Zobacz pełną wersję : Dlugo świeci sie kontrolka od oleju.
Witam, mam taki problem: zakupilem auto wymienilem olej, filtr oleju, filtr powietrza wszystko bylo ok. Po 3 miesiacach okazalo sie ze ktos slabo dokrecil filtr oleju i uszczelka zaczela przepuszczac. A wiec podjechałem do goscia żeby mi wymienil filtr oleju i tak tez sie stało. Niestety po tej operacji zauwazylem ze kontrolka od oleju swieci sie bardzo dlugo nawet do 3 sekund. Wczesniej tak nie bylo. Pragne zauwazyć ze stary filtr byl wiekszy od drugiego (tzn. jego dlugosc byla wieksza o 3-4 cm w porownaniu do tego co mam teraz) I teraz takie pytanie: czym to moze byc spowodowane ze kontrolka swieci sie dluzej. Nie napisalem najwazniejszego zazwyczaj dluzej swieci sie na zimnym silniku. Gdyby ktos mial taki przypadek to prosze o odpowiedzi : ) Pozdrawiam.
ten filtro oleju co teraz masz to jest dedykowany do twojego modelu ? jakiej firmy miales wczesniej filtr a jaki masz teraz ?
oj tego nie potrafie powiedziec, ale na tym nowym na pudelku bylo napisane ze do hondy civic,acord crx
piotrstrojek
14-05-12, 08:03
Rozmiarem filtra się nie sugeruj, mogą być różne. Zwykle taki objaw jest na Filtronie, zakup filtr z nieco wyższej półki - ja osobiście polecam Knechta, kontrolka gasnie jeszcze podczas kręcenia.
Temat z Twoim problemem, był już kilka razy poruszany na forum :) trzeba poszukać ;)
Też mam od 5 lat takiego krótkiego filtrona i niestety potwierdzam że świeci się kontrolka ze 2 sekundy na zimnym właśnie. Ja bym się nie przejmował ;) Chociaż z drugiej strony może pompa oleju nie domagać. Można sprawdzić ciśnienie oleju. Albo tzw. oil pressure switch nie działa już jak powinien. Przyczyn może być wiele manual odpowie na te pytania :)
Albo tzw. oil pressure switch nie działa już jak powinien.
Co ty tu za głupoty piszesz...
Proponuje zakupic jakiś lepszy filterek a o Filtronie zapomnieć jeśli chcesz żeby kontrolka gasła od razu...
Co ty tu za głupoty piszesz...
Tego akurat nie byłem pewny :P Peace!
to cię zaskocze, miałem podobną sytuacje i z dnia na dzień kontrolka świeciła się coraz dłużej, nie wiedziałem o co chodzi, potem zaczynała migać aż w koncu gasła - efekt ? przekręcona panewka - dlaczego ? brak ciśnienia
proponuje, sprawdź sobie ciśnienie przy odpalaniau, a dwa - odrazu wymieniłbym pompe oleju, bo moja wlaśnie siadała i nie było odpowiedniego ciśnienia, mało tego nie tłoczyła odrazu oleju do głowicy - sprawdź szczelność pompy oleju, ciegnie w okolicach rolki rozrządu na wale ?
koszt pompy nie drogi, a możesz zapobiec fakapowi silnika, bynajmniej u mnie tak było wiec rozświetlam ci sprawe :)
Koledzy ale przed wymiana filtru wszystko bylo okej : ) teraz kupilem jakies dziadostwo za 12 zl i takie sa efekty.
konstruktor
14-05-12, 23:50
teraz kupilem jakies dziadostwo za 12 zl i takie sa efekty.
no i masz odpowiedz ...
Kup coś normalnego i nie będzie tego problemu.
teraz kupilem jakies dziadostwo za 12 zl i takie sa efekty.
To czego Ty wymagasz chłopie?!
Pozdrawiam wszystkich kupujących gówniane filtry przy cenie 40zł za Honda OEM. Podcieranie dupy szkłem dalej w modzie.
piotrstrojek
15-05-12, 13:34
Tomku, nie krzycz... czasem ludzie tak podchodzą do tego, bo myślą że w ASO wszystko będzie drogo. Kiedyś sam tak robiłem i kupowałem np. silent blocki do zawiechy za powiedzmy 45zł w inter cars - badziewne yamato podczas gdy oryginały kosztowały 47...
Każdy się musi przekonać :P kiedyś byłem z kumplem świadkiem jak Pani przyjechała po filtr paliwa Jazzem albo City do AutoWestu na Ordona i zaśpiewali jej 650zł za ten filtr, ale wtedy to autko było w miarę młode...
Kolego nie mam ASO w mojej okolicy, a filtra potrzebowałem na szybko bo mialem wyjazd? Mialem jechac ze starym cieknacym? Podszedlem do sklepu powiedzialem czego potrzebuje wiec i dano mi to czego chcialem.