PDA

Zobacz pełną wersję : Drżenie kierownicy przy hamowaniu !

AdiWNC
17-05-12, 22:35
Mam pewien problem po wymianie stalówek na alufelgi (alufelgi oddałem do malowania, proszkowania i prostowania - ale wątpie że to jest przyczyną problemu - koła oczywiscie wyważane) - sprawa wynikła dopiero parę dni po tej wymianie, więc niekoniecznie to może być powodem. Przy hamowaniu, szczególnie gwałtownym choć nie tylko - zaczęła drżeć mi kierownica. Macie może pomysły na odnalezienie mankamentu ? Tarcze, może klocki do wymiany ? Jakiś problem w zawieszeniu ? Liczę na ogarnięte rady :)

ygor
17-05-12, 22:46
mogą być krzywe tarcze albo krzywe bębny , zacząłbym od tarcz - można to sprawdzić miernikiem zegarowym

mogłeś wjechać w kałużę z gorącą tarczą i się skrzywiła

AdiWNC
17-05-12, 23:03
Ostatnio nie padało, a problem mam od wczoraj/dzisiaj :)

quality06
18-05-12, 00:12
mi tez to dolega...

i kurde nie wiem czy są to krzywe tarcze czy luz na zaciskach, bo lekki mam . :/

sprawdz zaciski.

Zielony11499
18-05-12, 00:24
Sprawdzałeś przy większych prędkościach (100-150km/h) czy kierownica nie wpada w wibracje? jeśli drży tylko kierownica to raczej bym obstawiał przednie hamulce lub koła. przy krzywych bębnach rzuca całą budą. (mamy na myśli przód tarcze, tył bębny)
pojedź jeszcze raz do wulkanizatora u którego zakładałeś opony i dogadaj się z nim, żeby sprawdził Ci wyważenie w ramach gwarancji, bo coś nie gra. a jak z otworami centrującymi, średnice dopasowane?

malinkie
18-05-12, 08:44
Ja mam ten sam problem, wysłałem nawet tarcze na reklamację bo myślałem, że to one a na ten czas wrzuciłem stare ale w jeszcze dobrym stanie. Przez pierwszych kilka dni było ok, a teraz znowu zaczyna bić, więc śmiem twierdzić że to nie tarcze. Przy hamowaniu z dużej prędkości trzepie kierownicą strasznie, a przy dohamowywaniu np z 40km/h czuć hamowanie pulsacyjne. Macie jakieś pomysły?

AdiWNC
18-05-12, 08:53
Sprawdzałem też przy wiekszych predkosciach, zjawisko to samo jak u kolegi "malinkie".

Michał102
18-05-12, 09:11
U mnie było to samo... przy hamowaniu z większych prędkości nawet pasażerowie czuli, że coś telepie. Winne były zwichrowane felgi.

malinkie
18-05-12, 09:24
U mnie raczej felgi odpadają, bo na zimówkach 13" miałem prawie tak samo, tylko że kilka dni po tym jak zaczęło trząść zmieniłem na alu bo już ciepło było i nic się nie zmieniło.

Kriss91
18-05-12, 10:55
i kurde nie wiem czy są to krzywe tarcze czy luz na zaciskach, bo lekki mam . :/
Jaki luz na zaciskach? Wejdź najlepiej do kanału i dobrze dokręć śruby jarzm i zacisków kluczem nasadowym. Jeśli pomimo tego zacisk lata, masz coś nie tak z prowadnicami.

malinkie - jeśli felga jest prosta i wyważona, to przyczyną bicia praktycznie musi być tarcza. Odczuwasz wibracje podczas normalnej jazdy z prędkością 120kmh? Czy dobrze oczyściłeś piastę i wewnętrzną stronę tarczy hamulcowej ze wszystkich zanieczyszczeń? Felgi dobrze dokręcone? Jak stan klocków i tłoczków?

malinkie
18-05-12, 11:20
Jak stan klocków i tłoczków?

W grudniu wymieniłem tarcze i klocki na nowe TRW, jeździło się ok jakoś do kwietnia i zaczęły się cyrki. Fakt że zapomniałem od razu wyczyścić piast, zrobiłem to jakiś miesiąc temu i myślałem, że coś się poprawi, ale nic z tego. Potem zdemontowałem tarcze wysłałem na reklamację, a założyłem te stare i od razu wyczyściłem tarcze od wewnątrz i po paru dniach bicie powróciło.

Felgi z oponami letnimi nie były wyważane ponownie po zimie (może trzeba by pojechać na sprawdzenie, chociaż nie wiem czy to może mieć wpływ).
Dodam też, że mam luz na przegubie zewnętrznym lewym i czuć przy powolnej jeździe jak delikatnie buja przodem samochodu, przy większych prędkościach jest normalnie.

k.pro
18-05-12, 11:34
a masz proste felgi? u mnie po wyprostowaniu problem znikł, nawet geometri nierobilem itd.

Zielony11499
18-05-12, 11:42
u mnie też prostowanie felg pomogło, ale chłopaki mówią, że po zmianie kół na inne też drży. sprawdźcie jeszcze sworznie wahaczy i końcówki drążków. może tam tkwi problem

malinkie
18-05-12, 12:11
Końcówki drążków mają - jedna pół roku druga jakoś ok roku, sworznie wahaczy dolnych wymieniane nie tak dawno, wahacze górne całe wymienione w zimie zeszłego roku.