PDA

Zobacz pełną wersję : Skracanie sprężyn progresywnych

palermo444
29-07-07, 08:55
Witam
kupilem komplet sprezyn do mojego cifa "Jamex" 40/60 tylko ze przod po ich zalozeniu ladnie usiadl a tyl prawie wogole (z tylu mam nowe amory nie wiem czy to ma jakis wplyw) no i postanowilem skrocic tylne tylko ze .... jak je skroce to bedzie taka sytuacja ze jak amortyzator bedzie na pelnym wysuwie to sprezyna bedzie latala ..... czy podczas jazdy nic sie nie stanie ?? przeciez nie bede nia wyskakiwal do gory zeby amor sie caly wysunol \

prosze o porade co z tym zrobic

karpik85
29-07-07, 09:10
Moge sie mylić, bo nie jestem jakimś wielkim znawcą tematu, ale według mnie jak chcesz skracać sprężyny to amortyzatory musisz zmienić na takie o krótszym skoku. W ogóle nie wiem czy można ot tak obciąć sprężyne, w ten sposób to pare lat temu moi kumple w maluchach obniżali, ale nie wiem jak to sie sprawdzi w Hance.

LIO
29-07-07, 10:37
pisane tysiac razy. NIE UCINAMY SPREZYN !!
Chcesz miec nizej, kup inne sprezyny. Do tego amortyzator powinien byc o krótszym skoku.

pita1983
29-07-07, 10:51
hmmm mozna zgrzać sprężyny. u mnie w mieście gościu to robi. o ile pamiętam 50 zł od sztuki.

LIO
29-07-07, 11:24
mozna je tez wygiac w Chinskie S, mozna zalozyc sciagacze z alegro, albo powkladac gumy usztywniajace. Pytanie czy to bedzie wlasciwie dzialalo i nie bedzie w skrajnym przypadku zagrozeniem dla jadacych pojazdem i innych uzytkowników drogi.
Odpowiedz brzmi NIE. Bylo to tak dokladnie opisane na tym forum, ze nie chce mi sie tego po raz kolejny pisac