Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : klimatyzacja - problem

WaSSIL
16-05-12, 22:43
Witam wszystkich,
mam obecnie taki oto problem z klimatyzacją: zauważyłem niedawno iż klimatyzacja nie działa! tzn. sprężarka się załącza lecz nie ma zimnego powietrza - możliwe że brak czynnika lecz jest jeszcze jedno - po załączeniu klimatyzacji z nawiewu na desce po stronie pasażera słychać piszczenie - jak się przysłuchałem słychać je także dość wyraźnie spod schowka - Powiedziano mi że może to być jakaś nieszczelność i sama wymiana czynnika nic nie da. Gdzie szukać tej nieszczelności? ponieważ nigdzie nie mogę jej odszukać - lewe powietrze też nigdzie nie ucieka - piszczenie jest tylko przy włączonej klimie.

wwljohn
17-05-12, 00:16
Czynnik jest. Gdyby go nie było sprężarka by się nie włączyła. Gdybyś miał niski poziom chłodziło by,lecz słabo. najprawdopodobniej masz zapchany, zepsuty zawór rozprężny który znajduje się nieopodal chłodniczki którą masz w tunelu pod schowkiem. Temat poruszany. Gdy owy zaworek się kończy słychać jego głośną pracę. U Ciebie widocznie padł już całkowicie.

WaSSIL
24-05-12, 17:24
dzięki za naprowadzenie na temat - przynajmniej wiem co w pierwszej kolejności sprawdzić - muszę to sprawdzić w wolnej chwili - pytanko - łatwo się ten zawór wymienia? łatwy jest do niego dostęp czy pół auta trzeba rozkręcić? nigdy nie mam dość czasu na takie zabawy dlatego pytam czy sam jestem to w stanie w 1godz ogarnąć czy oddać do mechanika
Ps. jakiej firmy polecacie takie zawory ?

spychu
25-05-12, 09:57
Zawor ten jest w obudowie parownika i aby go wymienic musisz calkowicie wyciagnac parownik z auta.

Sam zawor jakis mega drogi nie jest bo kosztuje ok 100-150zl, ale roboty z jego wymiana jest sporo, odciagniecie czynnika, rozpiecie rurek od parownika znajdujacych sie za akumulatorem i wyciagniecie samego parownika spod deski, dalej wymiana zaworu, dobrze byloby zmienic o-ringi na tych rozpietych rurkach i chyba jak juz masz tez rozpiety uklad to fajnie byloby wymienic osuszacz bo to tez w sumie groszowa sprawa a nowy to nowy, pozniej tylko zlozenie wszystkiego i nabicie klimy :)

Tak BTW do zalaczania sie sprezarki wystarczy 100g czynnika w ukladzie zamiast 650g i mimo tego, ze sprezarka sie zalaczy to zapomnij o jakimkolwiek chlodzeniu, to tak na marginesie, ze zalaczajaca sie sprezarka ma sie nijak do ilosci czynnika w ukladzie.