Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podłączenie świateł do jazdy dziennej

Mathius4
12-05-12, 21:24
Witam

Zakupiłem światła do jazdy dziennej z wbudowanymi przekaźnikami. Pacjent do Civic EJ9.

Ze świateł wychodzą po trzy przewody :
- Czerwony +
- Czarny -
- Biały, w którym gdy pojawi się napięcie +12v swiatła gasną

I tak, czarny podpiąłem do najbliższej masy, czerwony pociągnąłem do skrzynki bezpieczników pod maską i wpiąłem w miejsce przekaźnika klimy ( nie mam klimy, znalazłem tam pin, który na wyłączonej stacyjce jest połączony z masą a po włączeniu zapłonu pojawia się tam +12v.

Natomiast biały podłączyłem w kostkę lampy prawej przedniej do przewodu światła mijania.

I jest następująca sprawa - światła do jazdy dziennej włączają się po przekręceniu stacyjki na zapłon i gdy kostkę przedniej lampy mam odpiętą od żarówki to światła do jazdy dziennej normalnie gasną po włączeniu świateł mijania.

Natomiast, gdyby kostkę przedniej lampa mam podpiętą do żarówki to po włączeniu świateł mijania, światła do jazdy dziennej jedynie przygasają - na tyle, że nie oślepiają, ale jednak nie gasną.

Co jest tego powodem ?

Inside4
12-05-12, 21:44
http://www2.pic-upload.de/30.11.09/wvyefv2mdm3c.jpg
może to ci pomoże.

Mathius4
12-05-12, 21:47
Nie, tutaj jest inna bajka ponieważ przekaźnik jest wbudowany w światła do jazdy dziennej, całą resztę opisałem w 1 poście.

raq22100
13-05-12, 14:48
A to napewno jest na przekaźniku? Cyka w nim jak właczasz swiatla mijania?

SorryAleNiChu
13-05-12, 14:58
A to napewno jest na przekaźniku? Cyka w nim jak właczasz swiatla mijania?

A na czym innym miało by działać ?

Co jest tego powodem ?

Masę z dziennych podepnij na krótko bezpośrednio do minusa na aku lub do innej porządnej masy i sprawdź czy działa wszystko prawidłowo, jeśli tak to masz już odpowiedź.

PS: Kombinowałeś coś z tylnymi postojowymi ?

Mathius4
13-05-12, 17:20
Masę z dziennych podłączyłem na pasie przednim gdzie przykręcona jest masa silnika a więc powinno być OK..

Tak jak mówię - gdy kostka przedniej lampy jest odpięta od żarówki wszystko działa ok, swiatła jazdy dziennej normalnie gasną po włączeniu świateł mijania, lecz gdy kostka lampy jest przypięta to światła do jazdy dziennej nie gasną, lecz trochę przygasają po włączeniu świateł mijania.

O co chodzi z kombinowaniem z tylnymi postojowymi ? Mam USDM na tyle.

P.S

Takie lampki mam :
http://allegro.pl/okragle-swiatla-led-do-jazdy-dziennej-9-led-rl-00-i2342408287.html

lopi83
16-05-12, 20:21
podlacz ten bialy do postojowek

niagarson
07-06-15, 08:27
Odkopie mam ten sam problem juz zlokalizowales przyczyne?

sebawo
08-06-15, 15:54
no tu ewidentnie jest coś nie tak z masą, na pewno pod dobry przewód w kostce lampy się wpiąłeś?
Nie ma w lampie czasem sterowania masą?