Zobacz pełną wersję : problem ze skrzynia biegów
Witam wczoraj zalozylem skrzynie biegów do d13b2 i caly zamach ze sprzeglem 212mm nowe lozysko oporowe,olej w skrzyni wlalem nowy,problemjest taki ze jak nacisne sprzeglo to jest cisza ale jak puszcze to slychac tak jakby lozysko oporowe bylo na wykonczeniu.Dodam ze biegi wchodza normalnie.czy to moze byc przez wiekszy zamach sprzeglo i docisk? czy problem lezy gdzies indziej
konstruktor
16-05-12, 10:59
odpowietrzałeś sprzęgło/wysprzęglik po zmianie skrzyni? jeśli nie to zrób to.
cisza ale jak puszcze to slychac tak jakby lozysko oporowe
Przecież łozysko oporowe działa przy wciśniętym sprzęgle!
czy problem lezy gdzies indziej
szukał bym przyczyny w skrzyni, a dokładnie łożysku na wałku głównym :)
U mnie jest dokładnie tak samo, jak się wciśnie sprzęgło to cisza. Jeżdżę tak od kiedy kupiłem samochód, czyli już ponad dwa lata (łącznie ok 30~40 tys. km), i nic się nie dzieje - skrzynia chodzi dokładnie tak samo, dźwięki się nie nasilają. Z tego co wyczytałem kiedyś tu na forum występuje to u wielu osób i choć czytałem to dawno, to nie przypominam sobie żeby ktoś pisał, że z tego powodu padła mu skrzynia ;) ale dla świętego spokoju poszukaj tego wątku i sobie poczytaj.
u mnie tak jest od 3 lat i ok 80 tys km :)
tyle ze ja wymienialem skrzynie na inna bo moja byla na wykonczeniu,kupilemja bez oleju,lozysko nowe olej tez a sprzedawca mowil ze skrzynia jest na pewno w porzadku.Moze to przez ten zamach i sprzeglo 212mm booryginalnie jest 200mm
zamach i sprzeglo 212mm booryginalnie jest 200mm
to nie ma znaczenia. sprzęgło jest pod 212? jak tak to wszystko z tej strony jest ok.
sprzedawca mowil ze skrzynia jest na pewno w porzadku
No to nie powiedział widocznie o szumiącym łozysku
haha mam tak samo kupilem skrzynke od noblessa 95 rzekomo lozyska nie szumialy wszystko cacy a po swapie na z6 okazuje sie ze moja skrzynia od coupe ktora dostala przez 2 lata oporowo w palnik byla w lepszym stanie i nie szumialo nic przy okazji puszczania sprzegla , co zrobic teraz ?
masz trzy wyjścia:
1. wymieniać łożyska w skrzyni
2. jeździć tak jak jest
3. wymienić skrzynie ale tu znowu nie wiesz co kupisz
Chyba, że masz swoją starą skrzynie :)
opcja pierwsza jaki koszt ?
z tego co mi wiadomo to z łożyskami do skrzyni jest różnie.U mnie tak szumi ze nawet jak jade na 1,2 lub 3 to i tak slychac
Problem szumiącego łożyska na wałku wynika z kilku przyczyn.
Samo łożysko w sobie, jakościowo rzecz jasna, ma znaczenie :]
Często zapomina się o posmarowaniu łożyska, lub daje się niewłaściwy smar.
Kolejny temat, to wyczyszczenie skrzyni, 'odpylenie' jej, przed ponownym montażem.
Najlepiej robić samemu, bo z mechanikami też bywa różnie.