Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swapowac na mocniejszy silnik czy cszukac dalej V-TECA BLACK

daras1987
27-07-07, 17:14
Witam

Od prawie roku szukam Hondy sprawa wyglada nastepujaco Poszukuje 5 gena rocznik 94 95 COUPE CZARNĄ 1,6 VTEC 125 KM i tu pojawia sie problem dosc czesto zdazaja sie V-tecki ale nie czarne :( Przez prawie rok na allegro pojawily sie 3 sztuki z tego 1 kompletnie zajechana i dwie na gazie;/ Jesli bym szukal silnika 1,5 nie bylo by problemu w tej chwili jest chyba z 5 czarnych

Zastanawiam sie co mam zrobic... czekac kolejny rok nie ma chyba sensu bo jak sie pojawi to zaraz zniknie o ile wogole bedzie

1 OPCJA

Zastanawiam sie teraz nad kupna jakiejs coupety 1.5 105 konnej czarnej z dobrym lakierkiem i zeswapowaniu jej na silnik Vteca 125 Koni lub silnik od VTI 160 konny Tylko przy takim swapie od razy trzeba by bylo robic mocniejsze hamulce i pewnie sporo innych zeczy ( nie znam sie dla tego nie wiem)

2 OPCJA kupno w dobrym stanie technicznym Vteca i malowanie go calego na czarno tylko jest problem bo np komory silnikowej bez jego wyciagania juz nie pomaluje i koszt malowanie ze zmiana koloru bedzie wysoki

Doradzcie mi cos ktora opcja lepsza a jesli zadna to zaproponujcie cos jeszcze :)

Generalnie chcialbym czarna coupete z silnikiem 125 koni albo najlepiej VTI 160 koni lecz wtedy przy silniku od VTI wchodzi w gre tylko swap i pewnie duze koszta i wiele przerubek.....

the.ghost.dog
27-07-07, 17:16
a jaki budżet na to wszystko...tak + -

skolopendra
27-07-07, 17:21
OPCJA kupno w dobrym stanie technicznym Vteca i malowanie go calego na czarno

taniej i pewniej

ecz wtedy przy silniku od VTI wchodzi w gre tylko swap i pewnie duze koszta i wiele przerubek.....

pasowało by zrobić to i owo :d
lecz jak masz kasę to inni zrobią to za Ciebie :aloha:

daras1987
27-07-07, 17:33
W tej chwili mam na samo auto ale srodki juz sie organizuja :)

Zastanawiam sie nad tym czy najlepiej nie kupic czarnej coupety z dobrym lakierem przejechac go pasta tempo i wsadzic silnik od VTI Tylko teraz co trzeba bedzie jeszcze zrobic i czy ten silnik podejdzie bez problemu...... i z kad wogole wyrwac silniczek w super stanie a co do swaopwania mysle ze koledzy w forum bo wspomogli zalkiem zielonego i odbylo by sie jakies swapowanie u kogos :) Tylko z jakimi kosztami musielbym sie liczyc......

carlose
27-07-07, 19:01
a swapach było bardzo dużo :)
a gdzie kupić.. np tutaj ;)
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6896&start=2280

daras1987
27-07-07, 19:39
Wlasnie bardzo duzo a ja potrzebuje w miare szybko informacje o konkretnym silniczku O swap juz zapytalem wlasnie co do częsci Zobaczymy czy ma :)

carlose
27-07-07, 22:13
ma napewno, dzwoń na komórke :)

co do swapów, pytanie co chcesz wiedziec..

daras1987
28-07-07, 11:30
Wiec tak co bym potrzebowal zeby zeswapowac ta coupetke z silnika 1,5 na VTI

Silnik ale co dokladnie jeszcze jaki osprzet do niego i co nalezy zrobic???? CZy silnik psuje idealnie czy trzeba cos pzrerabiac dorabiac i jak sie ma sprawa z hamulcami bo wkoncu przybedzie mu 60 KM I czy ta karoseria to wytrzyma :)

[ Dodano: Sob 28 Lip, 2007 ]
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2759267 znalazlem silnik do swapu :) B16A2 Tylko cena wydaje mi sie hmmmmmm troszke za wysoka???? Wszystko by pasowalo do coupety 5 gen z seryjnym silnikiem 1,5 ??? Czy szukac jakiegos innego silnika ????? Qrde to wlasnie ten koles na ktorego podaliscie namiary chyba Tylko na razie calej kasy nie mam wiec bed eobserwowal dalej

bydle
29-07-07, 01:49
daras1987, Mialem podobny problem, bo chcialem samochod z duza moca zeby byl zrywny i dobrze jezdzil a przy tym ladnie wygladal. O hondzie zadnej nawet nie myslalem ale przekonal mnie znajomy i kupilem taka czarna z 105 konnym silnikiem i powiem Ci ze nie jestem w cale zawiedziony tym samochodem. Poza tym po co odrazu swapowac silnik mozna naprawde *****iscie przerobic ten 1.5 i to wszystko z czasem co nie bedzie tak bolalo po kieszeni jak zakup samochodu i orazu swap. Naprawde przemysl to bo takie zwykle 1.5 nie jezdzi zle, opcja malowania troche kosztowna jezeli chcesz dobrze miec zrobione to a silnik ten mozna naprawde ciekawie przerabiac i za jakies 2 tys mozesz miec juz wymieniony wydech i dolot co da Ci jakies w sumie 120 KM a samochod bedzie sie zbierac tak jak v-tec. Przemysl ziomus sprawe a jak cos to wal na priv to wiecej Ci opowiem:)

daras1987
29-07-07, 11:14
bydle, walsnie tak sobie wczoraj myslalem Swap na ten silniczek to pewnie na gotowo z 7 tys wyjdzie plus hamulce itp to duzo kasy Na razie kupie 1,5 czarna i doprowadze je do perfekcji pod wzgledem wygladu fele dokladki alu szybki i srodek a silniczkiem sie zajme na koncu jak juz bedzie wszytsko inne porobione i wtedy przemysle czy wzmocnic ten seryjny 105 konny czy swapowac na cos Fajnie jak by w najblizszym czasie pojawila sie jakac czarna coupeta Vtec ;) To od razu bym mial pozadny silniczek ale nie sadze bo obserwuje od ponad pol roku wiec bede skazany na 1,5 pewnie :)

bydle, moze link do twojego cifka??

emg
29-07-07, 11:26
Swap na ten silniczek to pewnie na gotowo z 7 tys

pewnie na gotowo dodaj jeszcze ze 2k

sunnboy
29-07-07, 11:29
sumie 120 KM a samochod bedzie sie zbierac tak jak v-tec
..no chyba jednak sie niezgodze z tym :/ nawet napewno nie licz na to..zapoznaj sie z technologia vteca na czym polega..kumpel ma dlubniete d16y7 i to sporo nawet i niestety dla niego nie daje mi rady a ma wyplute na hamowni 124 ps

nitro20
29-07-07, 12:03
Sunnyboy Ty w seri masz 130 więc może, dlatego nie daje rady. Co prawda ja też wyznaje zasade nie ma co rzeźbić w gównie, akurat w tym 1.5 można porzeźbić i silnik według mnie wcale przysłowiowym gównem nie jest. Jednak to zależy komu ile wystarcza, ja powiem tylko ze dla mnie moje b16a2 na wydechu i dolocie to już za mało więc wszystko zalezy od tego czego oczekujesz. Wczesniej koledze spokojnie starcza te 1.5 więc sam sobie pytający musi odpowiedzieć, po co szuka mocniejszego silnika.

sunnboy
29-07-07, 12:23
nitro20..wszystko ladnie pieknie zgadza sie tylko chodzilo mi oto ze napewno nie bedzie sie zbieral jak Vtec chodzi mi o sama "filozofie" dzialania vteca..poza tym zadna Honde nie jest gównem ;)
ps a jak Ci sie znudzil Twoj EK4 to chetnie sie zamienie ;) ..pzdr..

daras1987
29-07-07, 19:41
Fakt V tec to nie bedzie co by sie nie robilo dla tego caly zcas nie wiem i sie zstanawiam kupie i doprowadze auto dos tany perfekcyjnego a z silnikiem to an koniec sie sobaczy bo wsyztsko pewnie wyjdzie podczas uzytkowania Puki co mulaste 101 koni bedzie musialo wystarczyc.

sunnboy
29-07-07, 22:11
V tec

..faken dupen :bicie:

kakaaa
29-07-07, 23:08
V-TEC V-TEC V-TEC V-TEC :) albo V TEC :) !! VTEC !!

ale tak na powaznie to ta cena http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2759267 nie jest zła, a koszt 7000zł za kompletny swap raczej mało realna. po za tym jak chcesz malowac auto to az tak ci zalezy na komorze silnika? i tak kazdemu z nas zalezy zeby maske podnosic jak najmniej :) (rozumujac ze otwarcie maski = awaria) no chyba ze chwalenie sie kolegom silnikiem :) ale tak jak napisales 101KM na poczatek bedzie dobre daj znac jak cos kupisz pochwal sie :)

Bono
29-07-07, 23:23
a potem zrób minime i bedziesz zadowolony z silniczka...

nitro20
29-07-07, 23:32
Fakt V tec to nie bedzie co by sie nie robilo dla tego caly zcas nie wiem i sie zstanawiam kupie i doprowadze auto dos tany perfekcyjnego a z silnikiem to an koniec sie sobaczy bo wsyztsko pewnie wyjdzie podczas uzytkowania Puki co mulaste 101 koni bedzie musialo wystarczyc.

Właśnie tak zrób :). Pozatym właśnie zostaje opcja mini-me, wydech, dolot, poprawienie skrzyni, komputer i naprawdę zacznie lepiej smigać, przy okazji wszystko wyremontujesz i będziesz się cieszyć nówką silniczkiem.

Sunnboy nie znudziło się :D tylko jest już za wolne (będe dalej usprawniać) :aloha: , więc sorka, ale z wymianki nici :D.

bydle
30-07-07, 22:29
Poszukaj na forum tutaj jest koles co z silnika 1.5 zwyklego wykrzesal parwie 300 KM w ciagu 4 lat:) nie powiedzial bym zeby nic sie nie dalo z nim zrobic:)

daras1987
12-08-07, 00:29
Poszukaj na forum tutaj jest koles co z silnika 1.5 zwyklego wykrzesal parwie 300 KM w ciagu 4 lat:) nie powiedzial bym zeby nic sie nie dalo z nim zrobic:)

300 KM z tego silniczka ???? yyyyyyyyyyy ze 100 na 300 ?

bydle
12-08-07, 18:16
Nie no wiadomo ze go poprzerabial pozniej wymiana glowicy itd. ale z seryjnego bez kucia osiagnol cos ponad 200 km a pozniej to wiadomo ze w gre wchodzi kucie silnika i wymiana glowicy na jakas solidniejsza...

daras1987
12-08-07, 19:30
masz moze link bo nie moge znalezc????

bydle
13-08-07, 00:17
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=2788&postdays=0&postorder=asc&start=280

zacznij czytac od 1 strony;] i milej lektury

daras1987
13-08-07, 11:07
bydle, wow koles wymiata :) Ogolnie auto mi sie nie podoba samo w sobie ale serce ma przekozackie :) bydle, masz swoj wątek z coupeta ???? Bo widze na foto ze bardzo ladna :) Tylko to alu takie siekies dziwne :P I moze angel eyes-y i z tylu jakiej inne lamkpki, fajnie by wygladala najakis 17 chrom :) Ja szukam teraz zadbanej czarnej takiej jak twoja z tym samym silniczkiem szkoda ze vtec tak zadko sie pojawia :(

bydle
13-08-07, 16:37
Lampy bede sprowadzac ze stanow ( takie jakich tutaj sie nie kupi ), co do alu to beda 16 calowe bo jednak dosc duzo jezdze i postawie bardziej na komfort, body kit bedzie tez lekko zmieniony ale naprawde lekko, oprocz tego bedzie nowy lakier taki sam i silnik V-tec z soft turbo...( co da jakies 180 - 200 KM )

To sa moje plany na najblizsze poltora roku.

Moje zdanie jest ogolnie takie ze na Twoim miejscu dorwal bym czarna cupete, doprowadzil ja do bardzo dobrego stanu technicznego i zaczol sobie powoli przerabiac...

Jak cos to wal do mnie na priv.

daras1987
14-08-07, 10:03
Dobre i ciekawe plany :) ja caly czas szukam jakis ladnych chromow 16 lub 17 i nic ladnego nie moge znalesc:(

bydle
14-08-07, 16:56
ladna felga nie koniecznie musi byc chromowana, poza tym takie felgi to dobry towar dla zlodzieja...a jak postawisz samochod np na

http://www.allegro.pl/item221615191__nowe_felgi_15_4x100_absolutna_nowos c_.html

takich felgach tylko ze 16 calowe i niskiej oponie to na bank bedziesz mial *****isty efekt.

Przede wszystkim jak chcesz cos robic to przerabiaj z glowa i pomysl 10 razy nad czyms zanim cos zrobisz, kupisz, wstawisz.

daras1987
15-08-07, 14:46
fela wyglada nawet ladnie ale szczez epowiem nie uzekla mnie :) Octane ma kozak fele i bardzo mi sie spodobala czarna kupa na chromie wiec bede szukal i 17 :P Do tego gleba teina albo jakas inna jeszcz enie myslalem dohladeczki mugel szybki wsyztskie przyciemnione bez przedniej chociaz chyba tez troszke przydymie lampy jakies ebayowskie a co do silnika to bede zbieral na jakis 1,8 czerwonopokrywowy potworek :P jak juz swapowac to pozadnie :)

[ Dodano: Nie 02 Wrz, 2007 ]
jednak kupuje czarna coupetke 1.6 VTEC 125 KM i zostawiam silniczek Chcialbym z niej wycisnac 150 KM jest to realne bez jakis kapitalnych przerobek ?????

Aute bede szukam w niemczech - jakas ladna serie bo chce miec wszytskjo sam zrobione a nie na odpierdal i zalatujace wiochą jak to sie czasem zdaza :P

Moze jakis namiar na taka ???