Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stuki w ukladzie kierowniczym - co to moze być?

SCKAPE
24-05-12, 00:13
coś mi stuka... jak na postoju poruszam kierownica to słysze stukanie jak mam zgaszony silnik, i tez jak juz maksymalnie skręce kierownice w ktorąś strone to na samym końcu też coś mi stuknie...
Jako ze mało jeszcze wiem na temat układu kierowniczego prosze powiedzcie mi co to moze być jak to sprawdzić i czego tak naprawde szukać?

Kriss91
24-05-12, 15:15
Najlepiej wjechać na kanał, jedna osoba do kręcenia kółkiem, a druga do sprawdzenia zawieszenia i układu kierowniczego (oczywiście można i samemu wejść pod auto). Z umiarkowaną siłą szarpiesz za wszystkie wahacze/drążki/półosie/etc, mówiąc krótko wszystko co związane z układem zawieszenia i kierowniczym. Podejrzewam, że u Ciebie do wymiany kwalifikują się przeguby lub końcówki drążków kierowniczych.

malinkie
25-05-12, 08:26
Ewentualnie może to być maglownica, jak ma luzy to też puka przy kręceniu kierownicą, a jak masz zapalony silnik i kręcisz kierą to też puka?

SCKAPE
25-05-12, 19:47
to jest za głośno i nie słysze szczerze mówiąc...
ale jak zakręce do końca to puka

Kew#
02-08-12, 09:11
mam podobnie, tylko że gdy skręcam w lewo bardziej ostry zakret to przy pełnym skręcie coś mi stuka z przodu, przegub i łozysko mam wymienione i nie wiem co to moze byc ;/

Yotomeczek86
02-08-12, 12:56
Sprawdź górny sworzeń, bo może on jest przyczyną. W moim przypadku tak jest ;] Nie wiem ile w tym prawdy ale maglownica ze wspomaganiem ma prawo stukać na wyłączonym silniku - brak ciśnienia w układzie.

Kew#
02-08-12, 19:43
u mnie własnie podczas jazdy na zakrecie w lewo tak sie dzieje ;/

karpik85
02-08-12, 22:41
U mnie stukały drążki kierownicze - Wymieniłem drążki i końcówki drążków i teraz jest cisza.

salpa
04-08-12, 14:16
Tak jak karpik 85 pisał u mojego szwgra w coupe 5 gen też tak sie działo. Po zmainaie drązków i gałek stukanie ucichło .