Zobacz pełną wersję : Kody usterek-lampka na tablicy rozdzielczej
Z tego co przeczytałem w http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html
wychodzi na to,zeby sprawdzic czy mam jakies bledy w mojej Civic 1992rok d13b2
to musze:
1 wlaczyc zaplon
2 zmostkować dwa styki w złączu samodiagnostyki
3 odczytac kody z lampki samodiagnostycznej
znajdujacej sie na tablicy wskaznikow [licznik]
Która to dokladnie kontrolka?
Mozecie potwierdzic ze to prawidlowy sposob?
Wole miec pewnosc zanim cos sp... :afro:
Przecie pisze jak byk :/
Pojazdy wyprodukowane po roku 1992 (złącze samodiagnostyki)
7. Włączyć zapłon.
8. Zmostkować dwa styki w złączu samodiagnostyki.
OSTRZEŻENIE! W niektórych modelach w pobliżu złącza samodiagnostyki znajduje się 3-stykowa złącze "obsługowe". Styków złącza "obsługowego" nie wolno zwierać w celu odczytu kodów usterek.
9. Kody są wyświetlane przez lampkę ostrzegawczą samodiagnostyki znajdującą się w tablicy wskaźników. 2-cyfrowe kody usterek są emitowane w formie błysków lampki ostrzegawczej w następujący sposób:
a) dwie cyfry są reprezentowane przez dwie serie błysków;
b) pierwsza seria błysków oznacza dziesiątki, a druga seria jednostki;
c) błyski w serii oznaczającej dziesiątki trwają 2 sekundy i są rozdzielone krótkimi pauzami; błyski w serii oznaczającej jednostki trwają 1 sekundę i są rozdzielone krótkimi pauzami;
d) kolejne kody przedzielone są krótką pauzą;
e) kod "12" to jeden 2-sekundowy błysk, następująca po nim krótka pauza i dwa 1-sekundowe błyski rozdzielone krótkimi pauzami.
10. Policzyć liczbę błysków w każdej serii i zapisać numer kodu. Znaczenie kodu usterki odczytać ż tabeli kodów umieszczonej na końcu rozdziału.
11. Jeżeli liczba błysków nie ma odpowiednika w numerze kodu, to prawdopodobnie uszkodzone jest urządzenie sterujące. Przed wymianą urządzenia sterującego sprawdzić masy i napięcia zasilające urządzenia.
12. Po wyemitowaniu pierwszego kodu nastąpi krótka przerwa w błyskach, po czym lampka ostrzegawcza wyemituje następny kod.
13. Po wyemitowaniu wszystkich kodów nastąpi krótka przerwa w błyskach, po czym lampka ostrzegawcza powtórzy już wyemitowane kody.
14. Wyłączyć zapłon i usunąć mostek, aby zakończyć odczyt kodów.