Zobacz pełną wersję : sonda lambda z kolektora do katalizatora
piotrmucha
23-05-12, 16:03
witam. czy mogę wkręcić sondę lambda która była w kolektorze wydechowym w miejsce lambdy w katalizatorze?? wiem że wtyczka jest inna ale to da sie przecież przerobić. a mam poprostu 2 dobre lambdy do kolektora a ta z wydechu padła ( tak mi sie wydaje) miałem dzisiaj wymieniony silnik, ale dalej coś jest nie tak. samochód ma bardzo niskie obroty na biegu jałowym i nie chodzi tak jak powinien. komputer nie wywala rzadnych błędów
Pierwsza jest regulacyjna, druga diagnostyczna. Więc mają inne funkcje. Taka podmianka chyba w niczym Ci nie pomoże.
Wymieniany silnik, a na pewno dobrze ustawiony rozrząd ? Sonde można pomierzyć miernikiem i coś już będziesz konkretniej wiedział.
piotrmucha
23-05-12, 16:30
tak rozrząd był dobrze ustawiony, zreszta po pierwszym odpaleniu działał w miare spoko, troche pochodził, nagrzał sie, potem troche pojeżdziłem i jest coraz gorzej. dodam ze niedawno byłem na przeglądzie i był problem z lambdą, powiedzcie mi tylko czy mogę sondę z kolektora wydechowego wkręcić w katalizator, czy to będzie działało!!!!
piotrmucha
23-05-12, 21:16
dobra, juz wiem że w d15z6 nie ma drugiej sondy lambda. w moim jest i to jest powodem. w zasadzie nie ma już sondy bo su...ka tak przegniła że został rdzawy bolec. jak prubowaliśmy ją odkręcić to gwint sie kręcił a sonda nie... tragedia. jutro mechanik wyciągnie tą starą, wspawa gwint i wkręci nową. nowa bedzie taka sama jak w kolektorze wylotowym ( mam jedną extra, orginał) troche ma inny kształt, ale obie są jednożyłowe wiec podejdzie. mam nadzieje że jutro już będzie wszystko poskładane i będę mógł wreszcie mógł zrobić kilka fotek i posprzedawać kilka jdmowskich części:)
SorryAleNiChu
23-05-12, 21:34
Nie wiem czy to coś pomoże. Tak jak już kolega napisał ta druga sonda sprawdza tylko czy katalizator jest tip top tzn. nie reguluje składu mieszanki i pracy silnika.
piotrmucha
23-05-12, 23:17
Nie wiem czy to coś pomoże. Tak jak już kolega napisał ta druga sonda sprawdza tylko czy katalizator jest tip top tzn. nie reguluje składu mieszanki i pracy silnika.
no tak. czytałem o tym pół dnia dzisiaj na necie ale skoro ta druga nie reguluje składu mieszanki i pracy silnika to po co ona jest?? jak "wyczuje" że kat jest wypalony, spalin za dużo to co nie zrobi nic?? tylko zapali check engine?? ja myślę że ma wpływ. prędzej jeździłem na jednej lambdzie, tej pierwszej, po czym myśląc że to ona walnięta wymieniłem na nówkę ze sklepu. niestety była to denso. krótko po tym pojechałem na przegląd i emisja spalin była: lambda1.10, a powinna być pomiędzy 0,97 do 1.03. wsadziłem tylko starą z powrotem i tak wruciłem i zdałem, wartość wynosiła 1.02 czyli dalej coś nie tak, ale w normach się zmieściło. teraz jest założona ta z nowego silnika, przebieg 38 tyś km i też nie chodzi. na luzie tak sie zalewa benzyną że obroty spadają do 300 obrotów na minutę i prawie gaśnie, reakcja na wciśnięcie gazu jest po 2 sekundach. prubowaliśmy odkręcić to gówno ale sie rozleciało. wspawamy jutro gwint pod nową lambdę i zobaczymy, musi być dobrze...
SorryAleNiChu
24-05-12, 00:36
Wcześniej wspomniałeś że mimo walniętej sondy komp nie wywala żadnych błędów. Sprawdź najlepiej czy wgl. działa kontrolka MIL lub czy nie jest chamsko zmostkowana z inną kontrolką.
piotrmucha
24-05-12, 00:44
nie stary, check engine działa. jak przekręcam zapłon to sie zapala i po chwili gasnie lub jak odłączyłem np map sensor to się zapalał, wiec check engine działa.
i sie zastanawiam czy moge wkręcić tam jutro taką sondę co była w kolektorze wylotowym bo mam sprawną jedną extra, czy szukać sondy "zakatalizatorowej"
piotrmucha
24-05-12, 14:24
nie wiem po co to pisze, pewnie nikt i tak nie bedzie tego czytał, ale generalnie kupiłem nowy katalizator i będzie dzisiaj albo jutro wymieniany. mam zamiar założyć tą lambdę co była w kolektorze wydechowym i zobacze czy wyskakuje check czy nie. i dam znać, bo odpowiedzi na to pytanie nie mogłem nigdzie znaleźć a wielu szukało na rużnych forach.
zobaczcie jak wyglądała przekładka:)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?141768-3-stage-vtec-przek%B3adka
SorryAleNiChu
24-05-12, 22:09
nie wiem po co to pisze, pewnie nikt i tak nie bedzie tego czytał
Bez obrazy ale czy ty masz jakiś kompleks ?
i sie zastanawiam czy moge wkręcić tam jutro taką sondę co była w kolektorze wylotowym bo mam sprawną jedną extra, czy szukać sondy "zakatalizatorowej"
Chyba nie czytasz naszych postów, pisaliśmy że to są dwie różne sondy, ich charakterystyka jest inna więc szczerze wątpię że będzie to banglać.
check engine działa.
Jak robiłeś przekładkę to zmieniałeś ECU ? Możliwe że w wersji silnika który zamontowałeś nie występuje druga sonda.
kupiłem nowy katalizator i będzie dzisiaj albo jutro wymieniany. mam zamiar założyć tą lambdę co była w kolektorze wydechowym
Na twoim miejscu podarował bym sobie ten katalizator oraz sonde i kupił bym lub sam złożył emulator sondy.
A jaki katalizator kopiłeś ?? mi komputer wywala od jakiegoś czasu błąd " katalizator nie osiągną pełnej sprawności " czy jakoś tak i zastanawiam się czy to ta druga sonda mi nie padła ... można ją jakoś sprawdzić ??
SorryAleNiChu
24-05-12, 22:12
Najdokładniej zbadasz ją oscyloskopem lub jedz na stację diagnostyczną żeby ci ja sprawdzili.
wracając do katalizatora , jak okaże się ze jest padnięty jaki kupic ?? gościu w warsztacie proponował mi jakiś uniwersalny za ok250-300 zł i mowi ze nic nie wyskakuje żaden błąd ale wole sie zapytac czy ktoś juz wymieniał i jakie ma doświadczenia
SorryAleNiChu
24-05-12, 22:35
Małe sprostowanie co do mojego postu: Nie wiem jak jest w Hondzie ale w niektórych samochodach zdarza się że ta druga sonda za katalizatorem też wpływa na skład mieszanki mimo tego że sonda przed katalizatorem pokazuje właściwą mieszankę.
wracając do katalizatora , jak okaże się ze jest padnięty jaki kupic ?? gościu w warsztacie proponował mi jakiś uniwersalny za ok250-300 zł i mowi ze nic nie wyskakuje żaden błąd ale wole sie zapytac czy ktoś juz wymieniał i jakie ma doświadczenia
Nie robiłem jeszcze takich akrobacji ale zastanów się nad tym jak dasz katalizator który za bardzo będzie filtrował spaliny to sonda za nim wyśle informacje do ECU o ubogiej mieszance czego efektem będzie większe spalanie, jak dasz kata który będzie lipnie filtrował to ECU uzna że masz za bogatą mieszankę i będzie mułowaty. Błędu może ci nie wywali, ale może się tak zdarzyć jak opisałem lub będzie wszystko tip top.
a co do oryginalnych ale używanych ?? czy warto nawet sie zastanawiac ??bo powiem to jest niezła zagwostka :P
Po podłączeniu do ecu wyskoczył błąd P0420 mówi on o tym że system katalizatora nie osiągną wartość poniżej progu ... Inaczej mówiąc zapchany .
piotrmucha
12-06-12, 18:47
witam sorki że tak puzno, wymieniłem katalizator ale ten stary był spoko. tak tylko pisze żeby na przyszłość było wiadomo: sonda z kolektora wydechowego nie działa zamiast tej za katem, podłączyliśmy ją ale ciągle sie pali dioda od katalizatora.