Zobacz pełną wersję : WSKAŹNIKI
Witam,
niedawno zapragnałem wstawic do swojej maszyny wskazniki w slupek. Po analizie przydatnosci wybralem Voltomierz (z uwagi na przekladnie CVT), AFR oraz Podciśnienie w kolektorze ssacym (marka Auto gauge - wiec nic specjalnego). Zonk pojawił się przy AFR, gdyz nie moge go podlaczyc a schemat jest dosc ubogi... Rozumiem, ze wskazania maja charakter jedynie orientacyjny, ale chcialbym zeby dzialal:)
Czy ktos ma moze doswiadczenia w zakresie podlaczenia tego wskaznika? Ma 3 wyjscia masa zasilanie i przewod do lambdy. Po przylaczeniu do czarno-zielonego wskaznik reaguje, ale ma jakies zakłócenia Byc moze masa winna byc pociagnieta rowniez z lambdy? Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Paweł
Co rozumiesz przez zaklucenia?
Prawidlowe dzialanie lamby moze byc nastepujace: ubogo, bogato, ubogo, bogato... blebleble.. 10101010101010101
ubogiej a na koncu skali (bogata) swieci się ciagle zielona dioda pozatym odczyt nie reaguje na gaz dopiero jak wcisne do konca swieci sie tylko ostatnia zielona (bogata). W instrukcji napisali, ze prawidlowe wskazania sa dopiero po rozgrzaniu ale nie powinien sie tak zachowywac wskaznik. Nie wiem czy przypadkiem masy nie trzeba wyprowadzic z sady... Wskaznik powinien wyciagac srednia i pokazywac stabilnie. Wiem ze mieszanka jest bogata.
Wskaznik powinien wyciagac srednia i pokazywac stabilnie
raczej sie mylisz
Nawet zakladajac ze pierwsze diody pokazuja prawidlowo ostatnia nie powinna sie swiecic... Znasz moze oznaczenie przewodow w sondzie lambda?
Co rozumiesz przez zaklucenia?
Prawidlowe dzialanie lamby moze byc nastepujace: ubogo, bogato, ubogo, bogato... blebleble.. 10101010101010101
Zgadza się
może się mylę ale moim zdaniem jeżeli chcesz żeby wskaźnik pokazywał jak uboga lub bogata jest mieszanka to potrzebujesz lambdy szerokopasmowej bo dopiero taka pokaże ci wskazania pośrednie między ubogą a bogatą mieszanką, wskażnik sam w sobie nie "wyciagnie średniej" bo zwykła sonda pokaże tyko i wyłącznie 01010101 bez wartości pośrednich.
lambda nie działa na zasadzie zero-jedynkowej - dopiero malutki układzik w kompie zamienia sobie sygnały analogowe na cyfrowe (przetwornik A/D). Napięcie na kabelku sygnałowym z lambdy zmienia się w zakresie 0-1V i zależy od ilości tlenu w spalinach, a wartości zmieniają się bardzo szybko, ze względu na korekcje paliwa przez kompa. Takie wskaźniczki są zwykłymi układami typu voltomierz, ewentualnie z układami opóźniającymi lub próbkującymi na wejściu troche wolniej niż zmienia się napięcie na lambdzie z tej prostej przyczyny, żeby wskaźnik w miarę stabilnie pokazywał, a nie skakał.
nie bede zakladal nowego,ma ktos moze filmiidlo jak to wyswietla?
http://www.allegro.pl/item793268400_temperatura_oleju_led_warning_auto_g auge.html
mam rozumiec ,ze zamiast wskazowki dane sa podawane w wersji cyfrowej?