PDA

Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze przedniej szyby - mgielka?

szad
28-07-07, 10:19
kiedys na forum/stronie byl temat o zakladaniu spryskiwaczy od jakiegos Citroena ktore robily mgielke/rozpryskiwaly na cala szybe.. ma ktos moze nr czesci tych spryskiwaczy? koszt w ASO z tego co pamietam to ok 60pln/szt

Robert_F
28-07-07, 10:37
Wystarczy, że w ASO Citroena powiesz, że chcesz spryskiwacze do C4. Pasują idealnie do Hondy Civic VI gen. (96-2000). W VII generacji (2001-2005), ze względu na większe pochylenie przedniej szyby, spryskiwacze te pryskają po dachu samochodu. Żeby tak się nie działo ja wymieniłem standardową gumową podkładkę pod spryskiwaczem na podkładkę o kształcie klinowym, tak żeby spryskiwacz pryskał nieco niżej. Podkładka jest z jednej strony o ok. 0,5 mm cieńsza niż z drugiej. Podkładkę wykonałem sobie sam z kawałka dętki samochodowej przy pomocy nożyczek i papieru ściernego.

Teraz sobie pryskam aż miło!

Robert

szad
28-07-07, 10:45
o Panie, ale opis ;)
dzieki... od strony wężyków cos trzeba bylo poprawiac czy wszystko pasuje bez problemow?

Robert_F
28-07-07, 13:28
Od strony wężyków wszystko pozostaje bez zmian. Dodam tylko, że spryskiwacze mgłowe z citroena nie mają żadnej regulacji, dlatego klinowa podkładka jest niezbędna. No chyba, że jeździsz stale z prędkościami powyżej 150 km/h, wtedy pęd powietrza załatwia sprawę i płyn masz na szybie a nie na dachu.

Życzę udanego pryskania.

Robert

Mr_Harry
30-07-07, 13:03
No ale Citroen C4 ma troszkę inne spryskiwacze niż C3, tzn inne pochylenie strumienia. Zamówiłem od C3 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie czekam aż przyjdą. Co do podkładki z gumy to pewnie będzie potrzebna. Skoda Fabia ma też mgłowe ale nie wiem jak z mocowaniem.

szad
30-07-07, 14:49
o.. to ja poczekam i zobacze co z C3 wyjdzie :]

jakub476
30-07-07, 21:52
Ja mam z berlingo i żadnych podkładek nie potrzebowałem.

szad
30-07-07, 22:05
tylko chiba masz troszku inna wersje cifa

Mr_Harry
01-08-07, 16:45
No ASO Citoroena jest neźle zakręcone - prawnie 2 tygodnie czekam na te dysze - pojechałem i mówię człowiekowi że troszku juz czekam, a on na to że ok, zamówione to przyjadą ... kiedyś. Co do pryskania ponad samochodem to może być nawet niezły patent jeżeli ktoś jedzie teraz na wakacje na Sycylię to jak znalazł, bo tam troszke się las pali :) Taka ochrona auta od ognia :)

Mlody1985
01-08-07, 20:11
a jakie beda pasowaly do EJ2?? wie ktos moze

szad
06-08-07, 03:13
Zamówiłem od C3 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie czekam aż przyjdą.

cos sie ruszylo w temacie?

ygor
06-08-07, 11:39
propnuje salon citroena na okeciu - na pulawskiej ciagle ktos wykupuje do "jakichs hond" - cytat pracownika . Tam jakis koles wykupuje ciagle wszystko co im przyjdzie - a przychodza codziennie, co do kosztow to spryski do c3 kosztowaly mnie ok 22 pln - efekt bardzo fajny tylko w miejscu gdzie nie dosiegaja wcieraczki szyba srednio wyglada ... powodzenia

Konrad84
06-08-07, 14:08
efekt bardzo fajny tylko w miejscu gdzie nie dosiegaja wcieraczki szyba srednio wyglada ... powodzenia

Znaczy się, że za wysoko pryskają ??

ygor
06-08-07, 14:49
nie - znaczy ze opryskuja cala szybe, normalnie jak masz punktowe to leci tylko na srodek i wycieraczki to rozprowadzaja , tutaj masz opryskana cala szybe i tam gdzie nie docieraja wycieraczki po prostu to zostaje ... przy zwyklych tez niby cos zostaje ale wyglada to troche inaczej

Mr_Harry
07-08-07, 00:03
Jeżeli chodzi o EU7 to temat nie jest taki prosty. O ile spryskiwacze pasują idealnie w te dziury w masce to strumień wali na dach. Trzeba zrobić podkładkę stożkową pod tył spryskiwacza i podnieść ten tył o jakieć 1,5 - 2 mm. To jest naprawdę gruba podkładka i jeszcze musi mieć kształt klina. Próbowałem z dentki rowerowej - za cieńkie i ciężko zeszlifować tak dentkę w klin. Teraz próbuję z silikonu coś odlać takiego. Zobaczymy jak wyschnie co będzie. REASUMUJĄC - w EU7 nie jest to takie plug and play jak w poprzednim modelu.

ygor
07-08-07, 09:30
Mr_Harry, a próbowałeś wyciąć to norzykiem do tapet ? z kawałka gumy oczywiście - jak troszke porzeźbisz to powinno ci się udać zrobić taki klin ...

szad
07-08-07, 17:56
koledzy z UK forum proponuja ze-swap'owac spryskiwacze z Hondy Jazz, podobno pasuja bez przerabiania.

[ Dodano: Wto 07 Sie, 2007 ]
http://i23.photobucket.com/albums/b397/vtistu/IMG_4228.jpg

Mr_Harry
08-08-07, 00:56
A wie ktoś ile takie spryskiwacze z jazza kosztują może?

szad
08-08-07, 01:32
wiemy ile sie cenia w UK ;)

Go in to your local Honda dealer with the following.
Part No 76810-SAA-E01
Cost £18 for the pair :thumbup:

wiec nie ma tragedii :afro:

Konrad84
08-08-07, 09:13
te od Jazz mają regulację wysokości?

szad
08-08-07, 18:04
mom cene z ASO:

46,67 brutto za sztukę

Pati_crx
12-08-07, 18:05
Ja mam standardowo zamontowane takie spryskiwacze :d - Bardzo fajna sprawa.

szad
20-12-07, 14:34
te od Jazz mają regulację wysokości?
podobno maja, tak twierdza w UK.

pyton19881988
17-03-10, 08:48
ruszylo cos w temacie?? ma ktos moze zdjecia i opinie jak to dziala te od jazz??

lajsta
17-03-10, 10:43
Panowie, ale kombinujecie...Kilkanaście dni temu kupiłem słynne już końcówki spryskiwaczy z Citroena C3 ( spryskiwacze tzw. deszczowe czy mgłowe - jak zwał tak zwał ), pasuja jak ulał i "deszczą" równo po całej powierzchni szyby, po prostu rewelacja za 28 zeta z groszami. Gość w ASO AutoGazda w Katowicach gdy poprosiłem o spryskiwacze do C3 zapytał tylko czy to maja byc deszczówki? Gdy odpowiedziałem, że chyba tak bo nie wiem dokładnie bo to do innego auta odpowiedział "aaa, pewnie do Hondy, sprzedalem już ich chyba z 1000 sztuk, deszczówki na pewno beda pasowały" i...tak było. Montaż pod ASO trwał 2, no może 3 minuty. Przed kupnem i wymianą radzę najpier sprawdzić czy bezproblemowo da się zdjąć wężyki z końcówek. W przypadku starych aut wężyki moga się zapiec i trzeba będzie je ciąć a wtedy juz może wężyk okazac się za krótki aby go podłaczyc pod nowe spryskiwacze. Wtedy trzeba bedzie dokupić w sklepie motoryzacyjnym z metr wężyka o srednicy 6mm za 1zł/m aby wymienic całość od trójnika.
Tak wygląda spryskiwacz oraz jego opakowanie http://picasaweb.google.pl/lajsta/SpryskiwaczC3?feat=directlink

Leeo
17-03-10, 12:28
Mam c3 od 2 lat i sprawują się super. Seryjny wężyk w EM2 starcza na styk. Mialem okazje porównać z tymi od jazza, to wcale nie lepsze a droższe..

lajsta
17-03-10, 15:06
Seryjny wężyk w EM2 starcza na styk.

Wystarcza jeśli nie bedziesz musiał odcinać go od starego spryskiwacza. Zanim pojechałem do Citroena chciałem zluzować wężyki tak aby nie mieć problemów z wymianą. Okazało się, że wężyk był tak "zżyty" ze starą, oryginalną końcówką spryskiwacza, że w momencie ściągania po prostu pękł przy końcówce dlatego musiałem zastąpić go nowym wymieniając aż do trójnika.

janekldz
17-03-10, 15:55
A wystarczylo wezyk podgrzac suszarka i wtedy schodzi bez problemu;)

kalla_fiore
18-03-10, 10:54
Tutaj macie podobne... zobaczymy jak schodzą to może sam się szarpnę na taki system :)

http://moto.allegro.pl/item957498334_honda_renault_peugeot_dysze_spryskiw acze_mglowe.html

genior
18-03-10, 11:18
o widzisz, trzeba brac :)

Leeo
18-03-10, 12:16
cena za sztukę ! Komplet w ASO cytryny to 26zł..

genior
18-03-10, 13:00
w morde musze znalezc gdzie jest aso cytryny :)

jacor
18-03-10, 14:41
w morde musze znalezc gdzie jest aso cytryny

na wylocie z Rzeszowa w strone Dębicy :)

genior
18-03-10, 15:52
o widzisz juz kojarze :)

Mr_Harry
18-03-10, 18:09
Ja jakiś czas temu założyłem od Hondy JAZZ i są super, mają regulację. Te z Cytryny nie pasowały do 5D, może Civic 3D sport ma inną maskę i inny kąt jest pryskania.

lajsta
23-03-10, 11:50
Jak nie pasowały jak pasują, wiem bo mam - po prostu plug&play

bystry69
24-03-10, 21:19
Panowie a ze tak zapytam. Zeby wymienic te spryskiwacze trzeba odpinac to wygluszenie co jest pod maska tak?:P Pytam bo nie chce kupic a potem motac sie pol dnia:{:P

genior
24-03-10, 21:34
nie trzeba jest dojscie

MajkelG
29-03-10, 07:17
kiedys czytalem gdzies tutaj na forum ze mimo ze sa spryski od c4, brakuje takiego cisnienia zeby wyszla z nich chmurka. Moze ktos to sprostowac bo tez przymierzam sie wybrac do salonu citroena? :D

Leeo
29-03-10, 08:17
Mozesz sie wybrac po c3, idealnej chmurki nie ma, ale spryskiwacz rozrzuca na cala szybe, imo lepiej od tych od jazza.

Wally
29-03-10, 10:18
Szybkie pytanko - dzwonilem do ASO Cytryny i pytali czy chodzi o standardowe spryski do Saxo/C3? Czy wiecie moze czy C3 mialo inne spryski, nie tylko mglowe?

UPDATE:

kupilem spryski od Saxo/C3 (mglowe - innych nie ma) i ... dupa. W Civie 7gen 3D (polift) leja po prostu za wysoko - pokrywaja strumieniem gorna czesc szyby przedniej i spora czesc dachu :D Rozwiazaniem okazaly sie gumeczki z oryginalnych spryskow, wystarczy je przeciac na pol i podlozyc wieksza czesc pod dysze spryskiwacza tak, aby podniesc mu "dupsko" przez co bedzie pryskal nizej. Zbyt gruba podkladka nie zda egzaminu bo dysza nie zapnie sie w masce i bedzie zbyt luzno przytwierdzona do niej. Teraz jest znacznie lepiej choc i tak pryska nieco zbyt wysoko. Bez podkladek dysze zdaja egzamin tylko przy szybkiej jezdzie.

MajkelG
06-04-10, 23:38
I zamontowałem :) I jest gites.

Jakieś 20cm dachu sie moczy ale jeszcze to poprawię jakąś podkładką ;)

Mr_Harry
07-04-10, 19:54
A pisałem, że od C3 nie podejdą tylko od Hondy Jazz. Te od Hondy mają regulację wysokości i kierunku strumienia.

LemonR
07-04-10, 21:33
Dzisiaj zamontowałem dysze od cytryny podeszły bez problemu. Spryskują dobrze. Na szczęście u mnie nie po dachu. Jednak ponieważ mam bezpośrednie porównanie z Jazz to stwierdzam, że te od Jazz są dużo lepsze bo na prawdę wytwarzają mgiełkę. Te od cytryny spryskują szeroko i takim grubszym strumieniem ( do mgiełki to się nawet nie zbliża). Z drugiej strony fajna mgiełka z tych od Jazz nie usprawiedliwia ich wysokiej ceny.

kasik
07-04-10, 22:20
ile takie spryski od Jazza ?

Leeo
07-04-10, 22:43
koło 65zł. Ja tam miałem od jazza przez chwilę na aucie, bo przymierzyłem od kolegi i moim zdaniem te od c3 lepiej spełniają swoją rolę, grubszy strumień, dobry rozrzut i w em2 dachu nie moczy :) a i cena oscylująca wokół 25zł..

Wally
07-04-10, 23:25
Cena spryskow od Jazza to 48pln za sztuke, za 25pln masz komplet od C3 - poza tym, wystarczy mala korekta (np. podkladka ze starych spryskow) i po problemie.

Alchemiq
08-04-10, 00:28
Ja mam szybę b. mocno nachyloną i zamontowałem spryskiwacze od C3.
Faktycznie pryskają trochę wysoko (na 3/4 wysokości szyby), troszkę na dach.
Ale używane już przy prędkości pow 60km/h mgiełka jest idealnie po środku szyby na całej szerokości.
Obawiam się że od C4 mogły by się sprawdzić w trasie, gdzie jedziemy pow 100km/h.

Luppus
09-04-10, 14:48
Ja zostałem przy oryginalnych spryskach. Mają tą zaletę, że można je wyregulować co też uczyniłem i jestem zadowolony. Natryskuje bardzo mocno i prędkość over 100km/h nie zmiata strumieni zbyt nisko.

edit: mam takie pytanie co do sprysków mgłowych. Jaka jest widoczność po spryskaniu szyby? Czy widać coś, czy trzeba chwilę jechać na "czuja"?

LemonR
09-04-10, 15:37
Ze spryskami zawsze włączają się wycieraczki więc nie ma problemu z widocznością.

Leeo
09-04-10, 17:55
Luppus, zamontuj chociaż na chwilę te od c3, to już na pewno do serii nie powrócisz :)

Snik3rs
27-07-14, 13:08
Witam. Chciałbym zapytać czy te spryskiwacze będą ok do Hondy civic VII gen. 1.7ctdi http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4408319435