PDA

Zobacz pełną wersję : Palą się światła mijania, 1,7 CTDI EP4

mandms23
14-05-12, 22:52
Witam,
mam civica 1.7 ctdi z 2003r. ogolnie jestem bardzo zadowolony, samochod nie sprawia zadnych problemow poza jednym, czesto mi sie pala swiatla mijania.
Średnio co 3 miesiace wymieniam komplet żarowej.
Palą sie tylko żarówki mijania, inne działają bezawaryjnie odd dwuch lat.
Uprzedzajac komentaze powiem ze wymieniajac zarowke staram sie nie dotykac czesci szklnej palcami.

Nie mialem okazji podgladnac jak wyglada w innym auci lampa civica ctdi ale w moim nie ma zadnych oslon gumowych ani plastikowych wkladam tylko zarowke do wtyczki zapinam jakis drucik i juz.
Wydaje mi sie ze poprzedni wlasciciel przelozyl lampy z normalnych na soczewki i dodatkowo wymienil wtyczki bo kable sa owiniente izolacja tuz prze wtyczka. Teraz Wkladam zarowki H1.

Mam pytanie czy ktos z was przekladal lampy ze zwyklych na soczwki i tez zmienial wtyczki zarowek i czy mial podobny problem??

owsikk
15-05-12, 06:58
Na lampie powinieneś mieć gumowe osłony zabezpieczające dostanie się kurzu i wody od strony żarówki.

Ja przy robieniu SWAP-u silnika podmieniłem lampy przedliftowe na soczewki i nie mam żadnych problemów z żarówkami. Od kiedy przełożyłem lampy puk puk, odpukać, żadnej żarówki jeszcze nie musiałem wymieniać. Podobny problem do Ciebie miała na tym forum Malwina - zagadaj do niej czy coś musiała zrobić czy też samo się ustabilizowało. Na wstępie możesz sprawdzić sobie ładowanie na akumulatorze, bo może alternator daje za duże napięcie. Druga sprawa to teren po jakim jeździsz. Jeśli często jeździsz po dołach to żarniki w żarówkach są narażone na wstrząsy i to też może być powodem szybszego przepalania.

Tu jest jej wątek:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?124752-Skoki-napi%EAcia

mandms23
15-05-12, 10:00
Dzieki za info napisalem do Malwiny i zobacze co mi poleci :)
Ladowanie powinno byc ok bo na zime zmienialem akumlator i alternator wymienialem na nowy 5 miesiecy temu.

Ale dodatkowo kupie sobie te oslony gumowe na gniazda zarowek bo moze problem jest z nieszczelnoscia bo ostatnio w lampach znalazlem kikla komarow :)