluczyka
przy stacyjce można spróbować odciąć odpowiedni kabelek (lub zewrzeć - nie wiem na jakiej zasadzie to jest zrobione, a będzie pewnie w manualu) i nie będzie darlo ryja przy otwartych drzwiach i kluczu w stacyjce
Ok, panowie zbliża się kolejny weekend, jadę na działęncje kombinować z tym modułem. Chyba łatwiej będzie jednak znaleść ten przewód w stacyjce niż kombinować nowe moduł bez "pikaczu" :d
Jak mi sie uda to odłączyć napisze jak.
Pozdrawiam z dzieki
Cześć
Masz pewnie kanadyjkę, bo one to mają. Pikaczu jest w module wciśniętym od tyłu w skrzynkę bezpieczników (wielkości paczki papierosów). W europejskiej wersji (także coupe na europe robionym w usa) zamiast tego pikaczu klucza jest pikaczu włączonych świateł.
Niestety zamiana modułu na wersję europejską została przetestowana (mam taki moduł) i chociaż brzęczyk pika wtedy przy włączonych światłach, to nie działa chyba przerywany cykl wycieraczek i cos tam jeszcze. Więc zamiana nie do konca się sprawdza, a jest to mocno zagmatwane i splątane z całą elektryką.
Ale można próbować wynaleźć kabelek który odpowiada za sygnał klucza w stacyjce jako że wchodzi ich tam raptem kilka.
Jax123, a moze to radio ? Ja np. mam radio pioneera deh 3600 i za kazdym razem jak wyjme kluczyki ze stacyjnki radio mi zapika pare razy...
odkopuje! WIec tak: mam Vgen hb seryjnie d15b2(eg4) europa puszka i podczas uzytkowania mialem sygnal dzwiekowy ciagly przypominajacy o zapalonych swiatlach. Zmienilem silnik na d16z6 puszka bezpiecznikow pod kiera zostala moja (Czyli europejska) wleciala jedynie wiazka nie wiem dokladnie od czego ale po podpieciu wszystkiego pojawil sie odlgos budzika i to w sumie niezaleznie czy kluczyk jest w stacyjce czy go nie ma czy drzwi sa otwarte czy nie, czy swiatla sa zapalone czy nie po prostu od czasu do czasu zacyzna bip'iec... wtf? co to w koncu jest? i czeu brzeczy skoro puszki bezpiecznikow nie zmienialem. AHA tego starego syngalu ciaglego (przypominajacego o zapalonych swiatlach) nie ma teraz w ogole...
jak wyzej, moduły z pikaczem i bez są ze sobą niekompatybilne, zamienisz to tracisz funkcje wycieraczek itp, najlepiej zostawić oryginał.
Aby pozbyć sie pikacza, najprościej otworzyć ten moduł (obudowa na zatrzaski), i na płycie drukowanej jest wlutowany taki buzzer, wystarczy nożem przeciąć ścieżkę od jednej z nóżek i problem z głowy :)
ewentualnie coś przykombinować z instalacją, pikacz od kluczyków jest opisany chyba jako "keyless in", idzie osobny kabelek od stacyjki.
Mi tam to pikanie się podoba :D Zamiencie się ze mną :D mi nei pika :D
jest patent, gdzies pisalem, odcinalem jeden kabelek od stacyjki. minus taki ze bez swiatel nie dziala czasowka wycieraczek i nie ma dzwieku niezapietych pasow po przekreceniu stacyjki ;/ w sumie u nas i tak caly czas na swiatlach wiec z tym problemu nie ma.
tu pisalem:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=65309&page=3